1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Kıbrıs 'patlama' ile uyandı
Kıbrıs 'patlama' ile uyandı

Kıbrıs 'patlama' ile uyandı

Kıbrıs büyük bir  ‘patlama’ ile uyandı, Taşkent köyü yakınlarına Suriye'den ateşlenen S200 füzesi düştü. Füzenin, İsrail saldırısı altındaki Suriye'den ateşlendiği, hedefi ıskalaması nedeniyle Kıbrıs'a düştüğü düşünülüyor.

A+A-

YENİDÜZEN HABER MERKEZİ
Kıbrıs büyük bir  ‘patlama’ ile uyandı, Taşkent köyü yakınlarına Suriye'den ateşlenen S200 füzesi düştü.

 KKTC Bakanlar Kurulu Taşkent'e düşen füzenin Suriye hava savunma sistemine ait "S200" füzesi olduğunu açıkladı. Düştüğü bölgede yangına neden olan "S 200" füzesine yapılan ilk incelemede üzerinde Rusça yazılar olduğu iddia edildi.

Füzenin diğer parçaları Dikmen ve Görneç'te tespit edildi. 

Dikmen'de Hakan Yüceyim’e ait evin bahçesine düşen parça nedeniyle polis bölgede güvenlik önlemi aldı, 4 ev tedbir amacıyla boşaltıldı.

Söz konusu parça askerler tarafından elde taşınarak önce sivil bir aracın bagajına konuldu. Ardından da Taşkent'teki diğer füze parçasının yanına getirildi. 

'Zehirli ya da kimyasal madde' uyarısı yapılmasına rağmen taşınma işlemi, herhangi bir tedbir alınmadan askerler tarafından elde yapıldı.

Görneç'te 1 kilometre ara ile iki farklı bölgede tespit edilen parçalarla ilgili de detaylı inceleme yapıldı.

Başbakan Ersin Tatar, Taşkent-Güngör arası bölgeye düşen cismin S-200 füzesinin bir parçası olduğunu açıkladı, zehirli gaz ya da kimyasal maddenin bulunmadığını, bu bilginin TC Genel Kurmay Başkanı tarafından da teyit edildiğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay ise önemli bir olay yaşandığını ancak panik yapmayı gerektirecek durum olmadığını aktardı. 

 

Sabahın ilk saatlerinde yapılan açıklamalar neydi?

Dışişleri Bakanı Kudret Özersay , olay yerindeki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, "İlk bulgular patlamaya neden olan cismin niteliğinin ya patlayıcı taşıyan bir hava aracı ya da doğrudan doğruya bir patlayıcı (füze) olduğuna işaret etmektedir. Parçalar üzerindeki yazılar ve diğer emareler kısa süre sonra tam olarak ne olduğunu anlamamıza yardımcı olacak niteliktedir." ifadesini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dasabahın ilk saatlerinde yapıtığı açıklamada “Bizim dışımızdan gelen askeri bir cisimle karşı karşıyayız. Bu bir füze midir, insansız hava aracı mıdır yoksa başka bir şey midir tam olarak kimse net bir şey söylemiyor” şeklinde konuşmuştu.

Akıncı, “Bölgedeki savaşın bizim payımıza düşen kötü nimetlerinden biri. İlk tespit olarak bunu söyleyebiliriz.” dedi.

Başbakan Ersin Tatar ise cismin yerleşim yeri üzerine düşmemesinin ve kimsenin zarar görmemesinin büyük teselli olduğunu söyledi.

Patlamanın, Suriye devletinin kendini koruma maksatlı havada imha ettiği bir füze veya insansız hava aracından kaynaklandığı yönünde tahminler yapılıyor.

Uluslararası Haber kaynakları ise Şam’a yapılan füze saldırıların Suriye ordusu tarafından havada imha edildiğini duyuruyor. Bu iddia üzerinden havada imha edilen bir füze yanda İnsansız Hava Aracı'nın Taşkent'e düştüğü yönündeki senaryoları da gündeme getiriyor.


