1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Kanser Kayıt ve Tarama Projesi” tanıtıldı
“Kanser Kayıt ve Tarama Projesi” tanıtıldı

“Kanser Kayıt ve Tarama Projesi” tanıtıldı

Projeyle “KKTC Kanser Kontrol Programı” oluşmuş olacak

A+A-

 

Sağlık Bakanlığı ile DAÜ Tıp Fakültesi tarafından hayata geçirilecek “Kanser Kayıt ve Tarama Projesi”, bugün düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti’nin desteğiyle hazırlanan ve 3 yıl içerisinde net veri alımına başlanması planlanan Projenin tamamlanmasıyla “KKTC Kanser Kontrol Programı” oluşmuş olacak.

Sağlık Bakanlığı’nda saat 10:30 başlayan tanıtım amaçlı basın toplantısında Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, DAÜ Tıp Fakültesi Dekanı Nahide Gökçora, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Başhekimi Figen İnce ve TC Yardım Heyeti Koordinatörü Ertan Tosun birer konuşma yaptı.

GÜLLE

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, kanserle ilgili vizyon ortaya koymak ve planladıkları adımları atarken hayata geçirecekleri projeleri tanıtmak için basın toplantısı düzenlediklerini kaydetti.

En fazla ölümle sonuçlanan hastalığın kanser olduğunu; kanserin hastaya, ailesine ve çevresine olumsuz etkiler veren bir hastalık olduğunu söyleyen Gülle, kanser vakalarının tüm dünyada her yıl arttığını vurguladı.

Gülle, verilere bakıldığında kanserin dünya genelinde her yıl her yüz bin kişiden 322 kişide, AB ülkelerinde 278 kişide, Türkiye’de 201 kişide, Güney Kıbrıs’ta 178 kişide görüldüğünün, KKTC’de ise bu rakamın 170-200 bandında olduğunu söyledi.

Üzerinde çalıştıkları proje neticesinde veri alımına başlandığında bu rakamın netleşeceğini dile getiren Gülle, yapacakları çalışma ile hastane bazlı değil ülkesel bazlı bilgiler edinileceğini, tedavi için yurt dışına giden hastaların da kayıt altına alınacağını kaydetti.

Dünya Ulusal Kanser Araştırma Ajansı’nın 2 ülkeden birinin kanserde mücadele ile ilgili sıkıntıları olduğunu ortaya koyduğunu söyleyen Gülle, KKTC’de de araştırma, kayıt ve tedavi programları eksiklikleri olduğunu, amaçlarının kanser kayıtlarının toplanıp, kanser kontrol programının oluşturulması olduğunu vurguladı.

Projenin belli başlı unsurları olduğunu dile getiren Gülle, bunların, kanseri önleme, erken tanı, tedavi boyutları olduğunu ve son aşamanın da hastanın son döneminde bakımının önemi dikkate alınarak nasıl daha iyi hizmet alacaklarının hayata geçirileceği palyatif bakım olduğunu anlattı.

Tüm bu programı oluşturmak için ciddi bir kayıt sistemi gerektiğini dilen getiren Gülle, ülkede ve yurt dışında tedavi gören tüm hastaların kayıt altına alınması gerektiğini ifade etti.

Hastalığın bölgelere dağılımının, hangi bölgede ne tür kanser vakalarının görüldüğünün bir bölgede bir yoğunluk varsa bunun nedeninin araştırılacağını ve bu doğrultuda çalışmalar yapılacağını söyleyen Gülle, ülkede bir kanser programı uygulanacağının altını çizdi.

Gülle DAÜ Tıp Fakültesi ile TC Yardım Heyeti’nin de bu projede önemli rol oynadığını kaydetti ve onlara teşekkür etti.

GÖKÇORA

DAÜ Tıp Fakültesi Dekanı Nahide Gökçora da, çağdaş tıp kanser konusunda gelişmiş olmasına rağmen kanserin dünyada önemli bir sorun olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün desteklediği Kanserden Korunma Derneği’nin bu yıl yaptığı Şubat ayında yayınlanacak olan öngörünün, “Tüm ülkelerde hala toplumu korumak ve kanseri önlemek mümkün. Bunun için ulusal bir kanser programlarının geliştirilmesi gerekir” şeklinde olduğunu, kendilerinin de bugün tam da bunu yapmak üzere toplandıklarını söyleyen Gökçora, 21013 yılından beri konuyla ilgili araştırmalarının sürdüğünü ifade etti.

Dünyadaki kanser vakalarının artmasının obezite, çevre kirliliği, tütün kullanımı, yaşlı toplumlara doğru gidilmesi ve hareketsizlik olduğunu kaydeden Gökçora, vakaların artmasıyla hem ölümlerde artış beklendiğini hem de kanser için harcanan ekonomik gücün arttığını dile getirdi.

KKTC’de bir kayıt sistemine geçilebilmesi için öncelikle konuyla ilgili yasal mevzuatın düzenlenmesi gerektiğini ve kanserin bildirilmesi zorunlu bir hastalık durumuna sokulması gerektiğini söyleyen Gökçora, DAÜ Hukuk Fakültesi’nin bu konuda bir çalışma yaptığını ve yasa tasarısının Sağlık Bakanlığı ile paylaşıldığını, ilerleyen günlerde meclisten geçirilerek ilk adımın atılacağını belirtti.

İNCE

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Başhekimi Figen İnce de, projenin ilk kez 2013 Nisan ayında DAÜ Tıp Fakültesi tarafında TC Yardım Heyeti’ne sunulduğunu, kendilerinin Sağlık Bakanlığı olarak projeyle tanışmalarının bundan sonra olduğunu anlattı.

Türkiye’de uluslararası anlamda kayıtçılığı başlatan İzmir Grubu’yla irtibatlar kurduklarını ve onlardan gerekli kaynak ve bilgileri tecrübelerini aldıklarını belirten İnce, Türkiye Kanser Dairesi’nden aldıkları bilgi ve desteği anlattı.

İnce aldıkları bilgi ve destek ile projeyi şekillendirdiklerini de ifade etti.

TOSUN

TC Yardım Heyeti Koordinatörü Ertan Tosun da, sadece finansman sağlamak açısından değil, bu çalışma sürecinde fikir sağlama açısından katkı sağlayabildilerse bundan çok memnun olduklarını kaydetti.

Kendilerinin şu an kadar hastalığa yakalanmış insanlara sivil toplum örgütleri vasıtasıyla palyatif yardım yapma mekanizmaları olduğunu kaydeden Tosun, 2010 yılından bu yana toplumsal önemli sorunlara toplumda dolaşan bilgilerle müdahale etmek yerine bilimsel araştırmalar neticesinde raporlar çıkarıp raporlara göre politika oluşturma yapıldığı AR-GE projelerine destek verdiklerini söyledi. Tosun bu çalışmanın da AR-GE projesi niteliğinde olduğunu ve finansmanını sağladıklarını anlattı.

Tosun bu tür çalışmaların siyasetin üzerinde sürekli geliştirilerek sürmesi gerektiğini de kaydetti.

Tosun bir soru üzerine proje için DAÜ ekibinin herhangi bir ücret talep etmediğini, araştırma ile ilgili 250 bin TL harcandığını, Sağlık Bakanlığı’na alınacak teçhizat için de 800 bin TL’nin üzerinde bir katkı sağlanacağını, sonraki yıllarda da bütçede bu konuda pay olacağını belirtti.

(tak)

Bu haber toplam 1335 defa okunmuştur