1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kıbrıs Havayolları’nın geleceği belirsiz
Kıbrıs Havayolları’nın geleceği belirsiz

Kıbrıs Havayolları’nın geleceği belirsiz

Ciddi ekonomik sıkıntılar içerisinde olan Kıbrıs Havayolları’nın geleceğinin belirsiz olduğu haber verildi

A+A-

Ciddi ekonomik sıkıntılar içerisinde olan Kıbrıs (Rum) Havayolları’nın geleceğinin belirsiz olduğu haber verildi. Alithia gazetesine göre Kıbrıs Rum Meclisi Denetim ve Maliye Komiteleri’nin dün Kıbrıs Havayolları’nın durumunun ele alındığı toplantıda konuşan Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis, Kıbrıs (Rum) Havayolları’nın geleceğinin belirsiz olduğunu söyleyerek, Avrupa Komisyonu’nun şirketin yeniden yapılanmasına ilişkin plana onay verme umutları az olduğu için büyük olasılıkla kapanacağına işaret etti. Komisyonun planı onaylamaması durumunda şirketin devletten aldığı paraları iade etmesi gerekeceğini belirten Yeorgiadis, şirketin iade edecek parası olmadığı için de kapanacağını kaydetti.

Konuşmasında önceki hükümete eleştiriler de yönelten Yeorgiadis, eski hükümeti şirketi yasadışı yollardan desteklemekle kalmayıp, şirketin rekabet edebilmesi için önlem almamakla suçladı.

AB planı onaylasa ve şirket zarar etmese bile yine geleceğinin olmadığını öne süren Yeorgiadis, şirketin, bugün olduğu gibi, mal varlığı olmaksızın, rekabete dayanamayacağını belirtti.

Yeorgiadis, şirketin hayatta kalması konusundaki tek umudun stratejik yatırımcı bulunması olduğunu vurgularken, mevcut ekonomik koşullarda stratejik yatırımcı bulunmasının da kolay olmadığına değindi.  Şirketin 111 milyon Euro tutarındaki neredeyse tüm mal varlığını sattığını söyleyen Yeorgiadis, satılanlar arasında 4 uçak, yedek parçalar, 3 slot ve taşınmaz mallar olduğun söyleyerek, mal varlığı olarak şirkete sadece eski bir uçağın kaldığı bilgisini de paylaştı.

Olaylı toplantı ve istifalar

Gazete önceki günkü toplantının olaylı geçtiğini ve sık sık seslerin yükseldiğini de kaydetti.
Heathrow Havalimanı’ndaki slotun satılması konusunda sert tartışmaların yapıldığını aktaran gazete, bu tartışmalar sırasında Kıbrıs Havayolları Yönetim Kurulu’nun iki üyesinin istifa edeceklerini bildirdiklerini aktardı.  Diğer gazeteler komiteler toplantısını şu başlıklarla yansıttı:
Fileleftheros: “Kıbrıs Havayolları: Yatırımcı Olmazsa Biter... Komisyon Yeniden Yapılanma Planına Hayır Derse Asma Kilit... Slot İçin Yoğun Tartışma”
Haravgi: “Şimdiden Kıbrıs Havayolları’nın Ölümünü İlan Ettiler... Şirket Yıkılıyor ve Skandallar Sürüyor... Hükümet Edenler Matematiksel Olarak Ulusal Havayolunu Kapanmaya Sürüklüyor”
Politis: “Barbarları Beklerken... Kıbrıs Havayolları’nın Geleceği Komisyonun Kararlarıyla Belirlenecek”
Simerini: “Brüksel’den Knock Out... Maliye Bakanı Komisyon’un İyimserlik İçin Pek Bir Meydan Bırakmadı Dedi... Maliye Komitesi’nde Gerilimler ve Yönetim Kurulu Üyeleri İstifaları” TAK

Bu haber toplam 1377 defa okunmuştur