1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kayıp 45 Kıbrıslı Rum aranıyor
 Kayıp 45 Kıbrıslı Rum aranıyor

Kayıp 45 Kıbrıslı Rum aranıyor

Yeni kayıp kazıları konusunda iyimserlik ve umut

A+A-

• 11 KAZI GERÇEKLEŞTİ, BULUNAMADI…  Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıslı Rum üyesi Nestoras Nestoros,  söz konusu askeri bölgede daha önce 11 kazı gerçekleştirildiğini hatırlatarak, , bu kez kendilerine işaret edilen noktada gömü yerinin bulunması umuduna sahip olduklarını ifade etti.

• BEKLEYEN BİRÇOK AİLE… Kıbrıs Rum Kayıp Yakınları Komitesi Yürütme Sekreteri Nikos Theodosiu, ailelerin sadece yüzde 30’unun yakınlarının kemiklerini teslim alabildiğini belirterek, beklemekte olan birçok ailenin olduğuna dikkat çekti.


• ‘ASKERİ BÖLGE AMBARGOSU KIRILDI’…Tüm Kıbrıs Beyan Edilmemiş Esirler ve Kayıp Yakınları Örgütü Başkanı Nikos Seryidis, ne bulunacağı ya da bir şey bulunup bulunmayacağı konusunda emin olmadıklarını söyleyerek, tek olumlu unsurun Türklerin askeri bölgeler ambargosunu kırarak kazılara izin vermesi olduğunu savundu.


Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Lefkoşa’da Merkezi Cezaevi arkasındaki bölgede, yaklaşık 45 Kıbrıslı Rum kaybın bulunmasına yönünde başlattığı kazıların iyimserlik ve umutlara neden olduğu kaydedildi.

Alithia gazetesine göre, komitenin Kıbrıslı Rum üyesi Nestoras Nestoros, elde edilen yeni bilgilerin güvenilir olduğuna işaret ederek, bu kez sonuçlar konusunda iyimser olduğunu belirtti.

Söz konusu askeri bölgede daha önce 11 kazı gerçekleştirildiğini hatırlatan Nestoros, bu kez kendilerine işaret edilen noktada gömü yerinin bulunması umuduna sahip olduklarını ifade etti.

Kıbrıs Rum Kayıp Yakınları Komitesi Yürütme Sekreteri Nikos Theodosiu, bu çabanın başarılı olması umudunu dile getirdi.

Kazılarda buluntu sonuçlarının çok düşük olduğuna işaret eden Theodosiu, zamanın geçmesiyle anıların zayıfladığını ve bölgelerde değişiklikler olmasıyla daha fazla sorunun yaşandığına değinerek, mümkün olduğunca kısa sürede çok gömü yerinin bulunması gerektiği üzerinde durdu.

Sadece yüzde 30

Theodosiu, ailelerin sadece yüzde 30’unun yakınlarının kemiklerini teslim alabildiğini belirterek, beklemekte olan birçok ailenin olduğuna dikkat çekti.

Simerini gazetesine göre, Kıbrıs Rum Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu, gösterilen çabanın meyve vermesini umut ve temennisi dile getirdi.

Kayıplar konusunun çözüm anahtarını sadece Türkiye’nin tuttuğunu iddia eden Fotiu, bu nedenle Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis’in Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı’yla olan görüşmelerde konuyla ilgili baskılarda bulunduğunu savundu.

‘Askeri bölgelere erişim izni’

Sadece Türkiye’nin, Türk ordusu arşivlerinden yararlanılmasına ve güvenilir kaynaklar sağlayabileceğini ve komite ekiplerine askeri bölgelere erişim izni verebileceğini savunan Fotiu, Anastasiadis’in görüşmelerdeki çabalarının sadece Akıncı değil, Türkiye’ye de yönelik olduğunu söyledi.

Komite ekiplerinin askeri bölgelerde kazılar yapabilmek için Türk makamlarından erişim izni almasının önemine de vurgu yapan Fotiu, aileleri sabırlı olmaya çağırdı.

Başarı oranı yüzde 10

Fotiu, kazıların başarı oranının yüzde 10 gibi çok düşük bir rakam olduğuna da işaret ederek, kayıp yakınlarında aşırı beklentiler yaratmamaları gerektiğini belirtti.

“Tüm Kıbrıs Beyan Edilmemiş Esirler ve Kayıp Yakınları Örgütü” Başkanı Nikos Seryidis ise, bölgede aranan insanların Lefkoşa’nın kuzey civar bölgelerindeki Harekâtı’nın ilk aşamasında kaybolanlar olabileceğini kaydetti.

Ne bulunacağı ya da bir şey bulunup bulunmayacağı konusunda emin olmadıklarını söyleyen Seryidis, tek olumlu unsurun Türklerin askeri bölgeler ambargosunu kırarak kazılara izin vermesi olduğunu savundu.

Kazılardaki yüzde 10’larda olan başarı oranına da değinen Seryidis, bu durumun Kayıp Şahıslar Komitesi ve yetkilileri endişelendirmesi gerektiğini belirtti.

NORATLAS kazıları sürüyor

Öte yandan Politis gazetesi, Harekât sırasında yanlışlıkla Kıbrıs Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) tarafından vurulan NORATLAS tipi nakliye uçağı içerisinde yer alan komandoların bulunması için Yunan Askeri Mezarlığı bölgesinde yapılan kazı çalışmalarının sürdüğünü yazdı.

Uçakta patlayıcı olabileceği şüphesi nedeniyle kazılarda yavaş ilerlendiğini belirten gazete, uçağın gövdesinin bulunmasına giderek daha fazla yaklaşıldığını aktardı.

(tak)

Bu haber toplam 1644 defa okunmuştur