1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Karpal tünel sendromu
Karpal tünel sendromu

Karpal tünel sendromu

Karpal tünel sendromu el parmaklarında uyuşma, karıncalanma ve ağrı yapan bir hastalıktır.

A+A-

hulya-vahedi-003.jpg

Karpal tünel sendromu el parmaklarında uyuşma, karıncalanma ve ağrı yapan bir hastalıktır. El bileği bölgesinde karpal tünel denilen bir bölgeden Medyan isimli bir sinir geçmektedir. Bu sinir çeşitli nedenlere bağlı olarak Karpal tünelinden geçerken sıkışmaya uğramaktadır. Sıkışma sonucu sinir görevini tam yapamamakta ve bu belirtilere yol açmaktadır. 

Belirtiler başparmak, işaret parmak, orta parmak ve yüzük parmağının orta parmağa bakan yarısında olmaktadır. Uyuşma ve karıncalanmalar bu parmakların uç kısımlarında ve avuç içine bakan yüzlerinde başlar. Bu belirtiler geceleri artmaktadır ve hastalar ilk uykularını aldıktan sonra sabaha karşı bu rahatsızlıktan dolayı uyanmaktadırlar. Bunun nedeni geceleri uyurken el bileklerimizi yukarı, aşağı bükmekle siniri daha fazla sıkıştırmamızdır. Gece hastalar uyanınca ellerindeki uyuşma ve ağrının azalması için ellerini sallamakta veya ovuşturmaktadırlar. Bazan ağrılar kola ve omuza doğru yayılabilmektedir. Gündüzleri de el bileklerimizi uzun süre  katlı tuttuğumuz araba sürme veya bilgisayar kullanma durumlarında da şikâyetler artmaktadır.

Hastalık tedavi edilemeyip ilerlediği durumlarda ise başparmak avuç içi bölgesindeki Tenar isimli kasda incelme yani atrofi gelişmektedir. Bunun neticesinde de hastalar başparmaklarının fonksiyonlarını yapamazlar yani elleriyle birşey kavramada, çimdiklemede, iğneye iplik geçirme, kavanoz açma gibi işleri yapmada zorlanırlar.

Hastalığın ileri evrelerinde ayrıca başparmak, işaret parmak, orta parmak ve yüzük parmağı yarısında tamamen hissetme duyularını kaybederler ve parmaklarını keçeleşmiş gibi hissederler.

NEDENLERİ VE RİSK FAKTÖRLERİ

Karpal tünel sendromu en sık karşılaşılan sinir sıkışma sendromudur. Yaklaşık 100 kişinin birinde hayatı boyunca bu belirtiler ortaya çıkabilmektedir.

En sık 40’lı yaşlardan sonra görülmektedir.

Kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha sık görülmektedir.

Diyabetes Mellitus dediğimiz şeker hastalığında, gebelikte, hipotiroidi hastalığında, böbrek yetmezliğinde, el bileklerinde iltihaplı eklem romatizması olan hastalarda, terzilikte, hayvanlarda el ile süt sağılması durumlarında, ellerle titreşimli aletler kullanılan mesleklerde sık görülmektedir. Yine el bilek bölgesinde büyük kistler ya da bazı tümör veya lipom denilen kitleler olması durumlarında da Karpal tünel sendromu belirtileri görülebilmektedir.

Karpal tünel sendromu olan hastaların büyük çoğunluğunda herhangi bir sebep bulunamamaktadır ve bunlara idiopatik karpal tünel sendromu denmektedir. Bu idiopatik grupta  karpal tünel denilen tünelde yer alan tendonların kılıflarında sebepsiz bir tenosinovit denilen inflamasyon olduğu ve bunun neticesinde tünelin daraldığı ve içinden geçen siniri sıkıştırdığı düşünülmektedir.

TEŞHİS

Öncelikli olarak hastalarımızın şikâyetlerini iyice dinlediğimiz zaman bu hastalığı büyük oranda teşhis edebiliyoruz. Daha sonra fizik muayene ile ellere bakıyoruz, kas incelmesi var mı diye bakıyoruz. Parmakların his muayenesini yapıyoruz ve başparmak gücünü kontrol ediyoruz. Phalen ve Tinel testlerini yapıyoruz.

EMG denilen sinir ileti testi  hem teşhisde  hem de hastalığın  hangi evrede olduğunu göstermede kullanılmaktadır.

El bileğinde bir kitle şüphesi olursa da el bilek MR incelemesi yapılabilmektedir.

Karpal tünel sendromunun özel bir kan testi yoktur.

TEDAVİ

İlk önce El bilek istirahat ateli hastalara önerilmektedir. Geceleri yatarken ve gündüzleri bileklerin fazla kullanıldığı durumlarda takılması  önerilmektedir.

Bu atel ile el bileği 5-10 derece ekstansiyon pozisyonunda tutulmakta ve bu da tünelin sıkışmasını azaltmaktadır.

Non steroid dediğimiz brufen, naproxen türü ilaçlar bazan faydalı olmaktadır.

Daha zor vakalarda karpal tünel içerisine depo kortizon enjeksiyonu yararlı olabilmektedir.

Atel uygulaması, non steroid denilen ilaçlarla ve Lokal kortizon enjeksiyonu ile rahatlama olmayan veya sık tekrarlayan vakalarda ise  cerrahi tedavi önerilmekte ve bu şekilde de tüneldeki  sıkışma  giderilmektedir.


Referans: Current Diagnosis and Treatment in Rheumatology
Lange  3rd Edition

 

Bu haber toplam 15107 defa okunmuştur
Etiketler : ,
Adres Kıbrıs 397 Sayısı

Adres Kıbrıs 397 Sayısı