16.10: AFAD bölgede

Türkiye’den AFAD’dan (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) az sonra dört kişilik bir uzman ekip ülkemize geldi. Taşkent'e az önce ulaşan ekipler özel kıyafetlerini giyip füzenin düştüğü bölgeye giriyor.

 af1-004.jpg

af2-004.jpg

af3-003.jpg

af4-001.jpg

16.05  Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Taşkent yakınlarına düşen füzenin “ister kaza ile isterse planlama sonucunda olsun, ülkenin bu tür olaylara karşı ne kadar savunmasız olduğunu gösterdiğini” kaydetti.

Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş, Taşkent’te gerçekleşen patlama ile ilgili  yazılı  açıklama yaptı.

“Taşkent yakınlarına düşen cismin füze patlaması sonucunda olduğunun tahmin edildiğini basından ve yapılan açıklamalardan öğrenmiş bulunuyorum” diyen Denktaş, adanın etrafındaki korkunç paylaşım savaşlarından kaynaklandığı düşünülen bu ürkütücü olay sonucunda insan kaybının olmamasının kendilerini rahatlatan tek unsur olduğunu kaydetti.

Denktaş, “İster kaza ile isterse planlama sonucunda olsun, ülkemizin bu tür olaylara karşı ne kadar savunmasız olduğu ortadadır” görüşünü dile getirerek, şöyle devam etti:

“Bu olay bizlere, çevremizdeki savaşların bizlere ne kadar yakın olduğunu ve tehlikenin büyüklüğünü göstermektedir.

Üzerinden saatler geçmiş olmasına rağmen, yetkililerin cismin ne olduğu veya patlamanın nasıl olduğu konusunda kuşku bırakmayacak açıklama yapamaması, KKTC olarak teknik yetersizliğimizin de göstergesidir.”

Serdar Denktaş, Başbakanın “abartmaya gerek yok” şeklinde açıklamasını da; “tecrübesizliğin ve beceriksizliğin bir kez daha açığa vurması” olarak niteleyerek, “Sayın Başbakan ne olduğunu dahi bilmediği bir tehlikenin ardından ‘abartmaya gerek yok’ rahatlığı içerisindeyse, bir zahmet lütfen bize ne olduğunu da açıklasın” dedi.

Denktaş, “kabul edilmesi gereken  gerçekleri” de şöyle sıraladı:

“KKTC, çevremizdeki ülkelerin en son teknoloji ürünü olan gelişmiş füze sistemlerine karşı ne kendini koruma kapasitesine ne de erken uyarı sistemi teknolojisine sahiptir.

KKTC böylesi bir olayı aydınlatma, ne olduğunu anlamak ve anlatmak kapasitesine sahip değildir

Etrafımızdaki paylaşım savaşları ülkemiz için çok ciddi tehdit oluşturmaktadır.

Her konuda olduğu gibi bu konuda da Anavatan Türkiye’nin koruma desteğine ne kadar ihtiyacımız olduğu aşikardır

‘Duyumlara’ göre açıklamaların veya komplo teorilerinin hiçbir şekilde Kıbrıs Türklerinin yararına olmadığı aşikarken, ülkemiz turizminin bundan etkilenme riski ortadayken, hala daha resmi açıklamanın olmaması ciddi olarak sorgulanması gereken gerçekliklerimizdir.

Ve son olarak ülkemizde barış içerisinde sürdürülebilir bir çözümün gerekliliği bir kez daha üzücü bir olayla teyit edilmiştir.” (tak)

 

16. 00:  Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, dün gece Taşkent ve bölgesinde yaşanan füze düşmesi olayından dolayı, başta Taşkent, Dikmen ve Görneç bölgesi olmak üzere tüm halka geçmiş olsun dileklerini iletti.

TDP Basın Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, olayın meskun bölgeler dışında olması ve can kaybı yaşanmamasının tek sevindirici unsur olduğunu belirten Özyiğit, “Yaşanan bu olay, bölgemizde yaşanan gerginliğin ve savaşın bizi de olumsuz etkilediğinin en somut göstergesidir” dedi.

TDP Genel Başkanı Özyiğit’in, olayın yaşanmasının ardından Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ı telefonda arayarak bilgi aldığı ve sonrasında da Taşkent bölgesinde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi alarak vatandaşlarla görüştüğü kaydedildi.

Özyiğit’e ziyareti sırasında TDP Genel Sekreteri Halil Hızal da eşlik etti.

