1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. KARAR İPTAL
KARAR İPTAL

KARAR İPTAL

5 Mayıs’ta YÖDAK tarafından ‘YDÜ Sınıf Öğretmenliği Bölümü’ne KKTC vatandaşı öğrencilerin alınması’ kararı 19 Haziran’da iptal edildi, gözler bundan sonraki sürece çevrildi…

A+A-

Ayşe GÜLER

Yükseköğretim Planlama Değerlendirme Akreditasyon Koordinasyon Kurulu (YÖDAK ) üyesi Prof Dr Mehmet Hasgüler,  ‘KKTC Vatandaşı Öğrencilerin YDÜ Sınıf Öğretmenliği Bölümüne alınması’ kararının Yüksek Öğrenim Yasası’nın 43. maddesinin 5. fıkrasının a ve b bentlerindeki yetki kapsamında iptal edildiğini açıkladı.
Hasgüler, YÖDAK’ın ‘izinsiz program açma iptal edilebilir’ yetkisi ile 19 Haziran’da alınan ‘iptal kararının’ ardından Eğitim Bakanlığına ‘ön açma iznini’ tekrardan değerlendirmeleri konusunda tavsiyede bulunduğunu belirtti.

Üniversitelerin sadece eğitim öğretim kurumu değil, etik merkezi olduğunu vurgulayan Hasgüler, “Üniversitelerin, tüm hayatın, bir öğrencinin, çalışanın veya öğretim üyesinin etik konusundaki birçok şeye ön ayak olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Hasgüler, söz konusu bölümden mezun olan ortalama 8-10 öğrenciden bahsedildiğini ancak YÖDAK için tek bir emarenin dahi önemli olduğunu ifade etti.

Yeterli ve gerekli şartlara uyulmadığı iddiası araştırıldı
Modern yönetimlerde kurumlar gerekli gördükleri durumlarda 75 gün içerisinde iptal edileceklerini söyleyen Hasgüler, yaşanan süreçle ilgili bilgi verdi.
Hasgüler, YÖDAK’ta 5 Mayıs tarihindeki toplantıda “KKTC Vatandaşı Öğrencilerin YDÜ Sınıf Öğretmenliği Bölümüne alınması’ izninin 3 üyenin katılımı ile onaylandığını hatırlattı.
Onayın ardından ‘yeterli ve gerekli şartlara uymadan KKTC yurttaşlarının sınıf öğretmenliği lisans programına kaydedildiği ve diploma verildiği yönünde’ iddiaların 2 Haziran’daki toplantıda yeniden gündeme geldiğini belirten Hasgüler, bu konuda KTÖS’ün bir başvurusunun bulunduğunu ifade etti.
Hasgüler, yapılan toplantı sonrasında konunun derin bir şekilde ele alınarak, araştırıldığını belirtti.

İdare Yasası’nın 18. maddesi…
YÖDAK üyelerinin 19 Haziran’da nihai karar için yeniden bir araya geldiğini, toplantıya YÖDAK Başkanı
Hüseyin Gökçekuş’un katılmadığını ifade eden Hasgüler, “KKTC yurttaşlarının sınıf öğretmenliği lisans programından mezun verildiği, Eğitim Bakanlığı’na yapılan başvuru sonucunda programın izinsiz olduğu bize belgelerlerle birlikte sunuldu. Bu durumundan mağdur olan öğrenciler belgeleri bize getirdi” dedi.
Hasgüler, bu şartlar altında İyi İdare Yasası’nın 18. maddesindeki ‘bir el verilen kararı geri alabilir’ ilkesinden hareketle 5 Mayıs’ta YÖDAK’ın verdiği öğrenime başlama iznini geri alarak iptal ettiklerini belirtti.
İlgili üniversitenin takdir etmesi halinde konunun yargıya taşınabileceğini aktaran Hasgüler, şu an için kararın iptal edildiğini yineledi.

Mağdur olan öğrencilerin durumları belirsiz…
Programın YÖDAK tarafından kabul edilmesi durumunda dahi bu bölümden mezun olan öğrencileri kapsamayacağını aktaran Hasgüler, yaşanan durumun kendilerini kaygılandırdığını, mağdur olan öğrencilerin durumlarının belirsiz olduğunu dile getirdi.
Hasgüler, mağdur öğrencilerin yasalar çerçevesinde ve ‘meşru menfaat’ ilkesi kapsamında hareket etmeleri gerektiğini vurguladı.
Mezun olan öğrencilerin sadece özel sektördeki kurumlarda çalışabileceğini, resmi kurumlarda istihdam edilemeyeceklerini belirten Hasgüler, sözlerini şöyle tamamladı: “Üniversitelerin en az zarar görmesini hassasiyetle istiyoruz. Üniversitelerin rekabet edebilir, uluslar arası alanda görülür olmasını istiyoruz.”

YDÜ yargıya başvuruyor
Öte yandan elde edilen bilgilere göre YÖDAK kararının ardından YDÜ, konuyla ilgili yargı süreci başlatmaya hazırlanıyor.
Üniversitenin YÖDAK kararını durdurmak için ara emri alma hazırlığında olduğu öğrenildi.

Bu haber toplam 2728 defa okunmuştur