1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘Karar önerisi’ Meclis’i yine gerdi!
‘Karar önerisi’ Meclis’i yine gerdi!

‘Karar önerisi’ Meclis’i yine gerdi!

UBP ve DP Milletvekilleri’nin iki haftadır Meclis’e ivedilik istemi ile getirdiği ancak muhalefetin ‘gruplarla istişare edilmedi’ itirazı sonucu geri çekilen ‘Kıbrıs Konusundaki Karar Önerisi’ yeniden Meclis’te gündem oldu.

A+A-

Meltem SONAY

Saat: 12:05

Deklarasyon mu, Meclis Kararı mı?

Meclis Başkanı Sibel Siber, ‘oyçokluğu’ ile dünyaya bir mesaj vermenin önemine işaret etti.

Karar Önerisi ile ilgili bir ortak noktada buluşulması çabası gösteren Siber, metnin Meclis’ten okunması durumunda Deklarasyon, komiteden çıkması durumunda Meclis Kararı’na dönüşeceğini açıkladı. Karar Önerisi’nin komi,tede ivedilikle görüşülmesi oyçokluğu ile onaylandı.


Saat:12:00

Çakıcı: “Oyuna gelmeyeceğim, benim oyum ret!”

 

Denktaş: “Rum Meclisi’ni garantilerle almış olduğu karar bir cevap gerekir”

Başbakan Yardımcısı, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş önergenin ivediliğinin Rum Meclisi’nin aldığı karar tepki olarak bir an önce alınması gerektiğini ifade etti.

Denktaş’ın ifadeleri şöyle:

“Bu önerge durup dururken, hadi bir önerge yapalım seçim da var, satalım diye çıkmadı. Kıbrıs RUM Meclisi’nin kararına karşı arkadaşlar yaptı. İstişare edilmediği için geri çekildi. Meclis Başkanı bir öneri hazırladı, bizim temsilcimiz grubumuza getirdi okuduk, onayladı.

Diğer gruplar da herhalde görüştü, bir itiraz koymadı.

Rum Meclisi’ni garantilerle almış olduğu karar bir cevap gerekirdi. İç politikaya karıştırılmaması gerekir.

Bu kadar tartışmadan sonra artık Rum Meclisi’nin kararına tepki olarak bu Meclis’ten çıkmalı. Bu ivediliği artık onaylamamız gerekir. İçeriği komite aşamasında değerlendirilir.

İç politikayla alakalı bir şey değildir”.

Çeler “Hemen oturulsun çalışılsın, yarın oybirliği ile ivediliği alınsın” önerisine olumlu bakmayan Serdar Denktaş, ikinci kez ertelenmesinin doğru olmayacağı görüşünü belirtti.


Saat 11:45

Çeler: “Siz zannedersiniz ki bizim aklımız yoktur?

Yıllardır bu konuda üretilen kararların ortak alındığına vurgu yapan TDP Milletvekili Zeki Çeler, ‘sırf propaganda edecek başka bir şey bulamadığınız için sadece bu konu ile ilgili geliyorsunuz” şeklinde konuştu.

Çeler’in ifadeleri şöyle:

Reddetmemiz veya üzerine konuşmamız ve sizin de bunu propaganda malzemesine çevirmek için getiriyorsunuz. Siz zannedersiniz ki bizim aklımız yoktur?

Siz Kıbrıs Türk Toplumu’nun geleceğini en çok düşünen… Çocuklar halen okulsuz, döviz aldı başını gider…

Sayın Meclis Başkanı inisiyatif aldı, öneri hazırladı gruplara sundu. Ama sizin amacınız burada belli… DP’yi de bir kenara bırakarak UBP garantileri en çok biz savunuruz diyerek popülizm yapacak… 


SAAT: 11.15

UBP ve DP Milletvekilleri’nin iki haftadır Meclis’e ivedilik istemi ile getirdiği ancak muhalefetin ‘gruplarla istişare edilmedi’ itirazı sonucu geri çekilen ‘Kıbrıs Konusundaki Karar Önerisi’ yeniden Meclis’te gündem oldu.