Bölgedeki gerginlik ve savaş hali sürdüğü müddetçe, hiç istenmese de bu tür olayların yaşanma ihtimalinin olduğuna dikkat çeken Özyiğit, “Bu olay, bölgemizde yaşanan gerginliğin ve savaşın bizi de olumsuz etkilediğinin ve barış olmadığı sürece güvende olmadığımızın somut göstergesidir” dedi.

Çok büyük bir tehlikenin ucuz atlatıldığını belirterek bu tür olayların adamızda ve diğer bölgelerde hiç yaşanmaması temennisinde bulunan Özyiğit, bunun için de hem adamızda, hem de bölgede kalıcı barışın ve istikrarın şart olduğunu vurguladı. 

Özyiğit, bölgelere düşen cisimlerin halk sağlığına olumsuz etkileri olup olmadığının uzman kişiler tarafından mutlaka araştırılması, gerekli bilgilerin kamuoyu ile paylaşılması, koruma şeritlerinin de mümkün olduğunca genişletilmesi gerektiğini kaydetti.

15.00: Türkiye'den uzman ekip geliyor

Özersay: Yaşadığımız olaylar ertesinde tedbir mahiyetinde Türkiye’den AFAD’dan (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) az sonra dört kişilik bir uzman ekip ülkemize geliyor. Ülkemize gelecek olan ekip Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığımızla birlikte patlamanın olduğu bölgede cihazlar eşliğinde kimyasal ölçüm yapacak. Kamuoyuna bilgi vermeye devam edeceğiz.

13.55: Taşkent’te olay yerindeki güvenlik önlemleri sürüyor. Hem alanın girişinde hem de parçaların olduğu yerde polisler görev yapıyor. Vatandaşların ve basının olay yerine girmesine izin verilmiyor. Köyü dün gece yarısından itibaren yetkililer ziyaret ediyor, polis eşliğinde olay yerinde inceleme yapıyor.

13.43: Özersay: TC komşu ülkelere telkinlerde bulunacak

Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, TC Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile telefonda görüştüklerini belirtti, Türkiye’nin bölgedeki komşu ülkelere bir takım telkinlerde bulunacağını aktardı. Özersay, rahatsızlıklarını uluslararası düzeyde girişim yaparak dile getirdiklerini belirtti.

10.50: Füzeyi bagajda getirdiler, ellerinde taşıdılar

Dikmen’e düşen, yakıt tankını ateşleyen parça, askerler tarafından alındı, sivil bir aracın bagajına konuldu. Füze parçası askerler tarafından elle taşınarak, Taşkent’teki füzenin yanına getirildi. Hiçbir güvenlik önlemi alınmadan bu işlemin yapılması dikkat çekti.

fuze.jpg


Taşkent’e düşen ve S200 füze parçası olduğu değerlendirilen cisimlerle ilgili incelemeler sürerken, siyasiler de bölgede temaslarda bulunuyor.

Taşkent’te saat 00.30 sıralarında meydana gelen ve ülkenin birçok bölgesinde duyulan kuvvetli patlamanın ardından incelemeler ve değerlendirmeler devam ediyor.

Ana muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, UBP Genel Sekreteri Ersan Saner, Girne Kaymakamı Sinan Güneş, Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi ve Taşkent Muhtarı Durmuş Aşandır, olayla ilgili basına değerlendirmelerde bulundu.

Kıbrıs genelindeki basın yanında Türkiye'den de gazeteciler de olay yerindeki gelişmeleri duyurmak için yoğun şekilde görev yapıyor.

ERHÜRMAN

Ana muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Taşkent’teki incelemesinin ardından basına yaptığı açıklamada halka geçmiş olsun dileklerini iletti. Kendisine ulaşan bilgiye göre, düşen cismin, İsrail ve Suriye arasındaki gerginlikten kaynaklandığını ve cismin Suriye’den atılan bir S200 füzesi olduğu bilgisi edindiğini kaydeden Erhürman, daha geniş bilginin gerekli araştırmalardan sonra yapılacağını kaydetti.

Erhürman, “Barış sağlanmadığı sürece hiçbir halk ve yurttaş kendini tam olarak güvende hissetme şansına sahip değil. Bölgede barışın ve istikrarın sağlanması için siyasi aktörlere görev düşüyor” dedi.

