1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kansere karşı evrensel mücadele
Kansere karşı evrensel mücadele

Kansere karşı evrensel mücadele

Çağlar: “ ‘Kanser için yapabileceğim hiçbir şey yok, kanser tedavisi alma hakkım yok’ düşünceleri yanlıştır”

A+A-

Kanser Hastalarına Yardım Derneği, UICC’nin tam üyeliğine kabul edildiğini resmen duyurdu


Kanser Hastalarına Yardım Derneği (KHYD) 2013 yılının Kasım ayında Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü’nün (UICC) tam üyeliğine kabul edildiğini 4 Şubat “Dünya Kanser Günü” nedeniyle düzenlenen basın toplantısında duyurdu.
Dernek, bu kapsamda her yılın 4 Şubat’ında UICC ve ortak kuruluşların kansere karşı bireysel ve toplumsal bilinci artırmak amacıyla düzenleyeceği kampanyalara katılacak.

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Merkez Ofisi’nde dün saat 10.00’da düzenlenen basın toplantısında Dernek Başkanı Raziye Kocaismail ve Dernek Bilimsel Danışmanı Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar birer konuşma yaptı.
Basın toplantısının sonunda işadamı Ahmet Sanver, Kanser Hastalarına Yardım Derneği’ne 10 bin TL bağış yaptı.

4 Şubat için 170 ülkede 2 bin organizasyon

Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar, basın toplantısındaki konuşmasında, kanserin insan hayatına etkisine işaret ederek, hastalığın toplumlarda maddi ve manevi kayıplara neden olduğunu söyledi, kanserin birçok türünün önlenebilir olduğunu vurguladı.
Çağlar, kanserle evrensel şekilde mücadele edilmesi gerektiğini ifade ederek, bu mücadelenin bilimselsel doğru ışığında ve sistemli yapılması gerektiğini söyledi, UICC ve bu örgüte üyelikleri hakkında bilgi verdi.
Çağlar, gün nedeniyle UICC’ye üye 170 ülkede 2 bin organizasyon gerçekleştirildiğini belirterek, örgütün evrensel kanser mücadelesindeki çalışmalarından söz etti.

Kanser hakkında “yanlış bilinenler” teması

Mine Çağlar, UICC’nin geçmiş yıllarda olduğu gibi, Dünya Kanser Günü’nde de kanser hakkında “yanlış bilinenler” teması üzerinde durduğu söyledi.
Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar, “ ‘Kanser hakkında konuşmamıza gerek yoktur; Kanserin hiçbir belirti ya da bulgusu yoktur; Kanser için yapabileceğim hiçbir şey yoktur; Kanser tedavisi alma hakkım yoktur’ düşünceleri yanlıştır” dedi, yanlışların gerekçelerini ve doğrularını anlattı.

Doğru bilinen yanlışlar

Çağlar doğru bilinen yanlışları ve doğrularını şöyle sıraladı:
“Kanser hakkında konuşmamıza gerek yok düşüncesi yanlıştır. Doğrusu, kanser, özellikle de bazı kültür ve çevrelerde hakkında konuşulması çok zor bir konudur. Bu hastalıkla açık bir şekilde uğraşmak; hem hasta kişinin hem de toplum ve politika seviyesinde sonuçları iyileştirir.
‘Kanserin hiçbir belirti ya da bulgusu yoktur’ düşüncesi yanlıştır. Doğrusu, pek çok kanser için, uyarıcı belirti (kişinin kendinde hissettiği) ve bulgular (hekimin kişide tespit ettiği) vardır.

Bu işaretleri izleyerek erken teşhis mümkün olabilir. Erken teşhisin faydaları tartışma konusu bile değildir.
‘Kanser için yapabileceğim hiçbir şey yok’ düşüncesi yanlıştır. Doğrusu hem kişi hem de toplum ve devlet (politika) bazında doğru strateji ile yapılabilecek çok şey mevcuttur. En sık görülen kanserlerin en az üçte biri önlenebilirdir.
‘Kanser tedavisi alma hakkım yok’ yanlıştır. Doğrusu, bütün insanlar kanıtlanmış ve etkin kanser tedavisini eşit koşullarda ve herhangi bir bedel ödemek zorunda kalmadan alma hakkına sahiptir.”


--------------------------------------------------


Kocaismail: “Dernek yok olmakla karşı karşıyadır”

Kanser Hastaları’na Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail, basın toplantısında derneğin yaşadığı maddi sıkıntılara dikkat çekti.
Kocaismail, derneğin kuruluşunun 20’nci yılında maddi sıkıntılar nedeniyle küçülmeye çalıştığını ifade ederek, bu küçülmeyle kanser hastalarına verilen hizmetlerin aksayabileceğine dikkat çekti, yardım beklediklerini vurguladı.
Kocaismail, “Maliyetlerin altından sadece bağışlarla, devletin kalıcı desteği olmadan kalkmak çok zor. Dernek yok olmakla karşı karşıyadır” dedi.
Dernek adına çalışan personelin maaşlarını ödeme sıkıntı yaşadıklarını ve bu yöndeki girişimlerini anlatan Raziye Kocaismail, derneğe kayıtlı 7 bin 185 kanser hastası olduğunu ifade ederek, verdikleri hizmetler hakkında bilgi verdi.

Sıcak para ihtiyacı

Vatandaşların düşen alım gücüne ve ekonomideki sıkıntılara işaret eden Kocaismail, insanların derneği destekleme arzusunda olduğunu vurgulayarak, “Bağış kutularına atılanlar madeni paralardır. Bugünün şartlarında insanların bütçesinde 5 TL bile önem kazandı” dedi.
Vatandaşların ve işadamlarından bağışlarından duyduğu memnuniyeti ifade eden Kocaismail, depoların bağışlar nedeniyle dolduğunu söyledi, sıcak paraya duydukları acil ihtiyaçtan söz ederek, düzenledikleri kermeslerin ve etkinliklerin önemsenmesini istedi.

Ahmet Selçuk İlkan’ın şiir dinletisi

Kocaismail, Dünya Kanser Günü nedeniyle yarın akşam saat 19.00’da Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek “Ahmet Selçuk İlkan’ın şiir dinletisini hatırlattı, halka ‘konsere katılın’ çağrısı yaptı.

Çağlar’a teşşekür

Mine Çağlar’ın derneğin UICC’ye üye olması için gösterdiği çabalara da dikkat çeken Kocaismail, Kıbrıs’ta bu üyeliğe sahip tek dernek olduklarını ve bundan gurur duyduklarını vurguladı, Çağlar’a teşekkürlerini sundu.
Basın yoluyla kendilerine ulaşan ve maddi bağışta bulunan iş insanlarının varlığına dikkat çeken Raziye Kocaismail, Atleks Sanverler Ailesi olarak derneğe 10 bin TL bağışta bulunan iş adamı Ahmet Sanver’e teşekkür etti, iş çevrelerinden destek beklediklerini yineledi.

Sanver: “Burasının bağış için en doğru yer olduğunu düşünüyoruz”

Derneğe 10 bin TL bağışta bulunan Ahmet Sanver de basına kısa bir açıklama yaparak, “Burasının bağış için en doğru yer olduğunu düşünüyoruz” dedi, meslektaşlarına bağış çağrısında bulundu. TAK

Bu haber toplam 1461 defa okunmuştur