UBP Genel Sekteri Dursun Oğuz, yeniden sunduğu Karar Önergesi’ni kürsüden okudu, CTP Genel Başkanı yeniden ‘istişare edilmeden’ geldiğini ifade etti.

Erhürman: “Ciddiyetsizlik kelimesini kullanmaktan yoruldum”

“Seçim yaklaştıkça ne olup bittiğini anlayamıyorum. Bu öneri iki hafta önce geldi, istişare edilmediği için geri çekildi, arkasından 19 milletvekilinin imzası ile istişare edilmeden başka bir öneri geldi o da geri çekildi.

Şimdi gruplarla istişare edilmeden başka bir öneri geldi. Yani ne yapıyorsunuz ben anlamıyorum. Ciddiyetsizlik kelimesini kullanmaktan yoruldum.”

Dursun Oğuz: Bu konu kabak tadı verdi.

Meclis Başkanı bizi çağırdı, ortak metni Sayın Başkan bize okudu.

Erhürman: “Bizim içine bir şey yazmadığımız bir metin nasıl ortak olur.”

Oğuz: “Biz de bir şey yazmadık.”

Erhürman: “Taslak metindi o… Ortak metin diye neye nedir? Grupların oturup birlikte karar verdiği metne nedir. Sayın Meclis Başkanı iyi niyetle bir inisiyatif üstlenmiştir, oturup bir öneri yapmıştır.”

Oğuz: “Herkes şahit, 19 Milletvekili imzalamasaydı siz bu metne imza atacaktınız.”

Meclis Başkanı Siber, sunulan öneriyle ilgili açıklama yaptı:
“Ön taslak hazırlayıp gruplara sunduk”

“Kıbrıs konusu ile ilgili konularda ortak bir metin olmasını arzu ederdim. Daha önce de olduğu gibi bir ön taslak hazırlayıp gruplara sunuyoruz, her parti kendi grubunda tartışıp ele alıyor.

Grup Başkanları ile odamda toplantı oldu, metni okudum herkes olumlu görüş verdi. 19 Milletvekilinin imzaladığı önerge ile ilgili tartışma çıktı, bu önergelerin geri çekilmesi durumunda imzalanacağı söylendi, daha sonra başka bir toplantı yapılmadı.

Dursun Oğuz’un da o toplantıdaki olumlu görüş ve diğer önergelerin geri çekilmesi nedeniyle öneri getirdiğini düşünüyorum”.

Erhürman: “Olumlu görüşümüz olduğunu düşünüyorsanız nedeni bizimle istişare etmediniz, imza istemediniz. Siz bu Meclis’te hangi sıfatla tek kişi imzası ile önerge sunuyorsunuz.”

Oğuz: “Hayretler içerisindeyim. Siz imza atmadıktan sonra biz sizi ne kadar bekleyeceğiz.”

 

Şahali: “Metin üzerinde istişare yok”

Usul hakkında söz alarak kürsüye gelen CTP Grup Başkan Vekili Erkut Şahali, Cuma günü dağıtılan ‘Gelen Evrak’lar arasındaki metnin üzerinde bir istişare olmadığını ifade etti.



Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, bugün saat 10.00’da Sibel Siber başkanlığında toplandı
Genel Kurul’un gündeminde Toprak Ürünleri Kurumu 2017 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı ve Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nin tasarıya ilişkin raporu bulunuyor.
Gündemde ayrıca KKTC Bankacılık Yasa Tasarısı; Personel ve Kamu Yönetimi Müsteşarlığı Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları Yasa Tasarısı; Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında Değişiklik (No 2) Yasa Tasarısı; Sayıştay Komitesinin Büyükkonuk Belediyesi’nin 2008 Mali Yılı Sayıştay Denetim Raporuna İlişkin Raporu ve Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin Yüksek Adliye Kurulu Üyelik Başvurularının Değerlendirilmesine İlişkin Raporu yer alıyor.
 

 

Bu haber toplam 3235 defa okunmuştur
Etiketler :