1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Kamu’da ‘eşit artış’ tartışması!
Kamu’da ‘eşit artış’ tartışması!

Kamu’da ‘eşit artış’ tartışması!

Kamuda yetkili sendikalar, Maliye Bakanı’nın ‘Ocak’ta önerdik sendikalar kabul etmedi’ dediği herkese eşit maaş artışına ilişkin ‘RESMİ ÖNERİ YOK’ dedi…

A+A-

Meltem SONAY

Kamu maaşlarına Hayat Pahalılığı oranında artış yansıdı, düşük maaşlı az, yüksek maaşlı çok artışı aldı. Konuşulan ancak uygulamaya girmeyen ‘Tüm maaşlara eşit artış’sa akıllarda kaldı.

Maliye Bakanı Zeren Mungan YENİDÜZEN’e yaptığı açıklamada Ocak ayındaki görüşmelerde ‘eşit artış önerisi’ yaptıklarını ancak kabul görmediğini ifade ederken, sendikalar ise Maliye’den bu anlamda ‘resmi bir öneri’ gelmediğini ifade etti.

‘Ocak’ta önerdik, kabul görmedi’ demişti…

Maliye Bakanı Zeren Mungan, YENİDÜZEN’e yaptığı değerlendirmede, ‘herkese eşit artış olabilir mi’ sorusunun Ocak ayındaki maaş düzenleme gündeme geldiğini, sendikalarla yapılan toplantılar yapıldığını hatırlatmıştı.

‘Herkese eşit maaş’ önerisini Maliye Bakanlığı olarak o dönemde masaya koyduklarını ifade eden Bakan Mungan, sendikalar ve Emekli Dernekleri Eşgüdüm Komitesi’nin buna olumlu bakmadığını söylemişti.

Zeren Mungan, devletten maaş alanların alacakları artışın hayat pahalılığına göre hesaplanması, verilecek toplam artışın da artış alacak toplam kişi sayısına bölünerek çıkan rakamı herkese eşit artış vermeyi önerdiklerini ifade etmişti.

KTAMS Genel Başkanı Kaptan:“Resmi olarak önerilseydi, değerlendirirdik”

Maliye Bakanlığı ile tüm sendikaların da olduğu bir toplantıda böyle bir şeyin konuşulduğunu ancak ‘resmi öneri’ gelmediğini ifade eden KTAMS Genel Başkanı Ahmet Kaptan, “Resmi öneri yapılsaydı sendikamızın yetkili organlarında değerlendirilirdi” dedi.

YENİDÜZEN’in ‘Sokak Kedisi’ köşesinde kendisiyle ilgili yer alan ifadelerin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Kaptan, “Yenidüzen gibi topluma mal olmuş ve yaptığı itibarlı yayınları ile toplumun takdirini ve güvenini kazanmış bir gazetenin dedikodu üzerine şahsım hakkında yayınladıkları beni çok üzmüştür. Maliye Bakanlığı’nın eşit maaş artışı teklifine hayır dediğim ve 500 milyon artış istediğim kesinlikle yalandır” şeklinde konuştu.

“Söylemle değil, yasayla yapılır…”

Maliye Bakanlığı’ndan böyle bir teklif yapılmadığı gibi, böyle bir teklifi de bir sendika başkanının tek başına reddetme veya kabul etme hakkına sahip olmadığının altını çizen Kaptan, böylesi bir önerinin sendika yetkili kuruluna götürülüp değerlendirilebileceğini belirtti.

Onay verip vermeme yetkisinin sendika yönetim kurulunda olduğuna işaret eden Kaptan, her şeyden önce bu tür düzenlemelerin de bu tür keyfi söylemlerle değil ‘yasayla’ yapılabileceğini ifade etti.

Kamu görevlilerinin maaş hakkının yasayla düzenlenmiş olduğuna işaret eden Kaptan, Maliye Bakanlığı’ndan resmi olarak böyle bir teklif gelmediğini, gelmiş olsaydı yönetim kurulunun değerlendireceğini yineledi.

