1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kanser Hastalarına Yardım Derneği, 25. yılında
Kanser Hastalarına Yardım Derneği, 25. yılında

Kanser Hastalarına Yardım Derneği, 25. yılında

Kanser Hastalarına Yardım Derneği, 25. kuruluş yıldönümü nedeniyle Akdoğan'da etkinlik düzenledi.

A+A-

Kanser Hastalarına Yardım Derneği, 25. kuruluş yıldönümü nedeniyle Akdoğan'da etkinlik düzenledi.

Meme Kanseri Farkındalık ayında gerçekleştirilen etkinliğe, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Mağusa Kaymakamı Dürdane Acı, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, askeri erkan, bazı belediye başkanları, her bölgeden kanser hastaları ve vatandaşlar katıldı.
Kanser Hastalarına Yardım Derneği’nden verilen bilgiye göre, Derneğin kurucusu Raziye Kocaismail etkinlikte yaptığı konuşmada, 26 yıl kadar önce aldığı ileri evre kanser teşhisi sonrasında derneği kurmaya karar verdiğini söyleyerek, derneğin bugünlere nasıl geldiğini anlattı.
Derneğin kurulduğu yıllarda kanser hastalığının “kötü, amansız” olarak tanımlandığını, ifade eden Kocaismail, günümüzde ise kanser konusunda erken teşhis için tarama yapılması bilincinin ülkede yerleştiğini söyledi.
Farkındalık için yıllardır yapılan etkinliklerin bu başarıda büyük bir payı olduğunu ifade eden Kocaismail, ülkede kanser hastasını tedavi edecek hiçbir olanak yokken, bugün Tıbbi Onkolog, Radyasyon Onkoloğu ile hizmet veren uzmanların olduğunu anlattı.
Kocaismail, Kanser tedavisinde olmazsa olmaz, en gelişmiş cihazların artık hem devlette, hem de Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde bulunduğunu, artık yurtdışına ve Güney Kıbrıs’a ihtiyaç duyulmadan tedavilerin yapılabildiğini anlattı.
Kanser hastalarının artık tedavilerini ülke dışında değil, sevdiklerinin yanında alma şansına sahip olduklarını ve bundan duydukları sevinci dile getiren Kocaismail, ülkede Kanser Kontrol Programı çerçevesinde Kanser Danışma Kurulu’nun bir benzerinin kurulmasının önemine değindi.
Kocaismail, Kanser Bildirim Zorunluluğu Yasası ile ilgili bir ilerleme kaydedilmemiş olmasından duyduğu üzüntüyü de dile getirdiği konuşmasında, neden kanser hastalığına yakalanıldığının cevabını verecek çalışmanın ivedilikle ele alınması ve Meclis'ten geçmesini talep etti.
Kocaismail, bu konudaki en büyük dezavantajın ise, hükümet değişikliği olduğunu ifade etti.
Kocaismail, tedavi olanakları ile kanserden korkulmaması gerektiğini, hayatta kalma olasılığının yüzde 90’larada çıktığını belirterek, etkinliğe ve kanser konusunda farkındalık yaratılmasına katkı koyan herkese teşekkür etti.
Etkinlikte, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu ve diğer katılımcılar da birer konuşma yaparak, derneğe destek belirtti

 

 

Bu haber toplam 3403 defa okunmuştur