1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Karşılıksız çek' YAĞIYOR
Karşılıksız çek YAĞIYOR

'Karşılıksız çek' YAĞIYOR

Halen yurt dışında olan ve ülkeye geri dönmeyen Arcan’ın Mağusa ve Lefkoşa dahil birçok galeriden ileri tarihli çek yazarak araç satın aldığı, aldığı bu araçları başka galerilere veya şahıslara nakit para karşılığında sattığı iddia ediliyor.

A+A-

 

Milyonlarca TL’lik dolandırıcılık iddiası ülkeden yankı yarattı, birçok kişi “biz de dolandırıldık” dedi, şikayetçi oldu.  Polis Genel Müdür Vekili Pervin Gürler’in damadı Aykut Arcan tarafından birçok galeri sahibine ve vatandaşa yüklü miktarda karşılıksız çek yazıldığı ortaya çıktı.

 


Ayşe GÜLER

Milyonlarca TL’lik dolandırıcılık iddialarının yankıları sürüyor. Polis Genel Müdür Vekili Pervin Gürler’in damadı Aykut Arcan tarafından birçok galeri sahibine ve vatandaşa yüklü miktarda karşılıksız çek yazıldığı ortaya çıktı.

Halen yurt dışında olan ve ülkeye geri dönmeyen Arcan’ın Mağusa ve Lefkoşa dahil birçok galeriden ileri tarihli çek yazarak araç satın aldığı, aldığı bu araçları başka galerilere veya şahıslara nakit para karşılığında sattığı iddia ediliyor.

Aralarında ASOK, Levent Motors gibi şirketlerinde bulunduğu birçok firma, olayı yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Bazı galericilerin ise Arcan ile ilgili hukuki süreç başlattığı ve ara emri aldığı da elde edilen bilgiler arasında yer alıyor.

Arcan’ın eşi Revin Gürler ile olan ortak hesabı dışında, kendisine ait banka hesabından da 4 bankaya ait onlarca çek yazdığı su yüzüne çıktı.
YENİDÜZEN, Aykut Arcan’ın yazdığı karşılıksız çeklerin kopyalarının bir kısmını ele geçirdi.

Arcan tarafından yazılan çeklerin listesi…

YENİDÜZEN, Aykut Arcan tarafından yazılan çeklerin bir kısmını ele geçirdi.

Listede birçok vatandaşın yanı sıra oto galeri sahiplerine ait çekler de bulunuyor.

Buna göre Arcan tarafından yazılan çekler şöyle: İbrahim Akın’a 4 çek yazdı. 27 Ağustos’a yazılan 18 bin 750 TL değerindeki çek karşılıksız çıktı ve banka tarafından mühürlendi. Diğer çekler ise 27 Kasım, 27 Ekim ve 27 Eylül tarihine yazılan 18 bin 750’şer TL’lik  çekler olduğu belirtildi.

Levent Motors Ltd adına toplam 7 adet çek yazıldı. Bu çeklerden 15 ve 25 Eylül tarihine yazılan 30 bin 500’şer TL’lik çekler karşılıksız çıktı. Şirketin elinde 15 Ekim, 25 Ekim, 15 Kasım, 25 Kasım, 25 Aralık tarihlerine yazılmış 30 bin 500’şer TL’lik 5 çek daha bulunuyor.

Arcan, Mustafa Güleç’e ise 3 adet 23’şer bin TL’lik çek yazdı. Çeklerin ilki 30 Ağustos, diğerleri ise 30 Eylül, 30 Ekim’e ait.

Feride Erçika’ya ise 3 adet 18 bin 850’şer TL’lik çekler yazıldı. İlk çek 26 Eylül’e yazılıp, karşılıksız çıkarken, diğer çeklerin 26 Ekim ve 26 Kasım’a yazıldığı belirtildi.

Öte yandan Ramadan Deniz’e ise toplam 4 adet çek yazıldı.  22 bin 500 TL değerinde olan ilk çek 18 Eylül tarihine yazıldı ve karşılıksız çıktı.  Deniz’in elinde 15 Ekim’e yazılan 25 bin TL, 15 Kasım’a 25 bin TL, 15 Aralık’a ise 26 bin 500 TL değerinde çek buluyor.

Ali Kırmızı’ya ise toplamda 4 adet çek yazıldı. Bu çekler arasında yer alan 15 Eylül tarihli 1 adet 22 bin 500 TL’lik çek karşılıksız çıktı. Kırmızı’nın elinde 15 Ekim’e yazılmış 22 bin 500 TL değerinde 1 adet çek, 15 Kasım’a yazılmış 22 bin 500 TL değerinde ise başka bir çek bulunuyor.

