1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Karpaz'ın parlayan beldesi: Mehmetçik
Karpazın parlayan beldesi: Mehmetçik

Karpaz'ın parlayan beldesi: Mehmetçik

Karpaz'ın parlayan beldesi: Mehmetçik

A+A-

Özgül GÜRKUT

Cittaslow (sakin şehir) olmak için çalışmalarını sürdüren Mehmetçik (Galatya) Belediyesi'nde bir yıl önce göreve gelen Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli'yle belde, Karpaz'ın parlayan yıldızı oldu.
Geçen yıl haziran ayındaki yerel seçim öncesinde adı, belediye çalışanlarının uzun süren eylemleriyle duyulan Mehmetçik Belediyesi bugün, geçmişin yaralarını sarmanın ötesine çoktan geçmiş durumda...
Mehmetçik, Bafra, Balalan, Çayırova, Kumyalı ve Pamuklu köylerinin bağlı olduğu Mehmetçik Belediyesi, 3 bin 800 nüfusa hizmet veriyor. Ancak ülkenin en önemli turizm merkezi Bafra'yı sınırlarında barındıran belediyenin hizmet alanına, özellikle yaz aylarında 3 bine kadar yükselen turist sayısıyla turistik tesisler de giriyor.
Adı üzümle anılan, ülkenin en eski festivali olan Üzüm Festivali'ne de ev sahipliği yapan Mehmetçik Belediyesi'nde başkanlık görevini 4 Temmuz 2014'te devralan Sarıçizmeli ve ekibi, belde halkına çağdaş belediyecilik hizmeti vermek için hız kesmeden çalışıyor.
Bu yıl 55.'si yapılacak Mehmetçik Üzüm Festivali 31 Temmuz - 9 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Galatya Kültür ve Üzüm Sokağı'nın da kurulacağı festival boyunca, üzümle ilgili her türlü şey stantlarda tanıtılacak; sucuk yapılacak.
Festivalde oltayla balık avlama yarışması, voleybol ve futbol turnuvaları, halk dansları şöleni ve konserler yer alacak. Festivale bu yıl Bursa, Slovenya, Dominik Cumhuriyeti'nden halk dansları ekipleri de katılacak.
Türkiyeli ünlü sanatçılar Selda Bağcan ve Ozan Orhon yanında çok kültürlü Ortadoğu grubu Light in Babylon ile Kıbrıslı sanatçılar Üretim Sokağı ve Arda Gündüz de bu yıl Mehmetçik Festivali'nde konserler verecek. Bu yıl ayrıca ilk kez düzenlenecek beach party için İngiltere'den 10 DJ gelecek. Yoga tanıtımı ve meditasyon da festival etkinlikleri arasına girdi.

KATILIMCILIK ANLAYIŞI DİKKAT ÇEKİYOR

Katılımcılık anlayışıyla yönetilen belediyede sık sık belediye sınırlarında yaşayan vatandaşlara yönelik bilgilendirme toplantıları yapılıyor.
Ülkenin başkente en uzak bölgesi olan Karpaz'da yer alan Mehmetçik Belediyesi, bir süredir Cittaslow olmak için hazırladığı projeyi sona ulaştırmak ve başvuru dosyasını yıl sonuna kadar tamamlamak için uğraşırken, bir yandan da geçtiğimiz haftalarda kamuoyuna duyurduğu, TC Yardım Heyeti finansmanıyla hayata geçireceği 5 önemli projeye ağırlık verdi.

2 MİLYON LİRALIK 5 PROJE

Pamuklu’da ekolojik pazar kurulması, Bafra’da halı saha yapımı, Mehmetçik’te Balanokko Meydanı’nın düzenlenmesi, Belediyesi Gazinosu ve Parkı’nın yenilenmesi ve peyzaj düzenlemesi ile yağmur suyu drenaj, asfaltlama, yayalaştırma ve yavaşlattırma projelerinin hayata geçmesiyle halkın önemli ihtiyaçlarının giderilmesi hedefleniyor. Projelerin toplam tutarı ise 2 milyon TL'yi buluyor.

Direkt olarak belediyenin sorumluluğunda olmayan bazı konularda da belediyenin girişimiyle adımlar atılıyor. Örneğin yıllardır Mehmetçik ve bölge halkına hizmet veren Mehmetçik Sağlık Ocağı'nın yeni binaya kavuşturulması için Sağlık Bakanlığı'nca çalışma başlatıldı.

Kumyalı'daki balıkçı barınağının iyileştirilmesi çalışmaları da tamamlanmak üzere.

BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER BİRİMİ BAŞARILI

Kırsal belediyeler arasında medyada görünürlüğü en yüksek belediye olan Mehmetçik Belediyesi'nin basın ve halkla ilişkiler biriminin başarılı çalışmaları dikkat çekiyor. Birim, belediyenin faaliyetleri hakkında medya aracılığıyla ülke geneline haber ve fotoğraf ulaştırırken, belde halkına e-mail ve SMS yoluyla da güncel bilgiler aktarıyor.
Belediye sınırlarında yaşayan vatandaşlar Alo 185 hattını arayarak belediyeye kolayca ulaşabiliyor.
Ada genelinde olduğu gibi Mehmetçik'te de su sıkıntısı önemli bir sorun. Yeni su kaynakları bulunarak bu sıkıntının hafifletilmesi için de çalışmalar yapılıyor. Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nın girişimiyle Çayırova'da bulunan su kaynağının Mehmetçik Belediyesi'ni de rahatlatması bekleniyor.

BİR YILDA NELER YAPILMIŞ?

Tüm bunlar yanında Mehmetçik Belediyesi'nin son bir yıllık sürede neler yaptığına bakınca, oldukça kabarık bir liste karşımıza çıktı. İşte onlardan bazıları:
"Belediye sınırlarındaki ilkokullarda öğrenim gören 360 öğrenciye her gün süt dağıtılıyor.
Festival yanında başka kültür sanat etkinlikleri de yapılıyor. Örneğin Kosovalı ressam İbadete Avdiu birkaç yerde resim sergisi açtı, öğrencilerle atölye çalışmaları yaptı.
Dünya Çocuk Günü'nde Çocuk Şenliği, belde halkına yönelik Yeşilırmak'a çilek toplama gezisi, kan bağışı kampanyası, Bafra'daki piknik alanında piknik düzenlendi.
Mehmetçik Belediyesi Sağlık Birimi yaşlılara düzenli bakım hizmeti sunuyor, özel günlerde evlerinde ziyaret edip kutluyor. "Her perşembe bir evde uygulaması"yla Belediye Başkanı Sarıçizmeli ve ekip, yaşlıları ziyaret ediyor, birlikte zaman geçiriyor.
Bafra Bostan Beach Restaurant yepyeni bir görünüme ve hizmet kalitesine ulaştırıldı. Restorandaki yemeklerin fiyatları makul, kalitesi de yüksek.
Piknik alanı ve plaj düzenlendi, cazip hale getirildi. Plajda sürekli cankurtaran da görev yapıyor.
Yollardaki refüjler ve çemberler çiçeklendirildi.
Geçen yıl aralık ayında Belediye kendi öz kaynaklarıyla asansörlü minibüs ve yol süpürme aracı aldı.
Kasım ayında Adadaki en önemli Osmanlı-Türk mimarisi örnekleri arasında sayılan Mehmetçik Cami’nin restorasyonu için, Belediye'nin girişimiyle Vakıflar İdaresi tarafından ihaleye çıkıldı."

SARIÇİZMELİ: "PERSONELE YÖNELİK BORÇLAR ÖDENDİ"

Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, oldukça fazla borçla devraldığı belediyede, personelin geçmiş yıllara ait maaş, kesinti ve bayramlıklarını ödemeyi tamamladıklarını; ancak halen sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı ödemeleri yanında Bostan Beach Restoran'a ait borçlar bulunduğunu söyledi.
Kıbrıs'a özgü köy fırını da eklenerek menüsü ve hizmet kalitesi geliştirilen restoranla iddialı olduklarını ve haftanın her günü hizmet verdiklerini anlatan Sarıçizmeli, ayrıca yeni bir bina ve fast-food büfe yapıldığını ifade etti.
Sarıçizmeli, Bafra'da ücretsiz piknik alanıyla hizmet verdiklerini; Altın Kumsal'ı aratmayan güzellikteki plajda ise sadece 5 TL'lik şezlong ücreti alındığını kaydetti.

