1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Kıbrıs da tsunami riski altında”
“Kıbrıs da tsunami riski altında”

“Kıbrıs da tsunami riski altında”

Türkiye Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme Merkezi açıldı…

A+A-

Bir afet anında kesintisiz görev yapabilme olanağı sunacak Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme-Değerlendirme Merkezi (BDTIDM) düzenlenen törenle açıldı. Törende konuşan, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik “Kaynaklanacak bir tsunami Türkiye'nin Gökova Körfezi'ni, Kıbrıs'ı, Lübnan'ı ve Libya'yı etkileyecek durumdadır” dedi.

Deprem tsunami izleme merkezi

Erdik, "Merkezin esas görevlerinden biri Doğu Akdeniz bölgesinde meydana gelecek olan tsunami olayları hakkında bölge ülkelerine erken ve doğru bilgi sağlamak, erken uyarı sinyali vermektir" dedi.

Ama aynı zamanda deprem algılama sistemini de tüm bölgeye yaydıklarını kaydeden Erdik, "Bu açıdan gerek komşu ülkelerde gerekse ülkemizde olan depremler hakkında en doğru ve hızlı ve bilgiyi anında vermeye çalışıyoruz" diye konuştu. Erdik, deprem ve tsunami izleme merkezinin teknolojiyle donatıldığını ifade ederek, merkezin yaklaşık 1000 istasyondan canlı olarak bilgi toplayıp, değerlendirebilecek kapasiteye sahip olduğunu anlattı.

Aynı zamanda binanın yeşil bina olarak tasarlandığını dile getiren Erdik, "Kendi otonom elektrik sistemi var. Deprem sonrasında devamlı faaliyeti olacak. Binanın altında deprem yalıtım sistemi vardır. Yani bir deprem sırasında deprem hareketleri binaya ulaşmayacaktır. Zemin sallanacak fakat bina sabit duracaktır. Bu da burada çalışan teknisyen arkadaşlarımızın ve cihazların emniyetli bir şekilde görevlerine devam etmesini sağlayacaktır" diye konuştu.

"Türkiye’nin geçmişinde tsunami var"

Erdik, tsunaminin önemli konulardan biri olduğunu, Türkiye'nin özellikle son 2 bin yıldan bu yana büyük tsunami olaylarına maruz kaldığını ifade ederek, şöyle devam etti: "Hatta 1509 depreminde İstanbul'da meydana gelen tsunaminin surları bile aştığı söylenir. Tsunamiler daha çok deprem sonrasında meydana gelecek heyelanlardan kaynaklanıyor. Ama bugün bölgenin önemli tsunami kaynakları özellikle Girit'in güneyindeki dalma batma zonudur. Buradan kaynaklanacak bir tsunami Türkiye'nin Gökova Körfezi'ni, Kıbrıs'ı, Lübnan'ı ve Libya'yı etkileyecek durumdadır. Bizim görevimiz aslında büyük deprem oluşumlarını denizde takip edip, arkasından gerekli durumlarda tsunami sinyallerini, ihbarlarını ve bilgilerini sağlamaktır."

"İstanbul'da deprem ihtimali yüksek"

Erdik, bir gazetecinin "Bazı deprem uzmanları İstanbul için bir senaryodan bahsediyor. Bir dakika sürecek 7.6 şiddetinde bir deprem. Bu tür bir olasılık var mı?" sorusuna, "Tabii hepimiz istiyoruz öyle bir deprem olmamasını ama İstanbul'da depremin ihtimali yüksek. Yüksek ihtimal dediğim yıllık ihtimali yüzde 2,3 mertebesindedir. Bu ihtimalde deprem tehlikesine maruz iki diğer kent Tokyo ve San Francisco'dur. Deprem için herhangi bir zaman vermemiz söz konusu değil. Sadece ihtimallerle konuşuyoruz. Böyle bir deprem olduğu zaman İstanbul'daki binalardan yaklaşık 30 binin ağır hasar göreceğini ve yıkılacağını tahmin ediyoruz. Can kaybı da buna benzer ölçülerde olacaktır maalesef" yanıtını verdi.

"İstatistiki olarak deprem sayılarında bir artış yoktur"

Yer hareketlerinin çok arttığının söylendiğine işaret edilmesi üzerine Erdik, bugün İstanbul'da Marmara civarındaki cihaz donanımının dünyanın her yerinin üstünde olduğunu söyledi.

Erdik, cihaz donanımı artırıldığında da ister istemez çok küçük depremlerin yakalandığını vurgulayarak, "Medyanın duyarlılığı çok arttı. Artık çok küçük depremler bile medyada haber olabiliyor, o da sanal bir yargı yaratıyor, 'deprem arttı' şeklinde. İstatistiki olarak deprem sayılarında bir artış yoktur yıllar bazında" dedi.

Bu haber toplam 3209 defa okunmuştur