Sami Doğan’a ise yazılan 3 çek de karşılıksız çıktı. Bu çeklerin tarihleri ve miktarları şöyle:  30 Ağustos tarihli 19 bin TL, 30 Eylül tarihli 24 bin TL, 21 Eylül tarihli 35 bin TL.
Mağdurlar arasında yer alan İbrahim Çangaroğlu ise 20 Kasım tarihine yazılmış 1 adet 27 bin TL bulunuyor.
Şevket Kırmızı adına 14 Eylül’e 1 adet 19 bin 250 TL’lik, 26 Eylül tarihine 1 adet 25 bin TL’lik, 28 Ekim’e ise 25 bin TL değerinde çek yazıldı. Eylül ayına yazılan çeklerin ikisi de ödenmedi.
Yıldıray Erçika adına 25 Eylül ve 25 Ekim tarihlerine 2’şer adet 25 bin TL’lik çek yazıldı. Eylül ayına yazılan çek karşılıksız çıktı.


Karşılıksız çek sahipleri YENİDÜZEN’e ulaştı..

Olayın patlak vermesinin ardından ellerinde birçok karşılıksız çek bulunan galeri sahipleri YENİDÜZEN’e ulaştı, yaşadıkları mağduriyeti dile getirdi.
Launch Cars Oto Galeri Sahibi Sami Doğan, Aykut Arcan’a 3 ay önce 132 bin TL değerinde Mercedes, Toyota ve Honda marka 3 araç sattığını, aldığı çeklerin karşılıksız çıktığını anlattı.

Arcan’dan, çekleri almadan önce ilgili bankalarla irtibata geçtiğini ve bu bankaların kendisine Arcan ile ilgili ‘iyi referans verdiğini vurgulayan Doğan, “Aykut Arcan’ın verdiği çekler karşılıksız çıktı. Kendisiyle telefonda görüştüm, paramı ne zaman ödeyeceğini sordum. O da bana ‘kafamı bozmayın yoksa size her ay 100 TL’lik ödeme yaparım’ diye konuştu” dedi.

Ahmet Hakan Gümüşgöz isimli vatandaş ise satılığa çıkardığı aracını Aykut Arcan’ın eşi Revin Gürler’e  almak istediğini söyleyerek, 18 bin sterlin karşılığında çek yazdığını kaydetti.

İsmini vermek istemeyen, olaydan mağdur olduğunu söyleyen T.A ise Aykut Arcan’a geçtiğimiz Mart ayında 72 bin TL’ye Mercedes marka aracını sattığını belirtti. T.A ayrıca Arcan’ın kayınvalidesi Pervin Gürler’i öne sürerek “Ben PGM Müdür vekili Pervin Gürler’in damadıyım. Bende yanlış olmaz korkma” dediğini söyledi.


Gürler, GKK’ya  bilgi verdi

Olayın patlak vermesinin ardından PGM Müdür vekili Pervin Gürler’in Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK)’na giderek durumu aktardığı öğrenildi.
Konuyu takibe alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun da şikayetler üzerine GKK Komutanı ile görüştüğü, GKK’nın  Yorgancıoğlu’na ‘konunun takipçisi olduklarını ancak hukuki bir süreç olduğunu’ söylediği de elde edilen bilgiler arasında yer alıyor.

Öte yandan dün basında yer alan ‘Yorgancıoğlu’nun Gürler’in izne ayrılmasına yönelik talepte bulunduğu’ iddialarının da asılsız olduğu ortaya çıktı.

Polis soruşturma başlattı

Bu arada olayla ilgili Polis Basın Subaylığı, Mağusa Polis Müdürlüğü’ne gelen şikayetler üzerine konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını kaydetti.

‘Araçlar 2 galeride toplandı’ iddiası…

Bu arada Aykut Arcan’ın aldığı araçların 2 galeride toplandığını iddia ediliyor.
Galericiler, Japon araçların bir galeri de Mercedes veya BMW marka araçların ise başka bir galeride toplandığı öne sürülüyor.

Çekler 4 bankaya ait…

Aykut Arcan tarafından yazılan ve karşılıksız çıkan çeklerin Koop Bank, HSBC, Türkiye İş Bankası ve Capital Bankası’na ait olduğu öğrenildi.
Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım aylarına yazılan yüklü miktardaki çeklerin birçoğu Arcan tarafından ödenmedi, bazı çekler ise karşılıksız çıktığı için‘mühürlendi’.

Çekleri döviz bürosundan bozmaya çalıştılar

Çeklerin karşılıksız çıkmasının ardından birçok vatandaşın Mağusa’da hizmet veren bir döviz bürosuna giderek, çekleri bozdurmak istediği öğrenildi.
Döviz bürosu sahibinin Aykut Arcan imzalı bu çekleri bozmadığı da elde edilen bilgiler arasında yer alıyor.


