1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin varlığı 1963’te ortadan kalktı”
“Kıbrıs Cumhuriyeti’nin varlığı 1963’te ortadan kalktı”

“Kıbrıs Cumhuriyeti’nin varlığı 1963’te ortadan kalktı”

TC AB Bakanı Bozkır’ın mektubu Kıbrıs Rum basınında...

A+A-

“Var olmayan bir devlet MEB’te deniz yetki bölgeleri ilan etme meşruiyetine sahip değildir”

“Doğal kaynakların değerlendirilmesi ve gelirinin paylaşımı kararını iki halk vermelidir”

Fileleftheros, Türkiye Avrupa Konuları Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ın Avrupa Parlamentosu’na gönderdiği 26 Ocak 2015 tarihli mektubu, fotokopisiyle birlikte yayınladı.
Gazete, Brüksel çıkışlı haberine; “‘İşlevsiz’ No. 2: Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Varlığı Ortadan Kalktı’... Fileleftheros Türkiye Avrupa Konuları Bakanı’nın Avrupa Parlamentosu’na Mektubunu Açıklıyor” başlığını attı.
Ankara’nın AB’ye gönderdiği mektupta, “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni ölü devlet ilan ettiğinin altını çizen gazete, var olmayan “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin münhasır ekonomik bölgede deniz yetki bölgeleri ilan etme meşruiyetine sahip olmadığını vurguladığını yazdı.
Gazeteye göre mektupta, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin varlığının 1963’te ortadan kalktığını ve doğal kaynakların değerlendirilmesi ve gelirlerinin paylaşımına, 11 Şubat 2014 Ortak Açıklaması temelinde Ada’da yeni bir ortaklık kurması gereken iki halk tarafından karar verilmesi gerektiğine işaret ediliyor.
Aynı gazete; “Barbaros İle Suları Kaynatıyorlar... İki Türk Hareketi... Yeni Araştırmalar ve Platform Edinmek” başlıklı haberinde, Türkiye’nin, BM Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs sorunuyla ilgili çalışmalarından ve BM Barış Gücü’nün görev süresiyle ilgili karardan sonra, yeni adımlar atmaya hazırlandığını yazdı.
Gazete, bu adımlardan birinin, Mağusa Limanı açıklarında demirli bulunan Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin, 6 Nisan tarihine kadar süresi olan Navtex çerçevesinde araştırmalar yapmak üzere denize açılması, ötekinin de Türkiye Milli Güvenlik Kurulu’nun, platform satın alınması veya inşa edilmesi kararının hayata geçirilmesi olduğunu yazdı.

(tak)

Bu haber toplam 1875 defa okunmuştur