1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'Kermiya'ya alternatif bir geçiş daha açılsın'
Kermiyaya alternatif bir geçiş daha açılsın

'Kermiya'ya alternatif bir geçiş daha açılsın'

Yurttaş, Derinya ve Aplıç Barikatı’nın ardından şimdi de Lefkoşa’da kentin doğusunda bir barikatın daha araç geçişlerine açılmasını istedi…

A+A-

Feray YALÇUK

Derinya  ve Aplıç barikatlarının ardından şimdi de Lefkoşa’da araçla geçişlere uygun Mağusa ve Kaymaklı barikatlarının açılması gündeme geldi.
Son günlerde Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in, müzakereler çerçevesinde Güven Artırıcı Önlemler (GAÖ) listesinde Lefkoşa’daki Mağusa Barikatı’nın da olduğunu iddia ediliyor.

Lefkoşa’da Kermiya Barikarı’na alternatif araçlı geçişlere uygun bir başka kapının açılması konusuyla ilgili, YENİDÜZEN’e konuşan vatandaşlar, Mağusa Barikatı’yla birlikte Kaymaklı Barikatı’nın da açılmasının bölge halkı için önemli bir gelişme olacağına vurgu yaparken, “Yıllardır kapalı kapılar arkasında kalmış olmanın mağduriyetinden kurtulmak istiyoruz” dedi.

Barikatların giderek açılmasıyla ekonomik ve sosyal alanda faydalar sağlanabileceğine vurgu yapan kimi yurttaş, barışın sağlanarak tüm kapıların açılmasını istedi.

Yurttaş ne dedi? Yurttaş ne dedi?

Selma Özdamar: 

“Metehan Sınır Kapısı da çok kullanışlı fakat Kaymaklı Sınır Kapısı işyerime de çok yakın olduğundan benim için çok avantajlı olacak. Açık söylemek gerekirse güneyde satılan ürünlerin fiyat ve tür çeşitliliği zaman zaman bizim işlerimizin azalmasına neden oluyor. Örneğin benim güzellik merkezim var ve yurtdışından getirttiğim ürünlerim ödediğim gümrükler yüzünden başka ülkelere oranla daha pahalı olabiliyor. Bu Kıbrıslı Rumların değil bizim sorunumuzdur ve çözülmelidir. Çözüm olup da Avrupa Birliğine girersek bu tür mağduriyetlerden kurtulmuş olacağız. Tüm kapılar açılsın hatta kapı açmakla zaman kaybetmeyip çözüme gidelim ve biz de kapalı kapıların mağduriyetinden kurtulalım.”

Emine Tarazi:
“Kaymaklı’da kalıyorum ve Kaymaklı Kapısı’nın açılması oldukça olumlu olur. Genellikle arabayla geçiş yaptığım için Lefkoşa’da araçlara ikinci bir kapının da açılacak olması gerçekten yerinde bir gelişme olur.”

Dilem Özdamar:
“Açık sınır kapılarının artırılacak olması ekonomik ve sosyal olarak faydalı olabilir. Benim kuaför bir arkadaşım var ve uzun süredir Kıbrıslı Rum müşterisi bulunuyor. En büyük mağduriyetimiz farklı para birimi kullanmamızdan ötürü kur farklarıdır. Bizim emeğimiz ve sattığımız ürünler değersizleşiyor güneyle kıyasladığımız zaman. Ayrıca benim hiç Kıbrıslı Rum arkadaşım yok ama olmaması için de bir neden yok. Kapıların çoğaltılacak olmasıyla temasların artması iki toplumu da birbirine yakınlaştıracaktır. Bu bakımdan çok olumlu buluyorum.”

Hasan Kasapoğlu:
“Barış istiyorsa iki taraf da kapıları açmak için değil direkt çözüm için uğraşsınlar. Kapıların açılacak olması tabii ki kötü bir gelişme değildir fakat ben mevcut durumu tamamıyla değiştireceğine inanmıyorum. Geçiş yapmak isteyen insan şu an açık olan kapılardan da geçiş yapabilir. Önemli olan niyettir. Onların da bizim de niyetimiz var mı çözüme? Bunu düşünmek lazım.”

Tuğçe Muhtaroğlu:
“Özellikle Mağusa Kapısı’nın araç trafiğine açılacak olması önemli bir gelişmedir. Özellikle diyorum çünkü adanın bir ucundan araçla geçebilmek için Lefkoşa’ya gelen vatandaşlarımız var ve bu zaman zaman zorlayıcı oluyor. Sınır kapılarında oluşacak olan trafiği de azaltmış olacağız. Ayrıca sınır kapılarına daha çok memur da alınacağı için iş imkânı da yaratılmış olacak. Örneğin güneyden gelecek olan arkadaşlarımızı almak için onca yol kat etmeden daha kolay bir şekilde geçiş noktalarından arkadaşlarımızı alabileceğiz.”

Bayram Nazlı:
“Tek kelimeyle çok güzel bir gelişme. Özellikle Çağlayan Kapısı bu bölgede yaşayanlar için büyük kolaylık olacaktır. Ticaret açısından da anlamlı bir adım. İki halk için de avantajlı ve güzel bir ortam yaratılacak. Son yıllarda artan trafik yüzünden de ulaşım çok güçleşti. Bu yüzden ne kadar çok geçiş noktası o kadar kolay diğer tarafa ulaşım demektir. Kimse trafikte sefil olmadan gideceği yere gidebilecek.”

Bu haber toplam 2177 defa okunmuştur