1. YAZARLAR

  2. Sevgül Uludağ

  3. “Kayıp” yakınlarının dayanışması okyanusları aşıyor…
Sevgül Uludağ

Sevgül Uludağ

0090 542853 8436/00357 99 966518

“Kayıp” yakınlarının dayanışması okyanusları aşıyor…

A+A-

***  İki Toplumlu “kayıp” yakınlarının oluşturduğu “Birlikte Başarabiliriz” örgütünden Hristina Pavlu Solomi Patça’nın Meksikalı “kayıp” yakınları için işlediği mendil Meksika’da Monterrey Üniversitesi’nde sergileniyor

 

İki toplumlu “kayıp” yakınları ve katliam kurbanları insiyatifinin oluşturduğu “Birlikte Başarabiliriz” örgütünden Komikebirli (Büyükkonuk) “kayıp” yakını Hristina Pavlu Solomi Patça’nın Meksikalı “kayıp” yakınları için işlediği ve Kıbrıs’tan barış ve dayanışma mesajları içeren mendili bugünlerde Meksika’da Monterrey Üniversitesi’nde sergileniyor. Meksika halen “kayıplar” konusunda mobilize olmuş durumda… Son bir aydır “kayıp” yakınları ve sivil toplum örgütleri Meksika’nın her yanında gösteriler düzenliyorlar. Bunun nedeni geçen ay 43 üniversite öğrencisinin polis tarafından gözaltına alındıktan sonra “kayıp” edilmiş olması. 43 öğrenci, 26 Eylül'de Meksika'nın güneybatısındaki Iguala'da kaybolmuştu.  Olaya "Guerreros Unidos" isimli uyuşturucu çetesinin de karıştığı ileri sürülüyor. Olaydan Belediye Başkanı sorumlu tutulurken, Guerrero eyaletinin valisi Angel Aguirre de istifa etmek zorunda kaldı. 43 “kayıp” genç için yapılan aramalarda bazı toplu mezarlar bulundu ancak bu mezarlardaki “kayıplar”ın, aranmakta olan 43 genç olmadığı anlaşıldı. Gösteriler ve eylemler devam ederken, bazı polisler de tutuklanmış bulunuyor.

Hatırlanacağı gibi İki Toplumlu “kayıp” yakınlarının oluşturduğu “Birlikte Başarabiliriz” örgütü, geçen yıl Meksikalı “kayıp” yakınlarının “kayıp” öykülerini işledikleri mendilleri Lefkoşa’da ara bölgedeki Medya Merkezi’nde sergilemişti. Bu mendillerin her birine bir “kayıp” Meksikalı’nın öyküsü işlenmişti… Her Pazar kent meydanlarında toplanan “kayıp” yakınları, “kayıpları”nın öykülerini mendillere işleyerek bunları sergiliyorlar… “Birlikte Başarabiliriz” örgütünden “kayıp” yakını Hristina Pavlu Solomi Patça da, bu mendilleri geri gönderirken kendisi de Kıbrıslı “kayıp” yakınları adına bir mendil işleyerek, barış ve dayanışma mesajlarını mendile nakşetmiş ve bu mendil, Meksikalı “kayıp” yakınlarına gönderilmişti.

------------------------------------------------------------

Okurlarımız bildiklerini paylaşmaya devam ediyor…

“Ayyorgi’de bir evin bahçesinde bir toplu mezar ortaya çıkmıştı…”

Bir okurumuz şunları paylaşmak istediğini söyledi:
“1974’te Karaoğlanoğlu’nda (Ayyorgi) bir evin bahçesinde bir toplu mezar ortaya çıkmıştı. Bu evin bahçesine bir şeyler ekmeye çalışanlar, her tarafta insanların gömülmüş olduğunu görmüşlerdi. İki katlı olan bu ev, Karaoğlanoğlu Şehitliği’nin yanında idi, halen yıkıldı mı, yoksa hala orada mı, bilmiyorum. Girne’den Lapta yönüne giderken açık hava müzesini geçer geçmez hemen orada bulunan iki katlı ev idi…
Ben bu olaya kulak misafiri olduydum, o ev iki katlı, sarı taştan bir binaydı.

Bu evde oturanlar o günlerde bu toplu mezarı yetkili makamlara bildirmişler ve akabinde evden tahliye edilmişler diye duyduyduk çok sonraları… Sonra da evin avlusuna çakıl taşı ve beton dökülmüş olabileceği de anlatılıyordu. Oraya tanklar, toplar dizilmişti. Halen orası açık hava müzesi gibidir… Buraya tanklar toplar dizilmeden önce, bu toplu mezar boşaltılmış mıydı yoksa üzerlerine beton mu döküldü, bunu da bilmiyorum. Bu konuda lütfen araştırma yaparsanız sevinirim, bu bir insanlık görevi olduğu için sizi aradım.”
Bu okurumuza paylaştığı bu bilgiler nedeniyle sonsuz teşekkürler…

Konuyla ilgili olarak yaptığımız araştırmada, 2002 yılında Eski Eserler Dairesi’nin bu bölgede bir kazı yürüttüğü ve 6-7 kadar “kayıp” şahıstan geride kalanları çıkararak muhafaza ettikleri, daha sonra Kayıplar Komitesi faaliyetleri 2006 sonrası canlandırınca, bu “kayıplar”dan geride kalanların komiteye verildiği, bunların kimlik tespiti yapılarak ailelerine iade edildiklerini öğrendik. Ancak bu kazının evin tüm bahçesini kapsayacak şekilde yapılıp yapılmadığı hakkında herhangi bir bilgi edinemedik. 2002 yılında yapıldığı söylenen bu kazının, askeri makamların Eski Eserler Dairesi’ne “Buraya müze yapacağız, o nedenle gelip burada gömülü olan insanları alınız” demesi üzerine yapıldığı anlatılıyor. Ancak kazının ne kadar bir geniş alana yayıldığını, buradaki geniş alana gömülmüş olabilecek olan  tüm “kayıplar”ın bulunup bulunmadığını bilmiyoruz.

Konuyla ilgili olarak araştırmalarımızı sürdüreceğiz. Bu konuda Kayıplar Komitesi yetkililerini de bilgilendirdik… Bu konuda daha ayrıntılı bilgi sahibi okurlarımı isimli veya isimsiz olarak 0542 853 8436 numaralı telefondan beni veya 22-83607 numaralı telefondan Kayıplar Komitesi görevlisi Mine Balman’ı aramaya davet ediyorum…

 


 

Bu yazı toplam 1929 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar