1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. KARŞILIKLI 'YOLSUZLUK' SUÇLAMASI
KARŞILIKLI  'YOLSUZLUK'  SUÇLAMASI

KARŞILIKLI 'YOLSUZLUK' SUÇLAMASI

Memur-Sen’de ‘Mali Genel Kurul’ tartışması, eski ve yeni yönetim arasında gerginlik

A+A-

 Kıbrıs Türk Memur Sendikası (Memur-Sen) bugün uzun bir aradan sonra MALİ GENEL KURUL’a giderken, eski ve yeni yönetim kurulu üyeleri arasında üç yıl önce polise taşınan “tüzüğe aykırı uygulamalar ve harcamalar” yapıldığı iddiaları yeniden alevlendi, mali genel kurul yapılıp yapılmaması tartışması yaşandı…

 

Didem MENTEŞ

Kıbrıs Türk Memur Sendikası (Memur-Sen) bugün uzun bir aradan sonra MALİ GENEL KURUL’a giderken, eski ve yeni yönetim kurulu üyeleri arasında üç yıl önce polise taşınan “tüzüğe aykırı uygulamalar ve harcamalar” yapıldığı iddiaları yeniden alevlendi. Eski yönetim kurulu üyelerinden iki kişi ve yeni yönetim kurulu üyeleri arasındaki anlaşmazlıklar ve “usulsüzlük” iddiaları, iki buçuk yıllık mahkeme sürecine rağmen karşılıklı suçlamalarla devam etti. Bir taraf mali hesapların polis soruşturması kapsamında olduğu için MALİ GENEL KURUL yapılamayacağını öne sürerken, şuan ki yeni yönetim kurulu ise bazı belirli yıllara ait hesapların soruşturma kapsamında olduğu için mali genel kurul yapılmasında sakınca olmadığını ileri sürdü. 

Mali genel kurul bugün görüşülecek

Memur-Sen’in 2011 ila 2015 yıllarını kapsayan hesaplarda ‘yolsuzluk’ yapıldığı iddiası ve ‘genel kurul yapılıp yapılmaması’ noktasında, 2014 yılındaki yönetim kurulu üyeleri arasında yaşanan sıkıntılar, karşılıklı olarak yargıya taşındı. 2016’da sonuçlanan Mahkemede yeniden genel kurul yapılması kararı çıktı ve 12 Ekim 2016 tarihinde GENEL KURUL gerçekleşti.

Genel kurulda, 2011 ile 2015 yıllarını kapsayan mali hesapları polis soruşturması kapsamında olduğu gerekçesiyle MALİ konular, gündeme getirilmedi.

Kağan Mındıkoğlu’nun başkan olduğu yeni yönetim kurulu, daha sonra aldığı karar ile sadece 2011, 2012 ve 2013 yıllarını kapsayan dönemle ilgili mali konuları görüşmek üzere, 9 Haziran’a (bugüne) MALİ GENEL KURUL yapma kararı aldı.


Eski genel sekreter, iddialarda bulundu

YENİDÜZEN’e konuşan Memur-Sen’in eski genel sekreterlerinden Mehmet Mutlu, yeni yönetimin aldığı bu karara tepki göstererek, 2014 ve 2015 yıllarına ait hesaplarla ilgili polis soruşturması sürerken sadece 2011, 2012, 2013 yıllarına ait hesaplarla ilgili mali genel kurul yapılmasının yanlış olduğunu öne sürdü. 2016 yılına ait hesaplarda ise ‘yolsuzluk’ olduğunu iddia eden Mutlu, 2016’dan bugüne kadar olan hesapların da denetlenmesi gerektiğini savundu. 

İddialara yanıt veren Memur-Sen Başkanı Kağan Mındıkoğlu ise  2011, 2012, 2013 yıllarına ait harcamalarla ilgili ‘yolsuzluk’ olmadığını, Mahkemenin, ‘genel kurul yapılması kararı’ emriyle ortadan kalktığını, sadece 2014, 2015, 2016 yıllarına ait hesaplarla ilgili polis soruşturmasının sürdüğünü bu nedenle mali genel kurul yapılmasında sakınca olmadığını açıkladı

Mındıkoğlu, iddiaları ret etti

İddialarla ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Memur-Sen Başkanı Kağan Mındıkoğlu,  ise tüm iddiaları reddederek, bir takım belgeler sundu. 2011, 2012, 2013 yıllarına ait harcamalarla ilgili ‘yolsuzluk’ olmadığını, bazı eksik uygulamalar olduğunu öne süren Mındıkoğlu, Mahkemenin herhangi bir usulsüzlük görmediği gerekçesiyle GENEL KURUL’un yapılmasına karar verdiğini aktardı.

Mındıkoğlu, kendisi tarafından şikayet edilen 2014, 2015, 2016 yıllarına ait hesaplarla ilgili ise polis soruşturmasının sürdüğünü, bu nedenle bugün gerçekleşecek olan MALİ GENEL KURUL’da sadece 2011, 2012, 2013 yıllarına ait hesapların delegelerin görüşüne getirileceğini aktardı. Özellikle kendisi göreve geldikten sonra tüm yönetim kurulu kararlarının, kayıtların ve hesapların düzenli bir şekilde yapılıp, usule uygun işlendiğini gösteren Mındıkoğlu, eski yönetimden birkaç kişinin ‘usulsüzce kararlar alıp, harcamalar’ yaptığını iddia etti.

 


Mutlu: “Soruşturma bitmeden mali genel kurul yapmaları yanlış”

YENİDÜZEN’e konuşan Mutlu, özellikle 2013 yılına ait çok fazla usulsüzlük olduğunu iddia ederek, 2016 yılından bugüne kadar da tüzüğe aykırı çok fazla harcama yapıldığını öne sürdü. 2013 yılında sendikanın genel sekreteri olan şuan ki başkan Kaan Mındıkoğlu ve arkadaşları tarafından 2014 ve 2015 yıllarına ait mali hesapların araştırılmasının istendiğini aktaran Mutlu, bu soruşturmanın da devam ettiğini söyledi. Bu arada 2011,2012 ile 2013 yıllarını kapsayan mali konularla ilgili Bağımsız Yetkili Denetim Firması G.Saydam & Co. YMM tarafından 2014’de bir rapor hazırlandığını söyleyen Mutlu, mali işlerle ilgili birçok usulsüzlük tespit edildiğini öne sürdü. Bahse konu raporunun Başsavcılığa da gönderilerek görüş istendiğini aktaran Mutlu, Başsavcılığın, sendika ve sendika yetkilileri hakkında Sendikalar Yasası, Fasıl 154 Ceza Yasası ve mevzuat tahtında CEZAİ SORUŞTURMA başlatılmasının uygun olacağı yönünde görüş bildirdiğini belirtti.

YENİDÜZEN’e konuşan Memur-Sen’in eski genel sekreterlerinden Mehmet Mutlu, yeni yönetimin aldığı bu karara tepki göstererek, 2014 ve 2015 yıllarına ait hesaplarla ilgili polis soruşturması sürerken sadece 2011, 2012, 2013 yıllarına ait hesaplarla ilgili mali genel kurul yapılmasının yanlış olduğunu öne sürdü.

Mehmet Mutlu, 9 Haziran’da yapılacak olan mali genel kurulun yanlış olduğuyla ilgili Sendikalar Mukayyitliğine 26 Mayıs 2017’de bir yazı gönderdiğini belirterek Sendikalar Yasası ve Memur-Sen Tüzüğüne aykırı uygulamalar yapıldığını ileri sürdü.

Ayrıca 2016 yılından bugün kadar olan mali hesaplarla ilgili de İsmail Aras and Co. muhasip bürosunun, sendika tüzüğüne aykırı yapılan birçok harcamanın olduğunu öğrendiklerini ileri süren Mehmet Mutlu,   2016 yılına ait harcamaların da denetleme kurulu tarafından denetlenmesi gerektiğini savundu. Mutlu, Sendikalar Mukayyitliğine yapılan şikayetin de takip edilerek, sıkıntıların üzerine gidilmesi gerektiğini ifade etti. Sendikada şuan çok büyük harcamalar olduğunu iddia eden Mutlu, 2013 yılında yapılan usulsüz harcamalarda da Mındıkoğlu’nun adının geçtiğini ileri sürdü. 

Mehmet Mutlu, 2013 yılında Kağan Mındıkoğlu’nun mali raporsuz genel kurul yapmak istediğini, bunun üzerine kendilerinin dava açtığını belirterek, “kendilerinin o dönem sendikanın menfaati için 5 bin ve 10 bin TL’lik para sendikanın hesabından çekildi” iddiasında bulundu. O dönemki başkan ve mali sekreterin yetkisiyle bu ödemenin avukata yapıldığını iddia etti.


Memur-Sen Başkanı Mındıkoğlu’ndan iddialara ret!

“Eski yönetimden bazıları ‘yolsuzluk’ yaptı”

Memur-Sen Başkanı Kağan Mındıkoğlu,  ise tüm iddiaları reddederek, bir takım belgeler sundu.

