1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kıbrıs sorunu, enerji ve ekonomi
Kıbrıs sorunu, enerji ve ekonomi

Kıbrıs sorunu, enerji ve ekonomi

Anastasiadis New York temaslarında, üç eksende hareket edecek

A+A-


 

BM Genel Kurul toplantısına katılmak üzere New York’ta bulunan Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis’in yapmayı planladığı temas ve görüşmelerini Kıbrıs sorunu, enerji ve ekonomi ana eksenlerinde gerçekleştireceği haber verildi.

Fileleftheros “Üç Eksende Hareket... Başkan’ın Gündeminde Kıbrıs Sorunu, Enerji ve Ekonomi... Sahne Dün İtibarıyla New York’a Taşındı” başlıklı manşet haberinde Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri, Amerikalı yetkililer, Güvenlik Konseyi’nin diğer daimi üyelerinden Kıbrıs sorununda işbirliği yapması için Ankara’ya baskı yapmalarını isteyeceğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis enerji konusunda somut görüşmeler yapacak. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Ada’yı ziyareti sırasında ilan ettiği “stratejik işbirliğinin, ne demek olduğunu pratikte görmek” isteyen Anastasiadis New York’ta Amerikalı yetkililerle bu konuyu ele alacak, özellikle ENI-Kogas konsorsiyumunun Doğu Akdeniz’de ruhsat sahibi olduğu parsellerde (2, 3 ve 9 numaralı parseller) sondaj çalışmalarına başlayacak olması ışığı altında Türkiye’den gelmesi olası hareketleri engellemek için Washington ile arasındaki direkt irtibatı güçlendirmeye çalışacak. Anastasiadis Mısır devlet başkanı El Sisi ile de Mısır’ın “Rum gazını” satın alma ilgisi temelinde görüşecek. Ürdün’ün de “Rum gazına” ilgi gösterdiği belirtiliyor.

Güney Kıbrıs Başkanı’nın Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile Kıbrıs sorununu haricinde ekonomik konuları ve özellikle Güney Kıbrıs ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesini ele alacağını belirten gazete Anastasiadis’in, ilgili mesajını Moskova’ya birkaç hafta önce, Moskova’ya giden temsilcisi aracılığıyla ilettiğini de belirtti.

Aynı gazete “Türk Uzlaşmazlığının Aşılması Maksatlı Amerikan Müdahalesi” başlıklı haberinde ise Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in son görüşmelerinde müzakerelerin bir sonraki aşamasına geçme konusunda anlaşmaya varmalarının ardından Anastasiadis’in, sözde “Türk uzlaşmazlığının aşılması” için Amerikan müdahalesi talep etmesinin beklendiğini yazdı.

Gazete diplomatik kaynaklara dayanarak Anastasiadis’in ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile dün akşam New York’ta gerçekleşmesi planlanan görüşmesinde, “Türk tezlerinin değişmesi gerektiği” görüşünü aktarmasının beklendiğini kaydetti.

Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la bugün öğleden sonra bir araya geleceğini belirten gazete Genel Sekreter’in Cumhurbaşkanı Eroğlu, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ile yapacağı görüşmelerde Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de hazır bulunmasının bekleneceğini yazdı.(TAK)

Bu haber toplam 1404 defa okunmuştur