1. YAZARLAR

  2. Sevgül Uludağ

  3. “Kayıp” Hüseyin Ertan Ali, yarın Lefke’ye defnediliyor…
Sevgül Uludağ

Sevgül Uludağ

0090 542853 8436/00357 99 966518

“Kayıp” Hüseyin Ertan Ali, yarın Lefke’ye defnediliyor…

A+A-

Gömü yerinin bulunması için yıllarca çaba harcamıştık…

 

6 Şubat 1964’te “kayıp” edilen Hüseyin Ertan Ali, 3 Kasım 2017 Cuma günü (yarın) saat 10.00’da askeri törenle Lefke’de Kemal Özalper Şehitliği’ne defnedilecek.

3 Kasım 2017 Cuma günü sabah saat 10.00’da önce kayıp şehit Hüseyin Ertan Ali için Lefke Şeyh Nazım Camii’nde (“Orta Cami”) cenaze namazı kılınacak, ardından Lefke Kemal Özalper Şehitliği’nde askeri törenle toprağa verilecek.

6 Şubat 1964’te Rifat Salih’le birlikte Lefke’den ayrıldıktan sonra “kayıp” edilen Hüseyin Ertan Ali’den geride kalanlar, Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından yapılan kazılarda Koççinodrimitya’da bir kuyuda bulunmuştu.

Bu konuda Kayıplar Komitesi yetkililerine bir Kıbrıslırum okurumuzla birlikte  Koççinodrimitya’daki sıra kuyuları göstermiş, aralarında Ertan Ali’nin de bulunduğu bazı Kıbrıslıtürkler’in bu alana gömülmüş olduğu yönünde bilgilerimizi paylaşarak, bu alanın kazılması için henüz 2008 yılında komiteye kuyuların yerlerini gösteren bir de harita sunmuştuk.

Uzun yıllar süren araştırmalarımızda bize yardımcı olan Kıbrıslırum okurlarımıza, bize bu alanı gösteren Kıbrıslırum okurumuza ve bu konuda elinden gelen yardımı yapan Kıbrıslırum “kayıp” yakınlarına sonsuz teşekkür ederiz.

ERTAN ALİ KİMDİ?

1945 doğumlu olan Hüseyin Ertan Ali, Lefkoşa Türk Lisesi’nde Lise 3 Edebiyat B şubesinde 434 numaralı öğrenciydi. Şubat tatili nedeniyle Lefke’de ailesinin yanında bulunmaktaydı. Rifat Salih’in kamyonuyla Mağusa’ya portokal götürmeye giderken, Ayvasıl köyü karşısındaki Koççinodrimitya’da bazı Kıbrıslı Rumlar tarafından yakalanarak “kayıp” edilmişlerdi.  Hüseyin Ertan Ali, “kayıp” edildiğinde 19 yaşındaydı.

Ertan Ali’nin ve başka bazı Kıbrıslıtürkler’in gömülü olabileceği alanı Kayıplar Komitesi’ne 2008 yılında göstermiş ve kendilerine bir de harita sunmuştuk. Bu alanı göstermemizin üstünden geçen beş yıl aradan sonra 2013’te Kayıplar Komitesi bu alanda kazı başlatmıştı.

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Koççinodrimitya’da sıra kuyularda yürüttüğü kazılarda yedi “kayıp” Kıbrıslı Türk’ten geride kalanlara ulaşılmıştı ve Hüseyin Ertan Ali de bunlardan birisiydi.

Hüseyin Ertan Ali’nin annesi Fatma Ali ve babası Ali Hacı İzzet’in yanı sıra kardeşleri Hasan Hacı İzzet, İzzet Akıncı, Hatice Hacı İzzet, Ayhan Baysan, Salahi Baysan vefat ettiler. Hüseyin Ertan Ali’nin hayatta olan yalnızca iki kardeşi var: Hatice Özersan ve halen Kanada’da yaşamını sürdüren Mehmet Arif Baysan.

Ertan Ali’nin ailesinin acısını paylaşıyoruz… Şimdi artık onun da bir mezarı olacak, bir kuyunun dibinde değil, Lefke’de yatacak… Bu konuda okurlarımız aracılığıyla Ertan Ali’nin ve bu alanda gömülü olanların başına neler gelmiş olduğunu ortaya çıkardığımız ve gömü yerlerini de işaret ettiğimiz için huzurluyuz…

Nurlar içinde yat sevgili Ertan Ali… Artık “kayıp” değilsin…

 


 

KAZILARDA SON DURUM… KAZILARDA SON DURUM…

 

Girne ve Lapta’da yeni kazılar…

Kayıplar Komitesi, Girne ve Lapta’da yeni kazılara başladı…

Kayıplar Komitesi Kıbrıslıtürk Üye Ofisi’nden aldığımız bilgilere göre  Girne’de eski Hirondelle kavşağı yakında bir noktada yeni bir kazıya başlandı. Hatırlanacağı gibi Hirondelle kavşağı konusunda okurlarımızın paylaştığı bazı olası gömü yerlerine ilişkin bilgileri yıllar önce bu sayfalarda yayımlamıştık.

Lapta’da da deniz kıyısında başlatılan bir kazıda bir “kayıp” Kıbrıslırum’un gömü yeri aranıyor.

1963 “kaybı” bazı Kıbrıslıtürkler’in gömü yerinin aranmakta olduğu Mia Milya’daki (Haspolat) kazılar devam ederken, Gökhan (Voni) askeri kampındaki kazılar da sürüyor. Bu alanda geçtiğimiz dönemde yapılan kazılarda altı “kayıp” Kıbrıslırum’dan geride kalanlara ulaşılmıştı.

Siskilip’te (Akçiçek) iki farklı noktada iki kazı ekibi kazılarını sürdürürken, Kördemen’de (Kondomenos – Kılıçaslan) dereyatağı içerisinde kazı ekibi genişletme çalışmaları yapıyor.

Bir diğer ekip ise Aşşa’da (Paşaköy) askeri bölge içerisindeki kazılarını sürdürüyor.

Kıbrıs’ın güneyinde ise Leymosun yakınındaki Alassa’da “kayıp” bir Kıbrıslıtürk’ün gömü yeri aranıyor.

Kazı ekiplerinde bulunan tüm arkeologlarımıza, şirocularımıza ve diğer çalışanlara “Çok kolay gelsin” diyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu yazı toplam 2146 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar