1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. "Keşke bizi birleştirebilecek konuları bulup kutlayabilsek"
"Keşke bizi birleştirebilecek konuları bulup kutlayabilsek"

"Keşke bizi birleştirebilecek konuları bulup kutlayabilsek"

Kıbrıslı Rumlar, hem Kıbrıs’ın güneyinde hem de kuzeyinde büyük yankı uyandıran Rum meclisinin ENOSİS kararını YENİDÜZEN’e yorumladı

A+A-

Kıbrıs’ın güneyine geçerek Kıbrıslı Rumlarla meclisteki ENOSİS kararını konuşan YENİDÜZEN ekibi, Ledra Caddesi'nde vatandaşın nabzını tuttu. Mecliste alınan kararın kötü niyet içermediğini savunan birçok Kıbrıslı Rum, artık adada kalıcı bir barış sağlanmasından yana hemfikir… En dikkat çeken yorum ise :  "ENOSİS için bugün referandum yapılsa %3 kabul görür"

Fehime ALASYA

Rum Meclisinin, “Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanması, ENOSİS referandumunun, Rum okullarında anma programına dahil edilmesi" yönünde aldığı kararı YENİDÜZEN ekibine değerlendiren Kıbrıslı Rumlar, bunun sadece “tarihi bir olayın anılması” yönünde alınan bir karar olduğunu belirtti.

Kıbrıslı Rumlar, halkın yeniden bu yönde referanduma gidilmesi durumunda ENOSİS isteyenlerin azınlıkta kalacağının da altını çizdi.   

Mecliste kabul edilen kararın sadece geçmişi anma yönünde alındığının altını çizen birçok vatandaş, “Günümüzde bu karar uygulansın mı diye halka sorsalar, referandum yapsalar ne olurdu?” sorusunu değerlendirdi. Böylesi bir durumda büyük çoğunluğun çok düşük oranlardan söz ettiği dikkat çekti. “Şu anda bir ENOSİS referandumu olsa buna evet diyecek insan sayısı kesinlikle kayda değer bir rakam değildir” diyen çoğunluk, alınan bu kararın görüşmeleri etkilemesinden yana endişeli.

"Meclisin bu günü anma kararı çok aptalca bir karardı" diyen kimi Rumlar, adada şu anda ENOSİS diye bir isteğin söz konusu olmadığına vurgu yaparak, Kıbrıslı Türklerin bu konuda endişe etmelerine hiç gerek olmadığını savundu.  

“Her şeye rağmen bu kararı önemsememek gerekir”

"Keşke bizi daha çok birleştirebilecek konuları bulup kutlayabilsek. Bizi bölecek şeyleri keşke konuşmasak. Her şeye rağmen bu kararı önemsememek gerekir, sonuçta sizin de bizim de bir geçmişimiz vardır ve kararda sözü geçen geçmişle ilgili bir bölümdür” diyen bazı vatandaşlar ise bu cümlelerle, mecliste alınan kararın sadece tarihle ilgisi olduğunu anlatmaya çalıştı.   

“Bu karar görüşmeleri durdurma nedeni olmamalı” diyen birçok vatandaşın, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın çözüm konusunda çaba sarf ettiği görüşünde olduğu gözlemlendi. “Akıncı bir Kıbrıslı Türk’tür ve ben onun barış ve anlaşma istediğine inanıyorum. Ama ne yazık ki Erdoğan’ın ne söylediğine uymak zorundadır” cümlelerinde ise adadaki çözümün Türkiye onaylı olacağından dolayı Akıncı’nın zorlandığı ifade edildi. “Türkiye gerçekten isterse bu çözüm gerçekleşecektir” fikrini savunan vatandaşların azınlıkta olmadığı dikkatlerden kaçmadı.  

İyi ilişkiler içerisinde yaşanabilir…

Ezelden beridir Türklerle çok iyi ilişkileri olduğunu dile getiren bazı Kıbrıslı Rumlar ise yurt dışında yaşayan Kıbrıslıları örnek göstererek, her iki toplumun, iyi ilişkiler içerisinde yaşayabileceği yönünde açıklamalarda bulundu.


Kıbrıslı Rum Vatandaşlar ne dedi? Kıbrıslı Rum Vatandaşlar ne dedi? Kıbrıslı Rum Vatandaşlar ne dedi?

