1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Kasulidis: Maraş’ı görüşelim
Kasulidis: Maraş’ı görüşelim

Kasulidis: Maraş’ı görüşelim

Kıbrıslı Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis:“Maraş’ı Birleşmiş Milletler himayesinde ve Güven Yaratıcı Önlemler kapsamında görüşmeye hazırız.”

A+A-


Kıbrıslı Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, “Maraş’ı Birleşmiş Milletler himayesinde ve Güven Yaratıcı Önlemler kapsamında görüşmeye hazırız” dedi.
Alithia gazetesi, Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetinin, Maraş’ın “Güven Yaratıcı Önlemler Paketi” kapsamında iadesine olumlu yaklaştığını yazdı.
Kasulidis, gazeteciler ile yaptığı sohbette, “Kapalı Maraş’ın, yasal sakinlerinin dönmesi için BM himayesinde ve Güven Yaratıcı Önlem olarak açılmasını görüşmeye hazırız” dedi.
“Maraş’ın açılmasına karşılık Mağusa Limanı’nın doğrudan ticarete açılması önerisi”nin yeniden gündeme getirilmesi sorulan Kasulidis, “Nasıl eşlik edecek bilmiyorum, ama yasal sakinlerinin Maraş’taki evlerine BM himayesinde dönmelerini öngörecek GYÖ’lerle ilgili görüşmelerin tekrar başlamasını inceliyoruz” cevabını verdi.

Kasulidis’e göre Türkiye ve Kıbrıslı Türk liderliğinin:
B Planı: Birleşmiş Milletler sürecini terk etmek, iki devletli çözüm
C Planı: Kıbrıs’ın kuzeyinin Türkiye tarafından ilhakı


B planı mı?

Kasulidis, Türkiye’nin Kıbrıslı Türk liderliği ile birlikte çalıştığı kapsamlı eylem planının “B planı mı” olduğu sorusu üzerine ise şu yanıtı verdi:
“Bilmiyorum, onların da bilmediğine inanıyorum. B planının içerdiği kesin olan; BM parametrelerinin terk edilmesi, yani BM’nin 1251 sayılı kararında anlatılan zeminin terk edilmesi ve iki devlet çözümü veya konfederasyon zemininde görüşmedir. C planı da kuzeyin ilhakıdır.”

Hristodulidis: BM’nin bilgisi yok

Kıbrıslı Rum Sözcü Nikos Hristodulidis ise BM’nin şu ana kadar, kapalı Maraş’ın iadesine ilişkin herhangi bir bilgi sahibi olmadığını söyledi, “İnsanların evlerine geri dönme arzusu konusunda çok dikkatli olunmalı. Kimse, göçmenlerin yurtlarına geri dönme arzusunu başka maksatları için halkla ilişkiler oyunu olarak kullanamaz” dedi.
“Türkiye böyle bir harekette bulunur, BM kararlarını uygularsa doğru yönde atılmış bir adım olur” ifadesini kullanan Hristodulidis, Kıbrıs Rum yönetiminin özellikle Maraş konusunda çok somut eylemler hazırlamakta olduğuna ve bazı eylem ve kararlarının, uygulamadan yayımlanacağını söyledi.

Maraşlılardan protesto

Öte yandan bir grup Maraş kökenli Kıbrıslı Rum, Derinya Plajı’nın “kimlik kontrolü ile sadece KKTC ve TC yurttaşlarına açılması” kararını protesto etti. Bu amaçla, cumartesi gecesi eylem yapıldı.
Maraş kökenliler Derinya barikatı karşısında cumartesi saat 18.00’de başlayıp pazar 08.00’de tamamlanan oturma eylemini facebook üzerinden koordine olarak ve “Maraş bizim kentimizdir” sloganıyla gerçekleştirdi.

Kıbrıs Rum basını ne yazdı?

  • Haravgi: “Kasulidis Maraş’la İlgili Tedbirlerden Habersiz.”
  •  Politis: “Kasulidis: Güven Yaratıcı Önlem Olarak Maraş’la İlgili Görüşmeye Yeniden Başlamayı İnceliyoruz… Maraş Ancak GYÖ Olarak BM Himayesinde.”
  • Fileleftheros “İki Cephede Gelişme… Lefkoşa, Maraş ve Eide Raporu İçin Beklemede”

 

Bu haber toplam 2744 defa okunmuştur
Etiketler :