Mındıkoğlu, 17 Şubat 2014’de genel kurul yapılması için yönetim kurulunun oybirliğiyle bir karar aldığını ancak eski yönetimden birkaç kişinin, ‘hesaplarda usulsüzlük’ olduğu iddiasıyla Çalışma Bakanlığı müsteşarlığına yazı yazarak, genel kurul yapılmasının doğru olmayacağını belirttiklerini söyledi. Bu kişilerin daha sonra dava açarak, ara emri aldığını aktaran Mındıkoğlu, o dönemki sendika başkanının da mahkemeye giderek, ‘usulsüz harcamalar’ yapıldığı yönünde mahkemeye şahadet verdiğini mahkemenin de buna bağlı olarak genel kurulla ilgili ara emri verdiğini kaydetti.

Öte yandan 2012- 2013 döneminde 163 olan üye sayısını, kendisinin ve birkaç arkadaşının çalışmaları sonucunda üye sayısını yaklaşık 900’ü bulduğunu aktaran Mındıkoğlu, üye yapısının gençleştiğini ve üyelerden kendisinin aday çıkması için telkin edildiğini iddia etti.

“Mahkeme kararını verdi”

Bu arada 2,5 yıllık bir mahkeme süreci yaşandığını söyleyen Mındıkoğlu, Mahkemenin 2016’da sonuçlanarak, bir ay içerisinde genel kurul yapılması konusunda karar ürettiğini söyledi. Bu mahkeme sürecinde ‘güvensizlik’ nedeniyle üye sayısının 300’lere düştüğünü aktaran Mındıkoğlu, Mahkeme kararıyla da 12 Ekim 2016 tarihinde genel kurul yapıldığını söyledi.

2011, 2012, 2013 yıllarına ait harcamalarla ilgili ‘yolsuzluk’ olmadığını sadece bazı eksik uygulamalar olduğunu söyleyen Mındıkoğlu, Mahkemenin herhangi bir usulsüzlük görmediği gerekçesiyle GENEL KURUL’un yapılmasına karar verdiğini anımsattı.

Mındıkoğlu, kendisi tarafından ise 2014, 2015, 2016 yıllarına ait hesaplarla ilgili şikayette bulunulduğunu belirterek, bu yıllara ait hesaplarla ilgili bazı ‘yolsuzluklar’ tespit edildiğini iddia etti.

 


 “Eski yönetimden bazıları ‘yolsuzluk’ yaptı”

İlk dava açıldığı dönem yönetim kurulunun ikiye ayrıldığını, kendisinin karşı bir dava açtığını belirten Mındıkoğlu, “onların sendikayı dava edemez yönünde karşı bir dava açıktık” dedi.

Mehmet Mutlu ve arkadaşlarının dava açmak için sendikanın hesabından 5 bin TL çekerek, avukat parası ödediklerini iddia eden Kağan Mındıkoğlu ve sendika avukatı Hasan Yücelen, 2016’da sonuçlanan Mahkeme sonrası ise karşı tarafın Yüksek idare Mahkemesi’nde bir dava daha açarak, sendikanın hesabından 10 bin TL avukat parası ödediklerini ileri sürdü. Mındıkoğlu, “bu kişiler ayrıca sendika üyelerine ‘seri numarası’ olmayan hediye çeki verdi. Üye sayısından fazla hediye çekleri verildi. Bu çekler verildikten sonra 11 kişilik yönetim kurulu üyesi toplanmadan, 9 kişiyle bu kararı aldılar. Polis şimdi bu hediye çeklerini denetliyor” iddiasında bulundu.

“Yeni yönetimde her şey usule uygun yapılıyor”

Mındıkoğlu, kendisi tarafından şikayet edilen 2014, 2015, 2016 yıllarına ait hesaplarla ilgili ise polis soruşturmasının sürdüğünü, bu nedenle bugün gerçekleşecek olan MALİ GENEL KURUL’da sadece 2011, 2012, 2013 yıllarına ait hesapların delegelerin görüşüne getirileceğini aktardı. 7 yıldır mali konuların genel kurullarda görüşülmediğini de söyleyen Mındıkoğlu, 2014, 2015, 2016 yılların ait mali hesapların da daha sonra üyelere sunulacağını aktardı. Özellikle kendisi göreve geldikten sonra tüm yönetim kurulu kararlarının, kayıtların ve hesapların düzenli bir şekilde yapılıp, usule uygun işlendiğini gösteren Mındıkoğlu, delegelerin içinin rahat olmasını, usulsüz bir durum olmadığını dile getirdi.

 

 

Bu haber toplam 4289 defa okunmuştur