Yoda Gliantos:

"Meclisin bu günü anma kararı çok aptalca bir karardı"

Eğer Kıbrıslı Türkler ve Rumlar kendileri karar vereceklerse bir orta yol bulabileceğimize, yeniden barış içerisinde yaşayabileceğimize inanıyorum, çünkü hepimiz çok çektik... Meclisin bu günü anma kararı çok aptalca bir karardı. Bizim şu anda ENOSİS diye bir isteğimiz söz konusu değildir. Türklerin bu konuda endişe etmelerine hiç gerek yoktur. Şu anda bir ENOSİS referandumu olsa buna evet diyecek insan sayısı kesinlikle kayda değer bir rakam değildir. Evet diyecek olanlar %5'i bile bulmaz.  

 

Fodis Fodiu:

"Meclisin aldığı karar, bir tarihi olayın anılmasıdır"

Kıbrıslı Türkler ve Rumlar arasında güven sorununun tam olarak çözüldüğüne inanmıyorum. İki tarafın farklı beklentileri var. Bizim insanlarımızın bazıları hala köylerinde, evlerinde yaşamak istiyor ama şuanda bunun mantıklı bir beklenti olmadığını da kabul ediyoruz. Meclisin aldığı karar, bir tarihi olayın anılmasıdır. Bunun dışında günümüzle ilgili hiçbir önemi ve kaygısı yoktur. Eğer bugün bir oylama yapılacak olsa ENSOİS en çok %15 oy alır...

 

Eleni Bandeli:

"Bu karar görüşmeleri durdurma nedeni olmamalı "

Mecliste alınan bu karar hiçbir şeydir... Murat ettikleri tek şey tarihsel bir olayın adının geçmesidir, bunun dışında bizim açımızdan günümüzle hiçbir ilgisi yoktur. Akıncı’nın, bizlerin Kıbrıslı Türklerle birlikte yaşama konusunda hiçbir problemimizin olmadığını bilmesi gerekir. O yüzden bu karar görüşmeleri durdurma nedeni olmamalı. Lütfen bana inanın, çocuklarım, damatlarım gelinlerim var, aramızda hiçbir zaman ENSOSİS söz konusu bile olmaz, böyle bir konumuz bile yok...

 

Mihalis Giniyago:

"ENOSİS için bugün referandum yapılsa %3 kabul görür"

Sürekli barış için görüşmeler oluyor. Bir çözüme kaçımızın evet diyeceği ne olacağına bağlı… Aynen, sunulan bir yemeğin kabul görüp görmeyeceği gibi… Eğer yemek yenilirse çoğunluk tarafından kabul görür. Yapılan anlaşma hepimiz için hayırlı olmalı ki kalıcı olsun, kabul görsün… Burada ENOSİS için bugün referandum yapılsa %3 kabul görür.  

 

Andreas:

"Söz konusu meclis kararı bir tarihsel olayın belirtilmesinden başka bir şey değildir"

Ben Akıncı’nın görüşmeler karşısındaki tutumunun kendi kararı olduğuna inanmıyorum. Türkiye’den böyle istendiği için bu şekilde davrandığını düşünüyorum. Akıncı bir Kıbrıslı Türk’tür ve ben onun barış ve anlaşma istediğine inanıyorum. Ama ne yazık ki Erdoğan’ın ne söylediğine uymak zorundadır. Sizler de gazeteci olarak mademki barışı savunuyorsunuz bu konuları yazmalısınız. Hepimiz dersimizi aldık, artık bir orta yol bulacağımıza inanıyorum. Öyle bir çözüm olmalı ki bir İngiliz veya Alman’ın taşıdığı hakları bir Kıbrıslı Rum da mal sahibi olsun. Eğer bir İngiliz kuzeyde ev alıp yerleşebiliyorsa bir Rum da alabilmeli... Söz konusu meclis kararı bir tarihsel olayın belirtilmesinden başka bir şey değildir yoksa bugün asla Kıbrıslı Rumların ENOSİS isteği yoktur. Böyle bir şeyi düşünmek bana göre ancak çılgınların fikri olabilir. Bu istek şu anda yüzde sıfırdır.

 

Andreas Muddis:

"Çözüm konusundaki oran AKEL ve DİSİ’nin tavrına bağlıdır"

Kıbrıslı Türkler ve Rumlar olarak yalnız bırakılırsak bir orta yol bulacağımıza inanıyorum, ben 70 yaşında bir avukatım ve Türklerle hem eskiden hem de şimdi çok iyi ilişkilerim var, ancak ne yazık ki şu anda seksen milyonluk bir ülkenin de çıkarı düşünülerek bir çözüm aranıyor, güçlüğümüz buradadır. Oğlum İngiltere'de yaşıyor ve orada gerek Kıbrıslı Türklere, gerekse Rumlara sorulduğunda sadece Kıbrıslıyım diye cevap veriyorlar. Üstelik çok da iyi ilişkileri vardır. ENOSİS konusunda ise şu anda bu fikre evet diyecek insan sayısı yüzde bir bile değil diye düşünüyorum. Çözüm konusundaki oran ise AKEL ve DİSİ’nin tavrına bağlıdır. Eğer AKEL ve DİSİ bu çözümün kabul edilebilecek bir çözüm olduğuna inanıp yayın yaparlarsa büyük çoğunluk bu anlaşmaya evet diyecektir.

