1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Kasım ayı 30 gün… Adaylığı değerlendireceğim”
“Kasım ayı 30 gün… Adaylığı değerlendireceğim”

“Kasım ayı 30 gün… Adaylığı değerlendireceğim”

Yenierenköy Kültür Salonu’nda vatandaşlarla bir araya gelen Eroğlu, Kıbrıs konusu ve adaylık süreci ile ilgili konuştu

A+A-

Cumhurbaşkanı Eroğlu halkı bilgilendirme toplantısında gelecek yıl nisan ayında yapılacak seçimde Cumhurbaşkanlığı için aday olup olmayacağı sorularına karşılık "Kasım ayının 30 gün olduğunu" hatırlattı ve "değerlendireceği" yanıtını verdi.

Eroğlu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Ankara’da Türkiye Hükümeti’ne müzakerelerin yeniden başlaması için öneriler sunduğunu ancak bu önerilerin tümü de tavizler içerdiği için kabul görmediğini de söyledi.

Eroğlu müzakerelere devam etmek için Kıbrıs Rum tarafından gelecek herhangi bir önkoşulu kabul etmeyeceklerini, kabul ettikleri takdirde ileride Güzelyurt’un verileceği taahhüdü şeklinde başka bir taleple de karşılarına çıkabileceklerini ifade etti.

Kıbrıs Rum tarafının bir anlaşma için Karpaz bölgesi dahil birçok yerden toprak istediğini belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıslı Türklerin mülkiyet konusundaki ilkelerinin takas, tazminat ve iade olduğunu kaydetti. Eroğlu, mümkün olduğu kadar az insanın yer değiştirmesini istediklerini; Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin de Kıbrıslı Türklerin olmazsa olmazları arasında yer aldığını yineledi.

“Anlaşma olmazsa yaşantımızı KKTC devleti altında sürdüreceğiz”

Kıbrıs Türk tarafının alternatifsiz olmadığını, müzakere masasında elindeki en büyük gücün KKTC devleti olduğunu belirten Eroğlu, bir antlaşma olamaması halinde Kıbrıs Türk halkının yaşantısını KKTC devleti altında sürdüreceğini ifade etti.

Kıbrıs Rum Yönetimi liderini bir antlaşamaya zorlaması gerektiği yönündeki bazı siyasilerin açıklamalarına da atıfta bulunan Eroğlu, bunun anlamının “Anastasiadis’in istediklerini ver ve antlaşama yap” olduğunu kaydetti.

Müzakere masasındaki detayları paylaştı

Kıbrıs Rum tarafının talepleri hakkında da bilgi veren Cumhurbaşkanı Eroğlu, bir antlaşma için Karpaz bölgesinde “Kumyalı, Avtepe, Kaleburnu, Dipkarpaz ve Apostolos Andreas Manastırı’nı; Gazimağusa bölgesinde Salamis Harebeleri ile Aziz Barnabas Kilisesi’ni de içerecek şekilde Yeniboğaziçi, Mormenekşe, Mutluyaka, Tuzla köylerini; Değirmenlik bölgesinde ise Değirmenlik, Demirhan, Minareliköy ve askeri bir bölgeyi; Akdoğan, Paşaköy, Vadili de dahil Mağusa- Lefkoşa hudut boyunu, Alayköy’den Güzelyurt’a kadar “toprak talep ettiğini kaydetti.

Eroğlu, Kıbrıslı Rumların Karpaz bölgesindeki taleplerinin arkasında, “Türkiye’ye karşı stratejik bir üst kurmak ve Münhasır Ekonomik Bölge açısından önünü kesmek” olduğunu belirtti.

(TAK)

Bu haber toplam 1875 defa okunmuştur