1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kasulidis "Ercan'a direkt uçuş mümkün"
Kasulidis Ercana direkt uçuş mümkün

Kasulidis "Ercan'a direkt uçuş mümkün"

Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Kuzey Kıbrıs’a doğrudan uçuşların gerçekleştirilmesine imkan sağlayacak bir formülün bulunabileceğini açıkladı.

A+A-

Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Kuzey Kıbrıs’a doğrudan uçuşların gerçekleştirilmesine imkan sağlayacak karşılıklı kabul edilebilir bir formülün bulunmasının mümkün olabileceğini açıkladı.

Alithia gazetesi “Doğrudan Uçuşların Yolu Var” başlığı altında verdiği haberinde, Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in Rum Devlet Televizyonu’nda (RİK) yayımlanan bir programa katılarak soruları yanıtladığını ve Kuzey Kıbrıs’a doğrudan uçuşların gerçekleştirebilmesine imkan sağlayacak bir formülün bulunabileceğini söylediğini yazdı.

Habere göre Kasulidis, “bu konuyla ilgili bazı formüller üzerinde çalışılmış olduğunu ve uluslararası hukuk çiğnenmeden ve KKTC tanınmadan havaalanının faaliyete geçmesinin yollarının bulunduğunu” iddia etti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Mustafa Akıncı’nın kapalı bölge Maraş paketinde doğrudan uçuşların da yer almasının sorun yaratıp yaratmayacağının sorulması üzerine Kasulidis, “Uluslararası yasallık sağlandığı sürece hiçbir şey imkansız değildir. Bunları görüşeceğiz” yanıtını verdi.

Kasulidis, “uluslararası bir havaalanının yasal olmayan bir varlığın himayesinde faaliyet gösteremeyeceğini ancak faaliyet gösterebileceği başka yollar bulunduğunu” savundu.

Kapalı bölge Maraş konusunun bugün Mağusa’da ikamet eden kişileri de çok yakından ilgilendirdiğini ifade eden Kasulidis, “Sayın Eroğlu, kapalı bölge Maraş’ın açılması sonrasında bölge halkının evlerine dönmesi ve limanın açılmasının, Mağusa’ya sağlayacağı ekonomik faydalar ve kalkınma sebebiyle, hem bizim, hem onların tarafındaki toplumun baskısı sonucunda, kendi bölgesi olan Mağusa’da seçimi kaybetmiştir” şeklinde konuştu.

Kasulidis, Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis’in açıkladığı GYÖ’lerin hazır halde bulunduğunu ve daha önce de Kıbrıs Türk tarafıyla tartışıldığını (her iki taraftan on GYÖ) ancak “günün sonunda Derviş Eroğlu’nun hiçbirini kabul etmediğini” iddia etti.

Eroğlu’nun “doğal gazla Kıbrıs’ın kuzeyine gelecek suyun takasını kabul ettiğini ve açılmasını kabul ettiği tek sınır kapısının ise Aplıç (Apliki) sınır kapısı olduğunu” iddia eden Kasulidis, Eroğlu’nun Anastasiadis’in sunduğu her şey karşısında olumsuz olduğunu ve bu yüzden GYÖ’leri sunmadığını savundu.

Kasulidis ayrıca, Yunan Savunma Bakanı Nikos Kocas’ın dün Kıbrıs Rum Başkanlık Sarayı’nda gerçekleştirilen Yunanistan-Güney Kıbrıs-Mısır zirvesi sonrasında yaptığı ve Yunanistan’ın artık garantör devlet olmak istemediği şeklindeki açıklamasını da değerlendirdi.

“KOCAS’IN GARANTÖRLÜK KONUSUNDAKİ AÇIKLAMASIYLA HEMFİKİRİZ”

Kasulidis, “bu görüşle hemfikir olduklarını” vurguladı.

Gazete haberinin devamında, dünkü üçlü zirve çerçevesinde Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras’a eşlik eden Savunma Bakanı Kocas’ın Kıbrıs Rum Başkanlık Sarayı’nda yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın artık Kıbrıs’ta garantör devlet konumunda olmak istemediğini bir kez daha vurguladığını aktardı.

Habere göre Kocas, artık garantör devletlere ihtiyaç olmadığını savundu.

Politis gazetesi de Kocas’ın BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la gerçekleştirdiği görüşmede dile getirdiği “artık garantör olmak istemedikleri” görüşünü dün de kamuoyuna yinelediğini aktardı.

(tak)

Bu haber toplam 3002 defa okunmuştur