Tufan Erhürman’a Taşkent’teki incelemelerinde CTP Girne Milletvekili Fikri Toros eşlik etti.

TÖRE

Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, bölgede sıcak savaş olmamasını diledi; “İnşallah bu olay bir savaşın tetikleyicisi değildir ve arkası gelmez” diye konuştu.

Ülkeleri soğukkanlı olmaya davet eden Töre, “Huzura ihtiyacımız var. Şu an güvenlik içinde yaşıyoruz, özgürüz, devletimiz var. 1974’te yaşadığımız acılar hala hatıralarımızda... KKTC, Türkiye ve Türk ordusu güvencemizdir” ifadelerini kullandı.

SANER

UBP Genel Sekreteri Ersan Saner, bölgede büyük tehlike atlatıldığını söyleyerek olaydan üzüntü duyduğunu ancak parçanın köy dışına düşmesinin ve can kaybı olmamasının sevindirici olduğunu belirtti.

Olayı ucuz atlatılmış bir olay olarak niteleyen Saner, detaylı bilgilerin hükümet yetkililerince araştırmalarla açıklanacağını kaydetti.

Bakanlar Kurulu’nun bu gündemle olağanüstü toplandığını anımsatan Saner, Polisin ve güvenlik güçlerinin gece yarısından beri olağan üstü çaba gösterdiğini kaydetti ve polisin 55’inci kuruluş yıl dönümünü de kutladı.

(tak)


10.40: Güneş: Güvenlik tedbirleri alındı

Girne Kaymakamı Sinan Güneş ise detaylı açıklamanın askeri makamlar tarafından yapılacağını dile getirdi, şu anda güvenlik tedbirlerinin alındığını aktardı. Güneş, bölgede yaptığı inceleme sonrası şöyle konuştu: Güvenlik tedbirleri alındı. GKK ve polisle.. Dikmen, Taşkent halkına büyük geçmiş olsun. Detaylı incelenecek. Bilgiler daha sonra askeri makamlar tarafından açıklanacak. Yalnızca Esentepe’ye değil, Görneç’te büyük parça yağışı olmuş. Oldukça yükseklerde olduğu, geniş alana yayıldığı yönünde bilgi var. Teferruatı daha sonra askeri makamlardan alacağız.

Çelebi: Barışa dört elle sarılmalıyız

Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi ise barışa dört elle sarılması gerektiğine vurgu yaptı, bölgede alışılmışın dışında bir şey yaşandığını kaydetti. Çelebi şöyle konuştu: Alışılmış durumun dışında farklı bir şey yaşadık. Sevindiğimiz tek nokta, füzenin açık alana düşmesi… Dikmen’e de bir parça düştü. İki parça da Görneç’e düştü. Belli ki havada parçalanıp, düştü. Çok ucuz atlattık. Ülkemize geçmiş olsun. İnşallah huzur, barışı bir an önce getirirler. Savaş ortamından bir anda kurtuluruz, barışa dört elle sarılmalıyız Dikmen’de o kadar ciddi riskli durum yok. Ana parçanın parçası… Orada tedbir amaçlı bölge emniyete alındı.

AŞANDIR

Taşkent Muhtarı Durmuş Aşandır, dün akşam 00.30 sıralarında önce deprem benzeri bir sarsıntı olduğunu, ardından da patlama sesi duyulduğunu söyledi.

Köy dışında yangın başladığını gördüklerini kaydeden Aşandır, “O saatten beri telefonlarımız susmuyor. İtfaiye ve polis yangına müdahale etti. Kontrol altına alınması 04.00’e kadar sürdü” dedi.

Muhar Aşandır, parçanın düştüğü yerin, en yakın evden 200 metre uzakta olduğunu, bu evde 4 kişinin yaşadığını belirterek, “Biraz daha ilerisinde 8-10 hane var. Çok büyük tehlike atlattık, can kaybı olmaması büyük şans” diye konuştu. 

10.10:Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan, bir vatandaşın evinin üzerine füze parçası düştüğüne dair bilgi verdiğini ancak böyle bir cisme rastlanmadığını söyledi. YENİDÜZEN’e konuşan Erdoğan, polisle birlikte inceleme yaptıklarını ancak herhangi bir şey bulmadıklarını aktardı.

