1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Karaciç için ömür boyu hapis istemi
Karaciç için ömür boyu hapis istemi

Karaciç için ömür boyu hapis istemi

Lahey'de eski Yugoslavya için oluşturulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi (ICTY) Başsavcısı, eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karaciç'in ömür boyu hapsini istedi.

A+A-

Lahey'deki uluslararası mahkeme, gelecek hafta yapılacak sözlü kapanış savunması öncesinde, Başsavcı Serge Brammertz'in görüşünü açıkladı. Belçikalı Başsavcı, soykırım da dahil olmak üzere, Karaciç'in Bosna'daki iç savaşta işlediği suçlar nedeniyle, ömür boyu hapisle cezalandırılmasını istedi.

Mahkeme, savcıların Bosna'da Müslümanlara yönelik soykırım planının, Srebrenitza'nın düşmesinden çok önce Karaciç tarafından planlandığına ikna olduklarını açıkladı.

Karaciç, Srebrenitza'da 8 binden fazla Müslümanın öldürülmesi de dahil, savaş ve insanlığa karşı işlenmiş on ayrı suçla itham ediliyor.

Srebrenitza'da 11 Temmuz 1995 tarihinde 8 bin 300 Müslüman Boşnak, Sırp güçleri tarafından öldürülmüştü. BM adına görev yapan Hollanda Birliği Dutcbat, bu ölümlere engel olamadı.

Lahey'deki duruşmalarda, "sanıkların soykırım kararını, Srebrenitza'nın düştüğü 11 Temmuz 1995 gecesi aldığı" belirtilmişti.

Ancak mahkeme, savcıların ekinde, "soykırım kararının bu tarihten çok önce Karaciç tarafından alındığına ilişkin kanıtlar bulunduğunu" bildirdi.

Karaciç, Bosna'da 1992-95 yılları arasındaki savaşta etnik Sırpların lideriydi. Karaciç, Saraybosna'nın uzun süre kuşatılması ve oluşturulan kamplarda Boşnak ve Hırvatların öldürülmesinden de sorumlu tutuluyor.

Dayton anlaşmasıyla sona eren Bosna savaşında, 100 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.

69 yaşındaki Karaciç, 13 yıllık firarın ardından 2008 yılında Belgrad'da bir otobüste yakalandı ve Lahey'e teslim edildi. (BBCTÜRKÇE)

Bu haber toplam 1106 defa okunmuştur