 

Nikos Griya:  

"Halk barış ve çözüm istiyor"

İki tarafın da yanlışları oldu, hepimiz dersimizi aldık. Halk barış ve çözüm istiyor. Çözüm ve barış çok küçük bir azınlığın çıkarlarına ters düşüyor o yüzden bu konuda olumsuzdurlar. Şu anda bir ENOSİS kararı oylansa azınlığın buna evet diyeceğini düşünüyorum, bu rakam kesinlikle yüzde 30'u geçmez... Ben Yunanistan’ın Kıbrıs için tarih boyunca iyi şeyler yaptığına da inanmıyorum o yüzden benim Yunanistan ile birleşme şeklinde bir eğilimim yoktur.

 

Andronigos Babaharalambos:

"Eğer Türkiye gerçekten isterse bu çözüm gerçekleşecektir"

Kıbrıslı Türkler ve Rumlar barış içinde çok kolay uyum gösterebilirler. Hala şuanda çok sevdiğim Kıbrıslı Türk arkadaşlarım vardır. Örneğin en iyi arkadaşlarımdan birinin de adı zekidir. Eğer Türkiye gerçekten isterse bu çözüm gerçekleşecektir diye inanıyorum.

 

Yannos Azazs:

"Bence problem bizim dışımızdan, Türkiye'den gelmektedir"

Ben inanıyorum ki bizim Kıbrıslı Türklerle hiçbir sorunumuz yoktur. Onlar da aynen bizim gibi olan insanlardır. Bence problem bizim dışımızdan, Türkiye'den gelmektedir. Eğer Türkiye izin verirse bizim bir yol bulabileceğimize inanıyorum. Günümüzde ENOSİS isteyecek Kıbrıslı Rum yok denecek kadar azdır. Bence düğümün orta noktası Erdoğan’dır. Eğer o gerçekten Kıbrıs’ta bir anlaşma olmasını istiyorsa bunun dışında bir engel yoktur.

 

Kostas Giryagos:

"Keşke bizi daha çok birleştirebilecek konuları bulup kutlayabilsek"

Karar konusundaki düşüncem: "Keşke bizi daha çok birleştirebilecek konuları bulup kutlayabilsek" bizi bölecek şeyleri keşke konuşmasak. Her şeye rağmen bu kararı önemsememek gerekir, sonuçta sizin de bizim de bir geçmişimiz vardır ve kararda sözü geçen geçmişle ilgili bir bölümdür. İki taraf da gerçekleri samimi bir şekilde, yalansız, ortaya koymalıyız. Biz Kıbrıslılar bir çocuk yaramazlık yaparken başını sandalyeye çarpıp da ağlamaya başladığında gidip sandalyeye tokat vururuz, oysa sandalyenin hiçbir suçu yoktur. Biz çocuğa nasıl davranması gerektiğini öğretmeliyiz. Sözünü ettiğim gerçekler buna benzer. Sürekli gerçekleri söylemiyor ve hiç suçu olmayanları suçluyoruz. Hepimiz de doğru bir şekilde yanlışlarımızdan ders çıkarmalıyız. ENOSİS kavramı ise bugün için söz konusu bile değil.

 

Eleni Andreu:

"Kıbrıslı Türklerle ilgili olumsuz şeyler düşünmüyorum"

Bizler sizinle birlikte yaşamak istiyoruz, sizler de herhalde evlerinize dönmek isterisiniz, biz de köylerimize dönmek isteriz. Bizim sizlerle ilgili olumsuz bir düşüncemiz yok, savaşta bize kötü muameleler yapılmasına karşın Kıbrıslı Türklerle ilgili olumsuz şeyler düşünmüyorum.

 

Banayodis Nikolas:

“Adil ve kalıcı bir çözümün kabul edilebilir”

Çözümden söz ederken adil ve kalıcı bir çözümün kabul edilebilir olacağını düşünüyorum. Bu gibi küçük nedenlerle görüşmeler durmamalı. Bir an önce çözüm yolunda olumlu adılar atılmasından yanayız.

 

Bu haber toplam 3048 defa okunmuştur
Etiketler :