1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Karar tepkilere yol açtı!
Karar tepkilere yol açtı!

Karar tepkilere yol açtı!

Federasyon sisteminin Kıbrıs’ın güneyinde ders olarak okutulması…

A+A-

Güney Kıbrıs’taki liselerde verilen bazı dersler çerçevesinde, tüm dünyada mevcut olan siyasi sistemlerin ve özellikle de federasyonun öğretilmesi yönünde Kıbrıs Rum Eğitim Bakanı tarafından alınan karar, Güney Kıbrıs’ta bazı siyasi partilerin tepkilerine yol açtı.

Simerini gazetesi, Kıbrıs Rum Eğitim Bakanlığı’nın, diğer yönetim sistemlerinin yanı sıra federasyon sisteminin ağırlıklı olarak öğretileceği derslerin Güney Kıbrıs’taki liselerin müfredatında bu yıldan itibaren yer alması kararının AKEL ve DİSİ partilerinden destek aldığını, DİKO’dan ise çelişkili görüşler geldiğini yazdı.

Gazete, AKEL ve DİSİ’nin, federasyon sisteminin okullarda öğretilmesini destekler açıklamalarda bulunduklarını belirtirken, Rum Eğitim Bakanlığından konu hakkında meclise bilgi vermesinin isteneceğini vurguladı.

DİKO’dan yapılan resmi açıklamada ise, “federal bir çözümü doğru ve fonksiyonel yapanın çözümün içeriği olduğu ve federasyon başlığı altında dünyada, farklı içerikli onlarca model bulunduğu” belirtilerek, Güney Kıbrıs’taki okullarda bu konuda verilecek bilgilerin içeriğinin önem taşıdığı ifade edildi.

Açıklamada, gerek dersin içeriği gerekse Rum hükümetinin gerçek niyetinin sorgulanması gerektiği, bu yüzden de konunun Rum Meclisi Eğitim Komitesi’nde görüşülmesinin talep edileceği vurgulandı.

Gazete, DİKO Milletvekili ve Eğitim Komitesi üyesi Atina Kiriakidu’nun ise konuya ilişkin açıklamasında partisinden zıt bir tutum izlediğini ve federasyon sisteminin okullarda öğretilmesi kararını “doğru ve olumlu bir gelişme” olarak nitelendirdiğini yazdı.

Kiriakidu, gençlerin doğru çözümü kabul edebilmeleri için siyasi açıdan olgun olmaları gerektiğini belirtti.

Kıbrıslı Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi’nden ise konuya ilişkin “olumlu ancak imalı” bir açıklama geldi.

Hareket Genel Sekreteri Yorgos Perdikis, “öğrenciler bile İki Toplumlu, İki Kesimli federasyonun yaşayabilir olmadığını söyleyecek” şeklinde konuştu.

Kıbrıs Rum Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası  (OELMEK) tepkili

Öte yandan, Rum Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (OELMEK), Rum hükümetinin bu kararına dün yaptığı açıklamayla tepki gösterdi.
Habere göre OELMEK Başkanı Dimitris Taliadoros konuya ilişkin açıklamasında, “Kıbrıs sorununu öğrencilerin değil siyasilerin çözeceğini” belirterek, federasyon konusunun hali hazırda lise son sınıfta yer alan “Vatandaşlık Eğitimi” dersinde işlenmekte olduğunu söyledi.
Taliadoros, konunun sendika birimlerince yapılacak özel bir toplantıda ele alınacağını da vurguladı. (TAK)

Bu haber toplam 1134 defa okunmuştur