1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kentin göbeğinde MAHSUR!
Kentin göbeğinde MAHSUR!

Kentin göbeğinde MAHSUR!

Levent Kolej'de mahsur kalan 300'ü aşkın öğrenci askerin yardımıyla kurtarıldı.

A+A-

Lefkoşa Ortaköy su baskınlarıyla adete felaketi yaşadı. Levent Kolej'de mahsur kalan 300'ü aşkın öğrenci askerin yardımıyla kurtarıldı. Tek tek okula yanaşan yüksek askeri araçlar, gruplar halinde öğrencileri taşıdı.  Suya gömülen araçları ise Sivil Savunma ekipleri taşıdı. Operasyonda 'Özel Harekat' ekiplerine ait şişme botlar da kullanıldı. 

YENİDÜZEN (Özel)

Lefkoşa Ortaköy'de bulunan Levent Kolej  su baskınlarından nasibini aldı. Öğrenciler Dört bir yanı sulara gömülen okul binasında mahsur kaldı. Okul çıkışı aniden bastıran yağmura taşan derenin suları da eklenince Ortaköy tam anlamıyla felaketi yaşadı.
Ortaköy Işıkları ile Hastane arasındaki yol aşırı yağış nedeniyle trafiğe kapandı. Yol üzerinde bulunan Levent Kolej de bu durumdan nasibini aldı. Okulda uzun süre mahsur kalan 300'ü aşkın öğrenci ve öğretmenleri askeri ekipler kurtardı.
Akşam saatlerine kadar süren operasyonda askeri araçlar tek tek okula yanaştı, 20'li-30'lu gruplarla öğrencileri kamyonlara tahliye ederek  kurtardı. 
Asker, polis ve Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı ekipleri 2 saat boyunca çalışarak okuldan öğrencileri taşıdı.
Su baskını yüzünden binadan çıkamayan öğrenci ve öğretmenler, saat 17.30’dan itibaren asker ve polis tarafından okuldan çıkarılmaya başlandı. Okul içerisinde bazı otobüsler de mahsur kalırken, aileler okul önünde toplanarak endişe içinde çocuklarının kurtarılmasını bekledi.

Araçlar da yolda mahsur kaldı
Levent Koleji önü sulara teslim olurken, yol tek yönde trafiğe kapatıldı. Yolda mahsur kalan araçlar Sivil Savunma ekipleri tarafından kurtarıldı. Belediye ekipleri vidanjörlerle suları boşaltmaya çalıştı. Öğleden sonra ise Levent Kolej’indeki öğrenciler okulda mahsur kaldı. Sivil Savunma ekipleri Levent Kolej'de mahsur kalan çocukları kurtarma çalışmaları başlattı. Okul çevresine doluşan veliler endişe içerisinde kurtarma operasyonunu izledi.
Yolda mahsur kalan otobüs ise dozer yardımı ile kurtarıldı. Akşam üzerine doğru ise Lefkoşa Hastanesi çemberinden öğretmenler evi üzerindeki güzergah sular nedeniyle trafiğe kapatıldı. Yol sabah saatlerine kadar kapalı kaldı. 


Endişeyle çocuklarının kurtarılmalarını bekleyen ailelerin tepkiliydi.
YENİDÜZEN’e konuşan veliler “Yetkililer nerede? Niye bugüne kadar tedbir alınmadı?” diye isyan etti
“Artık usandık” diyen veliler,  nemli ve rutubetli okulda nasıl ders yapılacağını sordu.


Veliler ne dedi?

Özlem Alasya: Sınıflarda nasıl verimli bir eğitim yapacaklar?

“Üç saattir buradayız, tek bir yetkili yok. Ne bir belediye ne bir vekil… Hani neredeler bu rezaleti görsünler? Çocuklarımız çıkmaya başladı, iyi güzel de ya sonrası? Bu nemli ve rutubetli okulda ne zaman ders yapmaya başlayacaklar? Astımı olanlar, rahatsız olan öğrenciler için nasıl bir çözüm üretilecek çok merak ediyorum. Bu sınıflarda nasıl verimli bir eğitim yapacaklar?”

Hasan Basmacı: Niye bu kadar mı hazırlıksız ve tedbirsiziz?

“Oğlumu bekliyorum, yaklaşık iki saatten fazladır buradayız. Çocuklarımız bu saate kadar aç kaldı, endişeliyiz… Niye okuldan çıkmaları bu kadar zaman aldı ki? Niye okuldan daha erken haber vermediler? Niye bu kadar mı hazırlıksız ve tedbirsiziz?


Nuran Tancağan: İki gün yağsa nasıl oluruz?

“Öğretmen olan akrabamı bekliyorum. Bu durum çok rezalet, ne söyleyebiliriz ki? Her zaman bu böyle oluyor. Artık usandık, hiç mi çözümü yok bu sel baskınlarının? İki saatte böyle olduysak, iki gün yağsa nasıl oluruz? Tam bir rezalet…”


İlkay Münüroğlu:Tedbir alınmalı

“Kızımı bekliyorum, yaklaşık üç saattir buradayız. Ülkemizde altyapımız yok neredeyse, çarpık yapılaşma diz boyu, e hali ile taşan dereler nereye akacak? Okulun ve idarenin ne suçu var ki? Haber verdiler ama olan olmuştu. Umarım nemli ve rutubetli ortamda ders yapmamak için bir çözüm üretirler. Umarım tedbir alırlar.”

Ece Açıker: Yetersizliğin göstergesi

Saat 15.30’dan beridir buradayız. Su baskınlarından dolayı olan bu felaket, yetersizliğimizin bir göstergesidir. Yollarımız sokaklarımız su içinde, böyle iş mi olur? İyi ki okul çocuklara sahip çıktı da bu saate kadar başlarında beklediler. Asker olmasa kim nasıl kurtaracaktı bu çocukları çok merak ediyoruz. Asker ve Sivil Savunma’ya da çok teşekkür ediyoruz. Bu eksikliklerimiz umarım bir an önce giderilir.

Mehmet Kuran: Artık yeter

“Bu durum nasıl açıklanır ki? Çok kötü bir durum. Bu yolu bildik bileli ayni, geçen yağmurda da sorun çıktı, bu yağmurda da, maalesef bu sonsuza dek sorun olacak diyebilirim. Bunun tedbiri nasıl alınır, nasıl ve kim önemle alır bilemiyoruz ama artık yeter…”

---------------------------------


Levent Koleji Öğretmeni Hatice Üstüner:

“Tiyatro ve gösterilerle vakit geçirdik”

Levent Koleji Öğretmeni Hatice Üstüner, her şeyin 10 dakikanın içerisinde olduğunu söyledi ve “Sular içinde kaldık, çocukları ikinci ve üçüncü katlara aldık. Öncesinde elektrikler tamamen kesildi, ardından Sivil Savunma’nın müdahalesi ile elektrikler açıldı” dedi.
Üst katta tiyatro gösterileri, v.s ile öğrencilerle vakit geçirdiklerini söyleyen Üstüner “Çok şükür bir sorun yaşamadık, birkaç saat sonra da çocuklar, askeri araçlar ile dışarıya 50’şer kişilik gruplar halinde çıkartılmaya başlandı” dedi

 GÜN BOYU YAŞANANALARIN GÖRÜNTÜLERİ İÇİN TIKLAYINIZ     

 

 

 

Fotoğraflar: Didem MENTEŞ-Mert ÖZDAĞ

Bu haber toplam 2686 defa okunmuştur