1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Khora Yayınları’ndan yeni bir kitap
Khora Yayınları’ndan yeni bir kitap

Khora Yayınları’ndan yeni bir kitap

“Sömürgeden Ulus Devlete Kıbrıs Cumhuriyeti” adlı politika-inceleme türündeki kitap, Khora Yayınları’nın 37’nci kitabı olarak kitapçılarda yerini aldı.

A+A-

 

Pınar Erkem Gülboy’un yazdığı “Sömürgeden Ulus Devlete Kıbrıs Cumhuriyeti” adlı politika-inceleme türündeki kitap, Khora Yayınları’nın 37’nci kitabı olarak kitapçılarda yerini aldı.

Kalkedon Yayınevi ile işbirliği yapılarak Türkiye ile aynı anda Kuzey Kıbrıs’ta da okurlarıyla buluşan 450 sayfalık eserde, “Çok Kimlikli Toplumlarda Çatışma Yönetimi ve Ortaklıkçı Modeli”, “Kıbrıs’ta Kimliklerin İnşa Süreci ve 1960 Ortaklıkçı Modele Yansıması”, “1960 Kıbrıs Ortaklıkçı Deneyimin Analizi” ve “Kıbrıs Sorunu’nda Çözümle İlgili Görüşler” başlıklı bölümler yer alıyor ve Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’nın yapısal sorunlarını da inceliyor.

İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilmi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde çalışmakta olan akademisyen yazar Pınar Erkem Gülboy, Türkiye, Brüksel ve Kanada’da eğitim aldı ve akademik çalışmalar yaptı.

Prof. Dr. John McGarry ile ortaklıkçı teori üzerine çalışan yazar, “Çatışma Yönetiminde Ortaklıkçı Metot: 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Örneği” teziyle doktor unvanını aldı.

Gülboy’un, Avrupa Birliği, çatışma yönetimi, etnik çatışmalar ve kimlik konularıyla ilgili çeşitli yayınları bulunmaktadır.

Kitabın tanıtımı ise şöyle:

“Milliyetçiliğin gelişimi ve imparatorlukların dağılmasıyla, zamanla ulus-devlet uluslararası ilişkilerin temel aktörü haline gelmiştir. Bunun sonucu olarak ulus ile devlet özdeşleştirilmiştir ve homojen ulus-devlet ideal yönetim birimi olarak görülmeye başlanmıştır. Fakat her devlet tek bir ulustan oluşmaz ve her ulus kendi devletine sahip değildir. Bu nedenle zaman içerisinde ulus-devlet kavramı sorgulanmaya başlamıştır. Devletlerin içerisinde, kendini farklı kimliğe sahip gören topluluklar bulunabilir. Bu toplulukların, devletin kabul ettiği ulus-kimliğini benimsemediği durumlarda çatışmalar ortaya çıkmaktadır. Bu durum, devletler açısından çatışmaların yönetilmesi ihtiyacını gündeme getirmektedir.

İnsan hakları ve azınlık hakları alanlarındaki gelişmeler sonucu uluslararası siyaset normatif bir boyut da içermeye başlayınca, devletlerin iç alanlarında gerçekleşen çatışmalara dair geliştirdikleri yöntemler sorgulanır olmuştur. Farklı toplulukların gittikçe artan tanınma taleplerine karşı, ulus-devletlerin inşa ettikleri ulus kimliğini devam ettirme yönündeki ısrarları artık sürdürülemez hale gelmektedir. Buna bağlı olarak, çatışmaların yönetilebilmesi için alternatif yönetimlerin önerilmesi zorunluluğu ortaya çıkmıştır.

Ulus-devletin öngördüğü homojen bir topluma ulaşma amacı günümüzde yerini farklılıkları tanımaya dayanan çoğulcu toplumun kabulüne bırakmaktadır. Çoğulcu toplum, içerisinde farklı dil, ideoloji, din, kültür veya etnik kimliklere sahip toplulukların yaşıyor olabileceğinin kabulü üzerine kuruludur. Devletlerin içerisinde farklı topluluklar veya ulusların olduğunu kabul etmek, bu toplulukların bir arada barış halinde yaşamasını sağlamak için ideal yönetim metodu arayışına yol açar.”

(tak) 

Bu haber toplam 1960 defa okunmuştur