DEV-İŞ Genel Başkanı Seyis: “Sadece kamu maaşları değil, asgari ücrete de eşit artış”

Maliye Bakanlığı’nın ‘eşit artış önerisi’ yapıp yapmadığı, sendikalarınsa bu öneriyi reddedip etmediğine ilişkin bir bilgisi olmadığını kaydeden DEV-İŞ Genel Başkanı Mehmet Seyis, ‘Eşit işe eşit artışın’ sendikanın ilklerinden olduğunu ifade etti.

Göç Yasası’nı reddetmelerinin nedeninin de bu olduğunu anımsatan Seyis, ‘eşit artış’ın sadece kamu çalışanları ve sendikalılara değil, asgari ücrete de yapılması gerekliliğine vurgu yaptı. Kamu çalışanlarına eşit artış düşünülürken, asgari ücrete bu artışın öngörülmediğini belirten Mehmet Seyis, maaş ‘scala’sında süreç içerisinde en üstle, alt arasında aranın açıldığına ve eşit artışın en azından aranın daha da açılmaması açısından bir yöntem olduğuna vurgu yaptı.

Emekliler Derneği Başkanı Mustafa Tolga: “Hayat pahalılığı ruhundan hareketle karşıyız”

Esasen Hayat Pahalılığı’nın aslını kimsenin kavrayamadığı için her kafadan bir ses çıktığını ifade eden Emekliler Derneği Başkanı Mustafa Tolga, hayat pahalılığının, kaybolan satın alma gücünün yerine konması olduğunu hatırlattı.

Bir kişi 6 ay önce 1 yumurta, diğeri 3 yumurta, bir diğeri ise 5 yumurta alıyorsa, eksilen parası yerine konarken yine aynı oranda alabileceği şekilde artışın yansıtılması gerektiğini belirten Tolga, alt baremlerle üst barem arasındaki uçurumu kapatmak için işin ruhuna aykırı davranılmaması gerektiğini kaydetti.

“Bir kere maaşlar yukarı çekilmeli ancak çekerken bir başkasının hakkı da yenmemeli” diyen Tolga, baremler arasındaki uçurumu kapatmak için alt baremlere daha fazla, ek artış verilmesi gerektiğini belirtti.

SOMA’ya yapılacak yardımlarda da aynı mantıkla tepki gösterdiğini aktaran Mustafa Tolga, orada da herkesten eşit kesinti yapılmasına itiraz ettiğini, kesintinin kazanca göre, çok alandan çok, az alandan az yapılmasının doğru olacağını ortaya koyduğunu ifade etti.

“Baremler arasındaki uçurumu ben açmadım ki, tabi ki kapanmalı” diyen Tolga, hayat pahalılığı ruhundan hareketle herkese eşit maaş artışına karşı olduklarını, kaybedilen alım gücünün herkese yansıtılması gerektiğini, düşük baremler içinsek bir artış yapılması gerektiği görüşünü belirtti.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil: “Maliye Bakanı eşit artış önerisi yapmadı”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Başkanı Şener Elcil, Maliye Bakanı’nın resmi olarak ‘eşit artış’ önerisi yapmadığını ileri sürerken, “Maliye Bakanı ile görüşmede böyle bir öneri yapmadı, konuşmadı bile. Yalan söylüyor, demagoji yapıyor” şeklinde konuştu.

Söz konusu toplantılarda eşit artışı isten tek bir sendika olduğunu KAMU-SEN’in bu konuyu gündeme getirdiğini ifade eden Elcil, verilen artışın da zaten usulüne göre bir artış olmadığını, Maliye Bakanı’nın bu konuda da doğruyu yapmadığını savundu.

Maliye Bakanı’nın sadece ‘eşit artışı’ değil, maaşlar arasındaki farklılıklar konuşması gerektiğini söyleyen Elcil, “Emekli dernekleri başkanları 9 bin liraya yakın maaş alıyor ama 1600 TL maaş alan öğretmene artış düşünülmüyor” şeklinde konuştu.

Çalışmadan maaş alanlar olanlara da işaret eden Elcil, öncelikle maaşlar arasındaki uçurumun ortadan kalkması gerektiğine vurgu yaptı.

Bu haber toplam 2369 defa okunmuştur