10.00: Erhürman, Taşkent’te inceleme yapıyor

CTP Genel Başkanı, Milletvekili Tufan Erhürman da Taşkent’te inceleme yapmak için bölgeye geldi. Erhürman, Girne Kaymakamı Sinan Güneş, Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi ve askeri yetkililer eşliğinde bilgi almak için füzenin bulunduğu alanda…

08.48: Tatar: Ciddi tehlike atlattık, incelemeler sürüyor

Başbakan Tatar, ciddi bir tehlike atlatıldığını söyledi, olay yerindeki incelemelerin sürdüğünü aktardı. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Tatar, ilk fırsatta detaylı açıklamanın yapılacağını da ifade ederek, geçmiş olsun dileklerini iletti. Tatar’ın açıklaması şöyle: Taşkent köyümüz ve ülkemiz dün gece havada patlayan ve füze olduğu üzerinde durulan bir cismin düşmesi ve yangın çıkması dolayısıyla ciddi bir tehlike atlatmıştır. Güvenlik güçlerimiz ve Anavatan Türkiye olay üzerindeki incelemelerini sürdürmektedir. Patlamalar ve yangının , herhangi bir can kaybına neden olmaması bizleri memnun etmiştir. İlk fırsatta gereken daha detaylı açıklamanın yapılacağını belirtir halkımıza ve özellikte Taşkent köyümüze geçmiş olsun dileklerimi iletirim...

08.40: Bir parça daha bulundu

Günün aydınlanmasıyla birlikte Taşkent’e düşen ve füze olduğu üzerinde durulan cisimle ile ilgili incelemeler sürerken, bölgede bir parça daha bulundu. Ekipler, bölgedeki arama çalışmalarını geniş çaplı şekilde sürdürüyor.

tt-048.jpg


"En güçlü olasılık S-200 ya da S-300"

Asker ve güvenlik uzmanı Abdulah Ağar, Taşkent yakınlarında meydana gelen patlamayı değerlendirdi.  Ağar, fotoğraflara bakıldığında birkaç farklı seçeneğin akla geldiğini söyledi. Ağar, kuyruk yapısına bakıldığında, en güçlü olasılık olarak hava savunma sistemine ait S-200 ya da S-300 füzesinin akla geldiğini vurguladı.

Abdullah Ağar yaptığı açıklamada, Taşkent’te patlamaya neden olan seçenekleri değerlendirdi.

Abdulah Ağar, fotoğraflara bakıldığında akla birkaç farklı seçeneğin geldiğini vurguladı.  Ağar, “en güçlü olasılık hava savunma sistemine ait S-200 ya da S-300 füzesi olması” dedi.  Ağar, bu füzelerin Suriye’den İsrail uçaklarına yönelik fırlatılmış olabileceğini kaydetti.

Abdullah Ağar, parçaların ikinci olasılık olarak bir Scud füzesine ait olabileceğini de belirtti.   Ağar, parçaların bir seyrüsefer füzesinin yakıt tankı, ya da insansız hava aracına ait olma olasılıklarını ise daha zayıf seçenekler olarak değerlendirdi.

Abdulah Ağar, parçaların üzerindeki yazıların önemli olduğunu, bununla birlikte düşüş istikameti ve menzilinin de, füzenin yapısına ilişkin kesin bilgileri verebileceğinin altını çizdi. (TAK)


harita-001.jpg


08.35: Erdoğan: Bölgeye düşen herhangi bir parça yok

Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan, Taşkent ve Dikmen’e düşen cismin parçalarının Esentepe’de de tespit edildiğine dair iddiaların doğru olmadığını aktardı. Kanal Sim’de konuşan Erdoğan, “Saat 00.00-01.00 sıralarında patlama sesi duyduk. Helikopter düştü zannettik. Sosyal medyada Esentepe’ye de düştüğüne yönelik paylaşımlar oldu ancak doğru değil. Polisle irtibata geçtik. Duman, yangın var mı polisle beraber geldik. Bizim bölgemizde bir cisim bulunmuş değil” dedi.