Galericiler olağanüstü toplanacak

Yaşananlar üzerine Galericiler Birliği, birkaç gün içerisinde olağanüstü toplanacak, karşılıksız çek alan galeri sahipleri ile bir araya gelecek.

-----------------------------------------------------------

Arcan’ın ortağı olduğu iddia edilen Enginsoy: “Olayla bağlantım yok”

Aykut Arcan ile ortak olduğu iddia edilen galeri sahibi Erem Enginsoy, olayla bağlantısı olmadığını savundu.

Eski Başsavcı Osman Talat Enginsoy’un oğlu Erem Enginsoy, Aykut Arcan’ı 2,5 senedir tanıdığını, kendisinden araç satın aldığını dile getirdi.
Enginsoy, Arcan ile ortak olmadığını, söz konusu kişinin birçok galeriden bu şekilde araç satın aldığını ifade etti.

Arcan’ın galerisi olmamasına rağmen araç alım- satımı yaptığını söyleyen Enginsoy, araçların çek karşılığında alındığını, nakit paraya satıldığını söyledi.

Enginsoy, Arcan’ın başka bir galeriden satın aldığı araçları kendisine sattığını, bu yüzden de devir işlemlerinde kendisinin adının geçtiğini, ancak faturanın altında Arcan’ın imzasının bulunduğunu ileri sürdü.

---------------------------------------------------------


T.A: “Arcan, çekleri bankada mühürletmemem için beni tehdit etti”

YENİDÜZEN’e ulaşan ve olaydan mağdur olduğunu söyleyerek ismini vermek istemeyen T.A, Aykut Arcan’a geçtiğimiz Mart ayında Mercedes marka aracını sattığını söyledi.

T. A, Arcan’ın kendisine 72 bin TL değerinde, 12’şer bin TL’lik 6 çek yazdığını, bu çeklerin 2 tanesinin karşılıksız çıktığını dile getirdi.

Temmuz ve Ağustos ayına yazılan çeklerin karşılıksız çıktığı için bankadan geri geldiğini ve söz konusu çeklerin mühürlendiğini ifade eden T.A, Arcan’ın kayınvalidesi Pervin Gürler’i öne sürerek “Ben PGM Müdür vekili Pervin Gürler’in damadıyım. Bende yanlış olmaz korkma” dediğini söyledi.

T.A, 2 tane çekin karşılıksız çıkmasının ardından Aykut Arcan ile temasa geçtiğini söyleyerek şöyle devam etti: “Çekler karşılıksız çıktıktan sonra Arcan ile görüştüm. O da bana çekleri bankaya vermemi, çekleri bankada mühürletmem halinde de beni süründüreceğine dair beni tehdit etti”

-------------------------------------------------------------------------


Gümüşgöz: “Aykut Arcan, eşinin arabası olmadığını, ona araba almak istediğini söyledi”

Ahmet Hakan Gümüşgöz isimli vatandaş da yaşadığı mağduriyeti dile getirdi. Gümüşgöz,  yaşanılan süreçle ilgili bilgi vererek, bankaya borcu olduğu için 2 ay önce kendisine ait aracını 18 bin sterline satışa çıkardığını söyledi.

Aykut Arcan’ın bu ilanı görerek kendisini aradığını ve PGM Müdür Vekili Pervin Gürler’in kızı Revin Gürler’e araba satın almak istediğini belirttiğini aktaran Gümüşgöz, 66 bin TL’ye bu aracı sattığını, karşılığında da 4 çek yazdığını dile getirdi.

Gümüşgöz, yaşananları şöyle anlattı: “Aykut Arcan, eşinin arabasının olmadığını, kendisinin arabasını kullandığını ve bu yüzden aracı satın almak istediğini söyledi. 24 bin 500 sterlin değerinde olan aracı, 18 bin sterline kendisine sattım. Karşılığında 4 çek aldım. Aykut Arcan, ilk çeki aracı sattığım günden 10 gün sonraya yazdı, çekim bozuldu. Diğer çekleri Eylül ve Ekim aylarına yazdı. Bankaya gittim. Çekim bozulmadı. Bunun üzerine Arcan’ın iş yerine gittim. Orada başka bir kişi daha vardı. Onu da 50 bin TL yazdığı çek karşılıksız çıkmıştı. Söz konusu kişi Arcan ile telefonla konuşuyordu. Telefonumu aldım, paramı ne zaman ödeyeceğini sordum. O da bana kafamı bozmayın, size ayda 100 TL’lik ödeme yaparım. İstediğiniz yere gidin şeklinde konuştu. Bende dün itibariyle bankaya gittim ve 29 Eylül tarihi olan ve karşılıksız çıkan çekimi mühürlettim”

Çeklerin karşılıksız çıkması üzerine konuyu yargıya taşıdığını açıklayan Gümüşgöz, şikayette bulunmak için polise gittiğini, polisin de kendisine konunun hukuk davası olduğunu söylediğini dile getirdi.


