1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Karapaşaoğlu için Af Yasası çıkartılmalı”
“Karapaşaoğlu için Af Yasası çıkartılmalı”

“Karapaşaoğlu için Af Yasası çıkartılmalı”

Eski Kıdemli Yargıç Tacan Reynar, Askeri Mahkeme’nin vermiş olduğu ceza karşısında vicdani retçi Halil Karapaşaoğlu için Meclis’in “Af Yasası” çıkarması gerektiğini dile getirdi.

A+A-

Eski Kıdemli Yargıç Tacan Reynar, Askeri Mahkeme’nin vermiş olduğu ceza karşısında vicdani retçi Halil Karapaşaoğlu için Meclis’in “Af Yasası” çıkarması gerektiğini dile getirdi.

Reynar, Vicdani ret ile ilgili hazırlanan yasa tasarının yürürlüğe girmesi halinde dahi, Askeri Karapaşaoğlu’na verilen ceza ile ilgili değişen bir şey olmayacağını söyledi.

Karapaşaoğlu ile ilgili davanın sonuçlandığını ifade eden Reynar, bu nedenle tasarıdaki geçici maddede yazan “haklarında kovuşturma ve soruşturma yürütülenlerle ilgili tüm işlemler durdurulur ve haklarında açılmış bulunan ceza davaları bütün sonuçlarıyla birlikte ortadan kalkar” ifadesinin söz konusu davayı kapsayacağı şekilde yorumlanması mümkün olmayacağını aktardı.

Reynar’ın sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama şöyle: “Askeri Mahkeme’nin vermiş olduğu ceza sonrasında vicdani ret hakkı ile ilgili kamuoyunda tepkiler yükselince bir yasa tasarısının meclis gündemine getirildiği görülüyor.
Bu yasa çalışması ile gerek siyasilerin açıklamaları gerekse de yasa tasarısı metnine bakıldığında bazı yanıltıcı bilgilerin verildiği açıkça ortada. Bilinmelidir ki, Askeri Mahkeme hükmü verdikten sonra Halil Karapaşaoğlu için yasa yürürlüğe girse bile değişen bir şey yok. Aylar öncesinden bu durumu uyarmamıza rağmen dikkate alınmadı. Şimdi Meclis’te hem yasa çalışması, hem de bolca popülizm var. 
Halil mahkeme hükmü gereğince para cezasını ödemezse 20 gün hapis yatacak. Hapis cezası süresi yasa çalışması bitmeden yetiştirilip tamamlanamaz. Tamamlansa bile şu anki tasarıda bulunan geçici madde sonuçlanan ceza davalarını kapsar şekilde yorumlanabilir mi, o da ayrı bir tartışma konusu. Halil Karapaşaoğlu ile ilgili dava sonuçlandı, dolayısıyla geçici maddede yazan “haklarında kovuşturma ve soruşturma yürütülenlerle ilgili tüm işlemler durdurulur ve haklarında açılmış bulunan ceza davaları bütün sonuçlarıyla birlikte ortadan kalkar” ifadesinin bu davayı kapsar şekilde yorumlanması mümkün değildir.
Eğer yasa tasarısı Halil cezaevine girmeden yetiştirilirse bu maddede cezanın infazını kapsar şekilde değişiklik yapılmalı veya yasa yetişmeyecekse Halil için derhal af yasası çıkarılmalıdır.
Şu an için en doğru yolun, yasa tasarısının kamuoyunda daha etkin şekilde tartışılmasına olanak sağlanmasına fırsat verecek şekilde Askeri Mahkeme’nin vermiş olduğu ceza karşısında Halil Karapaşaoğlu için Meclis’in bir “Af Yasası” çıkarması gerektiğini düşünüyorum.
Halil cezaevine girmesin!”

Bu haber toplam 1932 defa okunmuştur
Etiketler :