08.20:  Taskent’te hareketli saatler devam ediyor. Polis ve askeri yetkinlerin tedbir aldığı bölgede basın da var. Polis füzenin düştüğü bölgeyi kordona aldı

t2-092.jpg

t1-095.jpg

07.49: Tatar: Cismin ne olduğu inceleniyor

Başbakan Ersin Tatar, cismin yerleşim yeri üzerine düşmemesinin ve kimsenin zarar görmemesinin büyük teselli olduğunu söyledi. Başbakan BRT’ye yaptığı açıklamada tüm ülkeye geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Bir soru üzerine, Başbakan, yetkililerin cismin ne olduğunu incelemekte olduğunu herkesin farklı şeyler söylediğini kaydederek, “ En kısa zamanda arkadaşlarımız incelemeleri sonrasında bizlere bilgi vereceklerdir. Bizler de bunu kamuoyu ile paylaşacağız”. dedi. Olayın meydana gelmesinin ardından Türkiye yetkilileri ile henüz bir görüşmesi olmadığını da söyleyen Başbakan Tatar, “ İlgili arkadaşlar az sonra bizlere Bakanlar Kurulu’nda bu bilgileri verecektir. Gerekirse biz de bunları kamuoyu ile paylaşırız” (brt)


07.45: Bakanlar Kurulu toplanıyor

Bakanlar Kurulu’nun, Başbakan Ersin Tatar başkanlığında saat 09.30’da toplanması bekleniyor. Toplantı öncesi Tatar, Taşkent’e inceleme yapmak üzere gidiyor.

Aşandır: Taşkent’e düşen cismin füze olduğuna dair bilgi edindik

Yukarı Taşkent Muhtarı Durmuş Aşandır, Taşkent’e düşen cismin füze olduğuna dair bilgi edindiğini söyledi. Kanal Sim’de konuşan Aşandır, şöyle konuştu: “Saat 00.30-01.00 arası bir gürültü duyduk. Çıktık baktık. Alevler yükseldi. İtfaiye, polisi aradık. Erken müdahale edilsin diye… Elçi, Cumhurbaşkanı, GKK Komutanı bölgeye gelerek, bilgi aldı. Son edindiğimiz bilgi, cismin füze olduğuna dair. Olay yerindeyim ancak güvenlik açısından yakına yaklaştırmıyorlar.”

 

05.34:  Sofi: Düşen cisim radarlara takılmadı, uçuşlarda sıkıntı yok

Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi, düşen cismin radarlara takılmadığını söyledi, uçuş trafiğinde hiçbir aksama yaşanmayacağına yönelik YENİDÜZEN'e bilgi verdi.

04.00: Akıncı: Bizim dışımızdan gelen askeri aletle karşı karşıyayız.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, olay yerinde yaptığı ilk inceleme sonrası basına açıklama yaptı, “Bizim dışımızdan gelen askeri bir aletle karşı karşıyayız” dedi, “Bu bir füze midir, insansız hava aracı mıdır yoksa başka bir şey midir tam olarak kimse net bir şey söylemiyor” şeklinde konuştu. Sabah saatlerinde daha ayrıntılı tespitlerin yapılabileceğine işaret eden Akıncı, “Bölgedeki savaşın bizim payımıza düşen kötü nimetlerinden biri. İlk tespit olarak bunu söyleyebiliriz. Biz adamızda, bölgemizde barış istiyoruz, huzur istiyoruz. Barışın ve huzurun ne kadar önemli olduğunu bu hadise de gösteriyor” şeklinde konuştu. Akıncı, bölgeye düşenin Rus yazılı bir füze olduğu iddiasını ise şu şekilde yanıtladı: Eğer bir füzeyse, Rus füzelerinden biri olabilir. Ama net olarak tespit yapılsın, yetkililerimiz bizi aydınlatsın ki biz de daha net bilgi verebilelim. Akıncı’nın açıklaması şöyle: Arkadaşlar biraz önce haber verdiler. Haber ulaşır ulaşmaz yerinde görmek istedim. Son derece önemli bir hadise...Ne olduğunu, sabah gün ışığında daha net anlayabileceğiz. Ama Bakan’ın da dediği gibi, yolda gelirken komutanla da konuştum, tam olarak ne olduğu belli olmasa da kendi topraklarımızdan kaynaklanmayan bir durum olduğu anlaşılıyor. Ne cephanelik patlaması ne de başka bir şey… Öyle anlaşılıyor ki, bizim dışımızdan gelen askeri bir aletle karşı karşıyayız. Bu bir füze midir, insansız hava aracı mıdır yoksa başka bir şey midir tam olarak kimse net bir şey söylemiyor. Bölgedeki savaşın bizim payımıza düşen kötü nimetlerinden biri. İlk tespit olarak bunu söyleyebiliriz. Biz adamızda, bölgemizde barış istiyoruz, huzur istiyoruz. Barışın ve huzurun ne kadar önemli olduğunu bu hadise de gösteriyor. Çok şükür ki meskun bir bölgeye düşmedi. Evlerin olduğu yerlere de , daha yoğun mahallere de düşebilirdi. En azından bir miktar yangınla bu belayı defetmiş oluyoruz. Yarın tam tespitler yapıldıktan sonra daha net bir şey söylemek mümkün olacak. Hepimize geçmiş olsun. (Rus yazılı uçak olduğu iddiası) Öyle ibareler olduğu söyleniyor. Bölgede her tür silahlı araç gereç mevcut, Rusya’nın da Amerika’nın da araç gereçleri var. Eğer bir füzeyse, Rus füzelerinden biri olabilir. Ama net olarak tespit yapılsın, yetkililerimiz bizi aydınlatsın ki biz de daha net bilgi verebilelim.”