----------------------------------------------------------------------

Doğan: “Bu iş komplodur”

Launch Cars Oto Galeri Sahibi Sami Doğan ise Aykut Arcan’a 3 ay önce 132 bin TL değerinde Mercedes, Toyota ve Honda marka 3 araç sattığını söyledi.

Doğan, Arcan’ın bu araçları 5 çek karşılığında satın aldığını aktardı.

Araç satışının ardından Arcan tarafından yazılan 5 çekin 2’sinin karşılıksız çıktığını ifade eden Doğan, 54 bin TL değerinde olan çeklerin karşılıksız çıkması üzerine söz konusu miktarın Arcan tarafından nakit olarak ödendiğini anlattı.

Doğan, bu çekler dışında ileri tarihe yazılan toplamda 43 bin TL değerinde olan 2 çekin de karşılığının bulunmadığını, Arcan tarafından kendisine verilen 35 bin TL değerindeki son çek tarihinin ise önümüzdeki aya ait olduğunu belirtti.

Doğan, çekleri almadan önce ilgili bankalarla irtibata geçtiğini ve bu bankaların kendisine Arcan ile ilgili ‘iyi bir referans’ verdiğini vurguladı.

“Aykut Arcan’ın piyasadaki işlerinin iyi gitmediğini duymuştum. Benden çek karşılığında araç almak istediğini söylediğinde, ilgili bankaları aradım. Çekler Pervin Gürler’in kızı Revin Gürler ve damadı Aykut Arcan adınaydı. Bankalar bana Pervin Gürler’in kızı ve damadına ait çeklerin karşılıksız çıkarak geri dönmesinin mümkün olmadığını söyledi” diye konuşan Doğan, verilen referansa güvenerek araçları sattığını aktardı.

Galeri sahibi Doğan ayrıca, Arcan’ın 13 Eylül tarihinde kendisine cep telefonundan mesaj attığını da açıklayarak şöyle konuştu: “Aykut bana, 13 Eylül tarihinde bir mesaj attı. Mesajda, kredi başvurusunda bulunduğunu, kredinin onaylanması halinde gerekli ödemeleri yapacağını yazdı”

Doğan ayrıca PGM Müdür Vekili Pervin Gürler ve kızı Revin Gürler’in bu olaydan haberdar olmadığına inanmadığını vurgulayarak, “bu işi örtbas etmeye çalışıyorlar. Ben Pervin Gürler’in ve kızının olaydan haberi olmadığına inanmıyorum. Yazılan çekler Revin Gürler ile ortak hesabına aittir. Çekler karşılıksız çıktığı zaman banka Revin Gürler’i aramadı mı?” diye sordu.

Yaşananları bir komplo olarak değerlendiren Doğan sözlerini şöyle tamamladı: “Aykut Arcan, piyasadan aldığı araçları Oshan Oto Galeri sahibi Erem Enginsoy ile gitti. Arcan, çekleri yazdı. Benim dışımda birçok galeri mağdurdur. Pervin Gürler’in damadının kızıyla ortak hesabından yazdığı çekleri ödeyeceğini duymuştuk. Ancak şu anda kızının ve kendisinin olayla ilgisi olmadığını açıkladı”

-------------------------------------------------------------


Türkalp: “Değerinden fazla teklif verip, daha ucuza satıyordu”

Osmanlızade Oto Galeri Satış Müdürü Zekai Türkalp ise Aykut Arcan ile bir yıl önce çalıştıklarını söyledi.

Türkalp, Arcan’ın değerinden fazla teklif vererek araç satın aldığını ancak aldığı fiyattan daha düşük rakama aracı galerilere sattığını iddia etti.


---------------------------------------------------------------


Galericiler Birliği Asbaşkanı İbrahim Akın: “Olağanüstü toplanacağız”

Galericiler Birliği Asbaşkanı İbrahim Akın yaşanan olay üzerine birliğin önümüzdeki birkaç gün içerisinde olağanüstü toplanacağını açıkladı.

Akın, yapılacak toplantıda Yönetim Kurulu’nun bir araya gelerek, mağdur olan kişi veya galerici sahiplerini tek bir çatı altında toplamayı hedeflediklerini kaydetti.

Ortaya çıkan durum ile ilgili birçok kişinin mağdur olduğunu söyleyen Akın, sayının her geçen gün artabileceğini kaydetti.

Akın, galeri sahiplerinin araç satın alırken sorgulayıcı olması gerektiğini vurguladı.

Bu haber toplam 13975 defa okunmuştur
İlgili Haberler