1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Kazan/Tataristan
Kazan/Tataristan

Kazan/Tataristan

Kazan, Rusya’da özerk bir yönetimi olan Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti. Yeraltı kaynaklarının zenginliğinden ve Rusya’nın tam ortasında bulunduğundan dolayı tarih boyunca önemini hiç kaybetmemiş.

A+A-

onur-erdogan-009.jpg

Kazan, Rusya’da özerk bir yönetimi olan Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti. Yeraltı kaynaklarının zenginliğinden ve Rusya’nın tam ortasında bulunduğundan dolayı tarih boyunca önemini hiç kaybetmemiş. Rusya’nın en büyük sekizinci kenti olan Kazan, Müslüman Tatarların Ortodoks Ruslarla huzur içinde yaşadığı çok kültürlü bir mozaik.

Kazan, İdil (Volga) ve Kazanka nehirlerinin kıvrılarak birleştiği noktada kurulmuş. Kazanka Rusya’daki diğer nehirler gibi geniş yatakta akan bir nehir. En yakın denize binlerce kilometre uzaklıkta bulunan Kazan’da nehirler adeta bir göl görünümünde.

k3-039.jpg

KAZAN’DA KREMLİN

Kazan’ın en önemli tarihi yeri kuşkusuz Kazan Kremlin. Kremlin, Rusya’da şehir merkezine kurulan devlet büyüklerinin konakladığı sarayların ve devlet binalarının bulunduğu bir saray kompleksi anlamına gelir. Kazan’daki Kremlin Korkunç İvan’ın emri üzerine kurulmuş ve günümüze kadar kullanılmış. Birçok devlet binasının ve katedrallerin bulunduğu kremlin halen daha Tataristan Cumhurbaşkanına ev sahipliği yapıyor. Tarihi binalar arasında, döneminin Kazan Kraliçesi Süyümbike’den adını alan Süyümbike Kulesi hem efsaneleri hem de mimari güzelliğinden dolayı uzun yıllar Kazan’ın sembolü olarak kaldı. Bu durumu, 2005 yılında inşa edilen Kul Şerif Camisi değiştirdi. Kremlinin içine yapılan Kul Şerif Camisi mimarisi ve güzelliği ile Kazan’ın sembolü haline geldi.

17. Yüzyılda Sumy gölü kıyısında bir keşiş tarafından kurulan Raifa Manastırı Kazan’ın en önemli manastırıdır. Dönem dönem yangında zarar gören binalar yenilenerek ve yeni binalar eklenerek günümüze kadar büyüyen kompleksin içinde Filaret şapeli, Holy trinity Katedrali, Baş melek onuruna ve Raifa Belfry onuruna yapılan kiliseler bulunuyor. Raifa Manastırı kompleksinde binaların renkleri ağırlıklı olarak beyaza, çatılar ise maviye ve yeşile boyanmış.

k1-097.jpg

DİNLER TAPINAĞI

Kazan dinlerin birleştiği bir şehir olmasından dolayı bir iş adamı dört inancın ibadethanesinin yan yana bulunduğu Bütün Dinler Tapınağı’nı yaptırmış. Dünyada başka bir örneği olmayan bu tapınağın içinde sinagog, cami, kilise ve Budist tapınağı bulunuyor. Ayrıca kilisede Ortodokslar, Katolikler, Evangelistler ve Protestanlar için ayrı bölümler var. Doğal olarak Kazanlılar, din adına birbirini kesenlerin olduğu bir dünyada, böyle bir hoşgörü mabetlerinin olmasından dolayı gurur duyuyor.

k2-081.jpg

Şehrin en gözde yerlerinden biri Tukay Meydanı ile Kazan Kremlin’i birleştiren Bauman Caddesi. Adını 1930 yılında ünlü devrim lideri Nikolay Bauman’ın onuruna alan cadde, Kazan’ın tam merkezinde bulunuyor. Sağlı sollu mağazaların, hediyelik eşya satan dükkânların, cafelerin, restoranların bulunduğu cadde oldukça canlı bir alışveriş caddesi. Caddenin üzerinde bulunan sokak heykelleri ve süslemeler caddeye çok sıcak bir hava katıyor.

KÜLTÜR-SANAT AĞIRLIĞI

Kazan’da çok sayıda tiyatro, opera ve bale binası bulunuyor. Bunlardan şüphesiz en dikkat çeken, en gösterişli olanı kukla tiyatrosu binası. Yeni restore edilen kukla tiyatrosu geceleri de ışıklandırmayla göz kamaştırıcı oluyor.

Şehrin en güzel manzarasına bakan yerde dev bir kazana benzeyen bina görenleri hem şaşırtır hem de büyüler. Oldukça şık ve estetik duran bu binanın ne olduğu anlaşılmaz. Bu dev kazana benzeyen bina Kazan aile merkezi binasıdır. Aynı zamanda kazan evlendirme dairesi ve düğün salonu olarak da kullanılıyor.

Kazan’da gezmeye değer yerlerden biri de bozulmamış mimarisi ve mistik havasıyla Tatar mahallesidir.  Halen daha Tatarların yaşadığı bu mahalle bir açık hava müzesine benziyor. Kazan’ın bu bölgesinde daha çok cami, yöresel Tatar kıyafetli insanlar ve Tatar restoranları mevcut.  

Bu haber toplam 4125 defa okunmuştur
Etiketler : ,
Adres Kıbrıs 399 Sayısı

Adres Kıbrıs 399 Sayısı