Atakan: Dikmen’e de bir parçanın düştüğü söyleniyor, teyit etmedik

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan ise Dikmen’e de bir parçanın düştüğünün söylendiğini, ancak bu bilginin henüz teyit edilmediğini dile getirerek, “O parça ile buradaki parçalar eşleştirilecek. Çevreye saçılan parçalar tespit edilecek” dedi. Geniş bir alanda araştırmaların sürdüğünü ifade eden Atakan, gün aydınlandığında daha net bir açıklama yapabileceklerini söyledi. Atakan’ın açıklaması şöyle: Gün aydınlanınca daha net ortaya çıkacak. Geniş bir alan var. Araştırma yapılıyor. Sabah gün ışığında daha net bilgiler ortaya çıkacak. Uçak değil, insansız hava aracı değil gibi de görünüyor. Dikmen’e de bir parça düştüğü söyleniyor. Henüz teyit etmedik. O parça ile buradaki parçalar mutlaka eşleştirilecek. Çevreye saçılan parçalar tespit edilecek. Daha net açıklama yapılacak. Ufak tefek birkaç yerde de parça dağılmış durumda.

Erişken: 3 kez patlama oldu

Taşkent sakini Behçet Erişken, Kanal SİM özel yayınında yaşananları anlattı, “3 kez patlama oldu. Ateş topu gibi kıpkırmızı ışık vardı. Şapka şeklindeydi, döne döne geldi” dedi.

 “Köyün içine düşse facia olacaktı” diyen Erişken, “Çocuklarımız çok korktu. Görüntünün şokundayız” şeklinde konuştu.

Erişken şunları anlattı: 3 kez patlama oldu. İlk düştüğünde yüksek bir patlama duyduk. Ama havadayken de bir gürültü duyduk. Bir yerlere çarparak geliyordu. Döne döne ilk etapta helikopter zannettim. İçeriye girdik. Ardından komşular yangın çıktığını söyledi. Ateş yükseldi, sonra yetkililer geldi. Küçük bir cisim olduğunu söylerler. Çok süratli geçti. 40 saniye gördük…Olay yerine gidemedik. Dışarıya çıktım. Şapka şeklinde ışık, döne döne geldi. Pervane sesini duyunca helikopter düştü zannettim. Bayağı aşağıdaydı. Çok büyük bir facia yaşanabilirdi. Köyün içine düşse facia yaşanacaktı. Dağın üstünden, kuzey batıdan geldi. Dikmen ile bizim aramızdan geldi. Çocuklarımız çok korktu. Çok büyük uğultu ile geldi. İlk etapta havanın gürlediğini zannettik.  Görüntünün şokundayız.


t1-094.jpg

Taşkent’e düşen cismin, S-200 füzesine ait bir parça olduğu iddia ediliyor.

Suriye Ordu kaynaklarına ait olduğu öne sürülen bir twitter hesabından yapılan paylaşımda; cismin patladıktan sonra yüksek zehir yaydığı öne sürülüyor.

Bu konuyla ilgili açıklama yapılması bekleniyor.


