1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Kapsamlı çözüme dair yeni bir ivme yakalandı”
“Kapsamlı çözüme dair yeni bir ivme yakalandı”

“Kapsamlı çözüme dair yeni bir ivme yakalandı”

Kıbrıslı siyasi parti temsilcileri Mağusa bölgesindeki tarihi yerleri gezdi

A+A-

 

Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum parti temsilcileri, Slovakya Büyükelçiliği’nin organizasyonuyla Mağusa bölgesinde tarihi ve kültürel mekanları ziyaret etti.

Restorasyonu devam eden Othello Kalesi’nden başlayan gezide siyasilere Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ile “Maraş Belediye Başkanı” Alexis Galanos da eşlik etti.

Othello Kalesi’nin girişinde açıklama yapan Slovakya Büyükelçisi Oksana Tomova, sembolik yerlerin ziyaret edilmesi adına Kıbrıslı Türk ve Rum siyasi parti temsilcilerinin bir araya geldiğini belirtti.

Tomova, kapsamlı çözüme dair yeni bir ivmenin yakalandığı bu dönemde hazırlanan ziyaret programının, iki toplumun siyasi temsilcilerinin birbirini anlaması ve gelecekteki ortaklık açısından önemli olduğunu vurguladı. Tomova, Othello Kalesi’nin korunması ve restore edilmesinin AB, UNDP ve sürece yardımcı diğer aktörlerin iki toplumun kültürel temasını ne kadar önemsediklerini ve efor harcadıklarını gösterdiğini anlattı..

Siyasetten uzak…

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter de, bu tür teknik ve sosyal içerikli, siyasetten uzak ziyaretlerin ve temasların Kıbrıs müzakerelerinin ilerlemesi adına olumlu adımlar olduğunu vurguladı.
Arter , misafirleri Mağusa’da ağırlamaktan mutlu olduğunu da kaydetti.

Liderler doğru yolda

“Maraş Belediye Başkanı” olarak nitelenen Alexis Galanos da, etkinliğe Akıncı ile Anastasiadis’in görüşme sürecine destek olmak amacıyla etkinliğe katıldığını belirterek, her iki liderin doğru yolda ilerlediğini söyledi.
CTP-BG Mağusa Milletvekili Arif Albayrak da, kültürün siyasetin önünde geldiğini belirterek, bugün siyasetten uzak durulması, kültür ön planda tutularak hareket edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

UBP Mağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner de, kültürün güzelliklerini paylaşmak adına bir araya geldiklerini, Othello Kalesi’nin bütün dünya vatandaşlarına ait bir tarihi zenginlik olduğunu vurguladı.Saner, Othello Kalesi’ndeki etkinlik gibi daha bir çok etkinliği cesaretlendirici girişimlerde bulunmak gerektiğini söyledi.

ST Barnabas da ziyaret edildi

Daha sonra Namık Kermal Meydanı’nı ziyaret eden siyasi parti temsilcileri, ardından St. Barnabas Müzesi ile Mutluyaka’daki Aziz Elias Kilisesi’ni ziyaret etti. Siyasi parti temsilcileri Mutluyaka Muhtarlığı’nda Muhtar Ergin Şafaklı ve İhtiyar Heyeti üyeleriyle bir araya gelip sohbet etti. Sohbet toplantısına, bir grup Rum muhtar ve aza da katıldı.

Geziye CTP-BG’den Arif Albayrak ile Asım Akansoy, DP/UG’den Tuna Arıhan ve Mahmut Hüdaverdi, UBP’den Şahap Tokatlı ve Ersan Saner, TDP’den Ercan Hoşkara ve Hulusi Kilim, BKP’den Raif Kanlıoğlu, YKP’den Murat Kanatlı, KSP’den Mehmet Birinci, AKEL’den Hristos Hristofides ve Elias Demetriu, DIKO’dan Spyros Stefu ve Alexis Alexandru, DISI’den Haralambos Stavrides ve Yorgo Karullas, Birleşik Demokratlar’dan da Spiros Hadjigregoriu katıldı. Slovak Büyükelçi Oksana Tomova ile AB Destek Ofisi Proje Koordinatörü Alessandra Viezzer, Program Menejeri Augustin Moya Colorado, BM Kalkınma Programı (UNDP) Sorumlusu Tiziana Zennaro, BM danışmanlarından Lynn Hastings, BM Siyasi İşler Sorumlusu Celia Richardson, BM Sivil İşler Sorumlusu Faylene Woolley, Kültürel Miras Teknik Komitesi Türk Üyesi Ali Kanlı ve Rum Üyesi Glafkos Konstantinides de gezi heyetinde yer aldı.
Mağusa İnisyatifi üyeleri de heyete eşlik etti.


Galanos’un demeci

Mutluyaka’daki ziyaret sırasında basının sorularını yanıtlayan Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, “Maraş Belediye Başkanı” Alexis Galanos’un bir açıklamasında “Othello Kalesi’ndeki restorasyon çalışmaları Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kontrolünde devam ediyor” şeklinde konuştuğunu duymadığını belirtti. Arter, “Eğer söylediyse, bu konuşmayı tasvip etmiyorum” dedi.

Arter, etkinliğin sosyal amaçlı ziyaret olduğunu, kimsenin bunun dışına çıkmaması gerektiğini ifade etti. Galanos da, soruya sebep olan demecinin bir sivil toplum örgütüyle yapılmış farklı bir konuyla ilgili olduğunu belirtti, ancak iddia edilen ifadelerini yalanlamadı.

Galanos önemli olanın geçmişteki ön yargılardan kurtularak çözüme giden süreçte her iki topluma yardımcı olmak olduğunu kaydetti. Slovakya Büyükelçisi Tomova da, siyasi olmayan bir ziyaret gerçekleştirdiklerini, iki toplumun muhtar ve azalarının bir araya gelmelerinin görüşme sürecine ve kapsamlı çözüme olumlu baktıklarının işareti olduğunu ekledi. TAK

Bu haber toplam 1418 defa okunmuştur