1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Kapatın’ demekle olmuyor
‘Kapatın’ demekle olmuyor

‘Kapatın’ demekle olmuyor

Sağlık Bakanlığı’nın resmi bir yazı ile Sosyal Riskleri Önleme Vakfı'ndan Okul Öncesi Eğitim Merkezi binasını terk etmek istemesine aileler isyan etti

A+A-

Fehime ALASYA


Lefkoşa’da Tren-yolu Polikliniği yanında bulunan ve Sağlık Bakanlığı’nın 30 gün içerisinde boşaltılmasını istediği Sosyal Riskleri Önleme Vakfı bünyesindeki Okul Öncesi Eğitim Merkezi velileri, haberi YENİDÜZEN gazetesinden öğrenir öğrenmez kreşe koştu. Bu duruma tepki gösteren birçok veli, ihtiyaçlı olduklarını, burasının onların hayatını hem maddi hem manevi çok rahatlattığını anlatarak, bunun ellerinden alınmamasını istedi, her türlü eyleme gideceklerinin altını çizdi.

2015 yılında kurulan ve genellikle de dar gelirli ailelerin çocuklarına hizmet veren Okul Öncesi Eğitim Merkezi’nin kullanımındaki binadan çıkması talebi, onca çocuğun ailesini de zorda bıraktı. Veliler, Sağlık Bakanlığı tarafından vakfa gönderilen ihbar yazısından rahatsız, kara kara düşünüyor…

Bir hayır kuruluşu olan Sosyal Riskleri Önleme Vakfı, bünyesindeki Okul Öncesi Eğitim Merkezi’nde toplam 24 çocuğa ev sahipliği yapıyor.  Çok cüzi miktara verilen hizmet ile özellikle annelerin ekonomik özgürlüğünü kazanması ve aile bütçesine katkıda bulunulması başlıca hedefti. Çocuklarını buraya veren birçok anne de bu hedefin ne kadar yerinde olduğunun göstergesi…

Temizlikten gelen, okuldan gelen annelerin yanı sıra, özel sektörde tek maaşa geçinemeyeceğini dile getiren babalar, bu sesin duyulmasını istiyor; “Okulumuza dokunmasınlar”

Merkezin başka bir yere taşınması durumunda da bölgeye yakın olması gerektiğini anlatan veliler, Surlariçi bölgesinde yaşadığını anlattı.

Kreşin kapanma nedenini sorgulayan veliler, yan tarafta bulunan polikliniği genişletmek için bu uygulamaya gidileceğini ileri sürerek, bu yönde duyum aldıklarını ifade ettiler.

Devletin bu gibi yerleri desteklemesi ve arttırması gerektiğine değinen anneler, kadınların bu yerler sayesinde maddi olarak özgür olabildiğine, dikkat çekti.

 


Veliler ne dedi? Veliler ne dedi? Veliler ne dedi?

Behice Akan:
Kapatın’ demekle olmuyor

Burası neden kapanacakmış? Biz çocuğumuzu nereye vereceğiz? Burası evimize çok yakın, öğretmenleri tanıyoruz, buraya güveniyoruz, kolay mı öle bir ayda kapanması… Ben öğrenciyim, diyaliz bölümü okuyorum, 24 yaşındayım, okulumun bitmesi için bir buçuk yılım kaldı… Ben bir kadın olarak okulumu bitirip, ekonomik özgürlüğümü kazanmak istiyorum, ham maddi hem manevi aileme katkıda bulunmak istiyorum. Buraya çok cüzi bir miktar ödüyoruz, çocuğumu alıp başka yere veremem, eğitimim de yarıda bırakmak istemiyorum. Bir şekilde evde idare edeceğiz. Burası benim için umut kapısı. 

‘Kapatın’ demekle olmuyor, bu aileleri de düşünsünler. Asgari ücrete çalışıp, geçinmeye çalışıyoruz, bu insanları da düşünsünler.

Kadriye Üzüm:
Biz şimdi ne yapacağız diye kara kara düşünelim

Bu kadar çocuk ne olacak nereye gideceğiz? Benim kızım 7 yaşında, buraya birde okuldan çıkınca geliyor. Kızımı bırakacağım kimse yok, eve mi kilitleyeceğiz sokağa mı bırakacağız? Sabah sekiz akşam altıya kadar çalışıyorum, temizlik şirketindeyim, iki oğlum da okula gidiyor, çocuklara bakacak yakınımız da yok çok zor durumda kalacağız. Bize çıkıp bu çocukların nereye gideceğini söylesinler, bu çocuklara kim bakacak? Tüm anneler çalışıyor... Çalışmazsak tek maaşla nasıl geçiniriz? Eşim asgari ücrete çalışıyor. Dışarıda kreşler çok pahalı, ödeyemeyiz. Burada ödevlerini yapıyorlar, öğretmenleri çok yardımcı... Bence çok saçma, biz şimdi ne yapacağız diye kara kara düşünelim. Kardeşim veya annem arar ara gelip bakardı, veya çocuğumu birkaç ay yurt dışına yollardım, şimdi burayı bulduk, burası kapanırsa ne yaparız bilmiyorum.

Mehmet İlkbahar:
Hanım çocuğa bakmak için evde kalsa tek maaşla nasıl geçiniriz...

 Kızım iki yaşında, bir yıldır buraya geliyor, buradan çok memnunuz. Eşim de özel sektörde çalışıyor. Üç çocuğumuz var, onlar da okula giderler, büyükler. Burası kapanırsa çok mağdur oluruz. Çocuk da buraya alıştı. Maddi olarak bu fiyata uygun bir kreş bulmak mümkün değil. Küçük kaymaklıda kalıyoruz, burası evimize de işimize de yakın. Hanım çocuğa bakmak için evde kalsa tek maaşla nasıl geçiniriz... Olmaz... Çözüm sunmaları lazımdı, bir anda kapatıyoruz demek çok ayıp. Üstelik burada ekmek yiyen insanlar var…

 

Figen Orhan:
Kreş parası çok yüksek gelmişti, ödeyemedim, o yüzden aldım, buraya verdim

Çocuklarımı daha önce kreşe veriyordum, kreş parası çok yüksek gelmişti, ödeyemedim, o yüzden aldım, buraya verdim. Burasının ödemesi de uygun. Burası kapanırsa mecbur vereceğiz, başka şeylerden kısacağız. Aç da kalsak kreşe vereceğiz, sokakta bırakamayız ya... Temizlik şirketinde çalışıyorum, ikizlerim beş yaşında. Ev kirasıydı, kreşti derken bakım çok zor. Geçinemiyoruz diye çözüm ararken burayı önerdiler geldik, şimdi kapanırsa ne yaparız. Aksine dar gelirli insanlara yardım amaçlı bu tarz yerlerin büyümesi gelişmesi lazım, kapanması değil... Bu gibi yerlerle kadınlara yardımcı olunması gerek, kadınlar bu yer sayesinde özgür oluyor para kazanıyoruz...

 

 

Bu haber toplam 3111 defa okunmuştur
İlgili Haberler