MEHMETÇİKLİ DOKTOR

Mehmetçik Sağlık Merkezi'nde aynı zamanda Mehmetçikli olan Dr. Fatma Ç. Tuğlu hizmet veriyor. Merkezde 24 saat hemşire de bulunuyor. Buradaki 7 hemşireden biri belediyenin yaşlı hizmet biriminde görevlendirilirken, çocuk hastalıkları, dahiliye ve diş doktorları da haftanın belirli günlerinde gelerek belde halkına sağlık hizmeti sunuyor.
Sağlık merkezinin binasının ve donanımının eski olması ise göze batıyor. Köylüler devletin bu eksikleri gidermesini bekliyor.
Nisan ayında kanser taraması, çocuklara yönelik aşılama kampanyası düzenleyen merkezde röntgen cihazı olmaması sıkıntı yaratıyor.
Dr. Tuğlu'nun verdiği bilgiye göre, özellikle yaz aylarında Bafra'daki otellerde konaklayan turistler de sağlık sorunları yaşamaları halinde Mehmetçik'teki sağlık ocağına başvuruyor. O yüzden sağlık ocağının yeni binaya kavuşturulması elzem...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mehmetçik'in fahri temsilcisi gibi çalışan bir isim: Osman Zorlu

Mehmetçik'e bu kez yolumun düşmesine vesile Osman Zorlu oldu.

İş arkadaşım Hurşide Baybora ve çocuklarımızla birlikte Lefkoşa'nın kasavetinden kurtulmak için yola çıktık. Facebook'ta her gün paylaşımlarını ilgiyle izlediğimiz, Mehmetçik'te ve bölgede kuş uçsa haberi olan ve fotoğraflarıyla yayımlayan, üstelik yazdıklarında büyük ölçüde haberciliğin 5 N-1 K kuralına uyan Osman Zorlu ve eşi Hanife Zorlu'yla Köşe Kahve'de buluştuk, 40 yıllık dostlar gibi sohbet ettik. Ardından da Osman bey rehberliğinde Mehmetçik'le Bafra'yı gezdik.

Osman Zorlu, herkese yaptığı gibi bizi de hemen fotoğraflayıp sayfasında dünyaya duyurdu! 1975-1993 yılları arasında polislik yapan ve çavuşluktan emekli olan Zorlu'nun ülkenin dört yanında dostları var. Köşe Kahve'nin duvardaki fotoğraflarda kimler kimler yok ki! Denktaş'tan Ecevit'e, Perihan Aziz'den Serhat İncirli'ye...
Aslen Galatyalı olan ancak görevi gereği uzun süre Lefke bölgesinde yaşayan Osman Zorlu, 2002'de köyüne dönmüş. Bir kızı, bir oğlu ve torunları da var.

Bölge halkı da o kadar alışmış ki Osman beyin facebook paylaşımlarına, nerede bir olay olsa hemen ona haber veriyormuş.

Facebook fenomeni Osman beyin Avustralya'da da takipçileri var ve her sabah 05.30'da uyanır uyanmaz Kıbrıs'ı yansıtan bir fotoğrafla "günaydın" mesajı yayımlamasını dört gözle bekleyip yanıt yazıp öyle uyuyorlarmış!

Osman Zorlu'nun fotoğraflarının hemen hemen tümünde neden güneş gözlüğü taktığını da öğrenme fırsatı buluyoruz bu ziyarette... Fotoğraflarda gözlerinin kapalı çıkma riskini yok etmekmiş nedeni!

Polisken yazdığı olay raporları sayesinde, facebookta yayımladığı fotoğraf ve olaylara dair yazılarının haber gibi olduğunu söylüyor Osman Zorlu... "Sert bir çavuştum, hiçbir davayı kaybetmedim ama fazla ürküttüm, terfi alamadım" diyor gururla...

Osman Zorlu, köyüne yeniden yerleştiğinde birçok değerin erozyona uğradığını fark ettiğini ve özellikle sevgiyi, saygıyı, yardımlaşmayı yeniden başlatmak, köyüne sahip çıkarak değerleri yaşatmak için çalıştığını vurguluyor. Mehmetçik'teki olaylar yanında, sorunları da facebookta yayımlayarak ilgililere mesaj veriyor, konuların takipçisi oluyor. Bugünlerdeki gündemi ise, sağlık ocağının yeri konusundaki tartışmalar...

Osman Zorlu, köyün adıyla anılan ve bir zamanlar İngiltere'ye en önemli ihraç ürünü olan üzüm ve bağcılığın bugün geldiği durumdan ise üzgün. Ancak son yıllarda yeniden bir canlanmanın söz konusu olduğunu düşünüyor.
Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, Osman Zorlu'nun en yakın arkadaşlarından biri... Dolayısıyla Zorlu'nun facebook sayfasında, belediyenin ve başkanın tüm faaliyetlerine de sık sık rastlanıyor.

Bu haber toplam 2500 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 218. Sayısı

Adres Kıbrıs 218. Sayısı