Görgü tanıkları anlatıyor: Düştükten 2-3 dakika sonra patladı Olayın ardından görgü tanıkları yaşananları anlattı, “Bir gürültü duyduk. Başka da bir şey yok. Düştükten sonra 2-3 dakika sonra patladı” dedi.

71 yaşındaki Mustafa Kaşifoğulları, “Gökyüzünde sarı bir şey gördüm. Öncesinde gürültüsü geldi.  Cismin yere vurmasıyla duman çıktı. Uçak ya da helikopter düştü sandım. Yere çarptıktan sonra bir iki dakika içinde patlama oldu… Evler sallandı. Yangın başladı” dedi. 

Mustafa Kaşifoğulları’nın 43 yaşındaki kızı Yıldız Kaşifoğulları olayı şu sözlerle aktardı:

“Önce damda bir sarsıntı hissettik. Sonrasında bir gürültü koptu. Babam 'Koşun da tepeye bir şey düştü' dedi. Ardından yangın çıktı. İtfaiyeyi ilk biz aradık. Komşuları da uyardık.”

Kaşifoğulları ailesi, bir facianın eşiğinden dönüldüğünü belirterek, “Allah herkesi korudu” dedi. (tak)

 

03.50: Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan ve Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi olay yerinde.

Olay yeri, geniş güvenlik şeridi ile donatıldı. Taşkent köyüne girişte bekleyen polis ekipleri geniş güvenlik önlemi aldı.

65781699_528697604536179_5643729276260843520_n.jpg

03.41 : Dışişleri Bakanı Kudret Özersay sosyal medya üzerinden açıklama yaptı: 
Az önce Taşkent köyü yakınındaki olay yerine giderek patlama ertesinde bölgede bulunan parçaları yetkililerimizle birlikte inceledik. İlk bulgular patlamaya neden olan cismin niteliğinin ya patlayıcı taşıyan bir hava aracı ya da doğrudan doğruya bir patlayıcı (füze) olduğunu işaret etmektedir. Parçalar üzerindeki yazılar ve diğer emareler kısa süre sonra tam olarak ne olduğunu anlamamıza yardımcı olacak niteliktedir. Herhangi bir can kaybı veya yaralı yoktur. İtfaiyemizin çalışmasıyla yangın kontrol altına alınmıştır.

03.40: Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bölgede.

İnsansız hava aracı olduğu düşünülen cisimin üzerinde Rusça yazılar olduğu iddia ediliyor.

02.51: Taşkent yakınlarında çıkan patlama, yurdun çeşitli yerlerinden hissedildi. Henüz resmi bir açıklama yok, ​​​​bölgede bazı metal kalıntılara ulaşıldı.

Bölgeye çok sayıda polis, asker ve itfaiye ekibi sevk edildi, sivil vatandaşlar ise ne olduğunu anlamak için bölgeye akin etti.

Tedirgin olan halk özellikle sosyal medya üzerinden doğru bilgiye ulaşmaya çalışıyor.

patlama-1.gif
Yangının ardından bölgede bazı metal kalıntılara ulaşıldı.

patlama-2.gif

İddialar helikopter veya füze düştüğüne dair…

Patlama ve beraberinde gelen yangınla ilgili henüz resmi bir açıklama yokken, uçak, helikopter veya füze düştüğüne dair çeşitli iddialar var.

İsrail’in Suriye’ye jetlerle ve füzelerle hava saldırısı yapmasıyla eş zamanlı olarak Kıbrıs’ın kuzeyinin tamamından patlama sesleri duyulduğu belirtiliyor.

Bazı görgü tanıkları, havada kırmızı renk yanan bir cisim görüldüğünü ve bu cismin bölgeye düştüğünü belirtiyor. Düşen cismin ardından ise bölgede çeşitli noktalarda yangın çıktı.

Bölgeden sosyal medya üzerinden gelen bilgiler patlamanın yerleşim bölgesi olmayan bir yerde gerçekleştiği yönünde.

patlama-3.gif

FOTOĞRAFLAR: SOSYAL MEDYA/ YD FEHİME ALASYA / MERT ÖZDAĞ/ MELTEM SONAY/ DEVRİM DEMİR

Bu haber toplam 40415 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,
İlgili Haberler