1. YAZARLAR

  2. Sevgül Uludağ

  3. “Kayıpların kimlik tespit çalışmalarında fiyasko…”
Sevgül Uludağ

Sevgül Uludağ

0090 542853 8436/00357 99 966518

“Kayıpların kimlik tespit çalışmalarında fiyasko…”

A+A-

***  FİLELEFTHEROS: “Bir kaybın ailesine dört kayba ait kalıntılar verildi…”

Lefkoşa, 13 Şubat 2015 (T.A.K): Kayıp Şahıslar Komitesi’nin, bir kaybın ailesine, söz konusu şahsa ait olduğunu söylediği kalıntıları teslim ettiği, ancak kalıntıların tek bir kişiye değil, 4 ayrı kişiye ait olduğunun ortaya çıktığı bildirildi.
Fileleftheros gazetesi “Kimlik Tespitlerine Fiyasko… Bir Aileye 4 Ayrı Kişiye Ait Kalıntılar Teslim Edildi” başlığıyla manşetten aktardığı haberinde, geçtiğimiz yılın Ekim ayında, Yeorgios Foris isimli kaybın kimlik tespitinin yapılmasının ardından, ailesinin kalıntıları teslim etmek üzere komiteye çağrıldığını; ailenin, kalıntıların Foris’e ait olup olmadığı konusunda şüphelenerek, komiteden kalıntılara yeniden DNA testi yapılmasını istediğini, ancak komitenin bu talebi reddettiğini yazdı.
Gazete, bunun üzerine Foris’in ailesinin, kendi imkanlarıyla ellerindeki kalıntılara DNA testi yaptırdığını ve testin sonucunda, kalıntıların yalnızca Foris’e değil, üç farklı kişiye daha ait olduğunun ortaya çıktığını kaydetti. Ailenin büyük bir üzüntüyle karşıladığı olayda, yurtdışındaki antropoloji laboratuvarlarının, kemik kalıntılarından küçük bir kısım saklayarak, herhangi yeni bir test gerekmesi durumunda bunu kullandıkları, ancak Kıbrıs’taki Kayıp Şahıslar Komitesi’nin antropoloji laboratuvarının, böyle bir işlem yapmadığı da ortaya çıktı.
(TAK Ajansı Rumca Haber Bülteni’nden – 13.2.2015)

-------

FİLELEFTHEROS’un haberinden:

“Dolgulu dişleri görünce aile kuşkuya düştü…”

FILELEFTHEROS gazetesinde Nearhos Kirpianu imzasıyla yer alan ayrıntılı haberde,  Yeorgios Foris’ten geride kalanların Afanya yakınlarında Ornithi’de (“Tavukçu Çiftliği” ya da “Arif Bey Çiftliği”nde) bir kuyuda bulunması ardından geçtiğimiz Ekim ayında ailesinin Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından aranarak kalıntıları almaları istendiği belirtildi.
Habere göre Yeorgios Foris’in beş çocuğundan biri olan Hristos Foris, Kayıp Şahıslar Komitesi labortuvarında babasından geride kalanları görmeye gittiği zaman çene kemiği üzerindeki dişlerde çok sayıda dolgu bulunduğunu görünce bu onun ve kardeşlerinin tuhafına gitmiş çünkü babalarının ağzında bu kadar çok dolgu olmadığını hatırlıyormuşlar. Gördükleri karşısında kuşkuya düşen Foris’in evlatları, Kayıp Şahıslar Komitesi’nden bir kez daha DNA yapılmasını, gömecekleri şahsın babaları olduğundan emin olmak istediklerini söylemişler.
Ailenin gazeteye ifadesine göre Kayıp Şahıslar Komitesi yetkilileri, ancak onlar bu kalıntıları teslim aldıktan sonra yeniden DNA incelemesi yapabileceklerini söylemişler.
Bunun üzerine Foris’in evlatları yurtdışındaki DNA laboratuarlarıyla temasa geçerek, babalarından geride kalanları onlara nasıl gönderebileceklerini ve DNA analizini nasıl yaptırabileceklerini araştırmaya başlamışlar. Kendilerine Kıbrıs Cumhuriyeti’nden bu konuda özel izin almaları gerektiğini ve kalıntıların da özel bir prosedürden geçirilmesi gerektiği söylenmiş. Aile bu konudaki tüm masrafları üstlenmeye hazır olduğunu Kayıplar Komitesi’ne söylemiş ve onlardan bu örnekleri yurtdışına göndermek üzere yardım istemiş. Ancak aileye göre Kayıplar Komitesi bu konuda onlara yardım etmeyi reddetmiş.
Aile gazeteye yaptığı açıklamada, Kayıplar Komitesi’ne bu kalıntıları Kıbrıs’taki Genetik Enstitüsü’ne götüreceklerini söyleyince, Kayıplar Komitesi önce bunu önlemeye çalışmış. Ancak sonuçta aile kalıntıları tüm masraflarını ödeyerek Genetik Enstitüsü’ne göndermiş.
31 Aralık 2014 tarihinde Kayıplar Komitesi, Yeorgios Foris’ten geride kalanları aileye bir raporla birlikte iade etmiş. Aile DNA kimliklendirme sürecinin yöntemleri konusunda Kayıplar Komitesi’nden ayrıntılı bir rapor istemiş ama alamamış…
Aile bu kalıntıları aldığı zaman bunların babalarına ait olup olmadığından kuşku duyuyorlarmış. Kalıntıları devralırken, Genetik Enstitüsü yetkilieri de hazır bulunmuşlar ve hemen bu kalıntıları aileden devralarak DNA analizine götürmüşler.
10 Şubat 2015 tarihinde Genetik Enstitüsü aileye bir rapor sunmuş. Aile bu rapordan şoke olmuş çünkü kendilerine verilen kalıntılar yalnızca babalarına ait değil, üç farklı şahsa daha aitmiş. Yani babalarından geride kalan denilerek kendilerine dört “kayıp” şahıstan geride kalanlar verilmişmiş.
Fileleftheros “Kayıplar Komitesi’nin bu trajik hatası, hem Foris ailesine, hem de başkalarına pek çok sorun çıkarabilir. Eğer aile bu kemikleri analize göndermemiş olsaydı, babaları diyerek dört “kayıp” şahsı gömecekler, öteki aileler de hala sevdiklerinden geride kalanların kendilerine verilmesini bekleyeceklerdi” diye yazıyor.

--------------

Kayıplar Komitesi: “Rapor elimize geçince inceleme yapacağız…”

Kayıp Şahıslar Komitesi FİLELEFTHEROS’un bu haberi üzerine yaptığı açıklamada, Genetik Enstitüsü’nün raporu ellerine geçtiği zaman bu konuyu inceleyeceklerini duyurdu. Kayıplar Komitesi’nin son sekiz yıldır analizler ve kimliklendirmelerin en yüksek uluslararası standartlar uyarınca yapılması için yoğun çaba harcadığını, onlarca yıldır acılar içinde olan “kayıp” yakınlarının bu acılarına empati duyduklarını, bu aşamada raporu incelemek için aileyle acil işbirliği arayışı içerisinde olduklarını belirtti. Kayıplar Komitesi ancak bu sonuçlar incelendikten sonra Kayıplar Komitesi Laboratuvarı’nın yaptığı analizlerde varsa eksikliklerin saptanabileceğini belirtti.

Bu yazı toplam 2355 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar