1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Kamu Reformu’nda yeniden geri sayım
‘Kamu Reformu’nda yeniden geri sayım

‘Kamu Reformu’nda yeniden geri sayım

‘Kamu Reformu’ olarak anılan ve Meclis Komitesi’nde bir yılı aşkın süredir üzerince çalışılan Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nda artık ‘sonuç’ bekleniyor.

A+A-

Meltem SONAY

‘Kamu Reformu’ için ‘geri sayım’ sürüyor. 1 yıldır üzerinde çalışılan ve bir türlü yaşam bulamayan Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nda artık sonuç hedefleniyor.

Pek çok farklı gerekçeyle tıkanıklık yaşanan ve bir türlü hedeflenen tarihte sonuçlanmayan Kamu Reformu için yeniden aynı açıklama yapıldı:  “Çalışmalar hız kazanacak ve sonuçlanacak.”

Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nı görüşen Meclis İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nin Başkanı, DP-UG Milletvekili Menteş Gündüz, tasarı üzerinde çok titizlikle çalışıldığını ifade ederek, dün yapılan ‘ön çalışma’ ile de oldukça yol kat edildiğini belirtti.

AB Koordinasyon Ofisi, Personel Dairesi temsilcisi ve Meclis Hukukçusu ile ön çalışma…

Menteş Gündüz, yasa tasarısının hemen hemen netleştiğini, dün de tasarıyla ilgili çalışmaları başlatan AB Koordinasyon Ofisi’nin yanı sıra, Personel Dairesi’nden de temsilciler ve Meclis Hukukçusu ile bir ‘ön çalışma’ yapıldığını ifade etti.

Dünkü toplantıda yasanın ‘yürürlüğe giriş’ kısmının ele alındığını ve komiteyle paylaşılmak üzere bir ‘ön çalışma’ yapıldığını kaydeden Gündüz, “Zaman kaybını önlemek için çok ciddi bir ön çalışma yaptık, komiteyle bu çalışmayı paylaşacağım, görüş alış verişinde bulunacağız” dedi.

“Yürürlüğe koyacağız…”

Tasarıda aşağı yukarı mutabakatın sağlandığını da belirten Gündüz, ‘yürürlüğe giriş’ kısmının, mevcut yasalarla uyumlaştırılması ve sıkıntı yaşanmaması adına önemli olduğunu kaydetti.

En son toplantısını 25 Mart tarihinde gerçekleştiren komite, yasa taslağı üzerindeki çalışmalarına kaldığı yerden devam etmek üzere yarın toplanacak.

Yasa Taslağı’nın 144.maddesi’ne gelindiğini ve çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu kaydeden Gündüz, “İyi ki bu kadar titiz çalıştık, keşke dememek için bu kadar titiz çalışmamak önemli. Sıkıntıları aştık diye düşünüyorum. Yasayı yürürlüğe koyacağız” şeklinde konuştu.

“Oylamaya hazır hale gelmesi için biraz süreye daha ihtiyaç var…”

Yasa taslağının tüm madde gerekçeleri ile yazılması, temize çekilmesi ve paydaşlarla da paylaşılması için belirli bir süreye ihtiyaç olduğuna işaret eden Gündüz, tam tarih vermekten kaçınsa da, taslağın 15 gün içerisinde oylamaya hazır hale gelebileceği ön görüsünü de paylaştı.

---------------------------------------------------------------------

Ne olacak, ne olmayacak?

- Müşavirlik sistemi TAMAMEN ortadan kalkacak

- ÜÇLÜ KARARNAME İLE ATAMA SADECE 23 DANIŞMAN KADROSU İLE SINIRLANDIRILACAK…
Her bakanın 2 danışmanı, Başbakan’ın 1 Başdanışman, 2 Danışmanı olacak.

-MÜSTEŞARLIK yükselme pozisyonu haline gelecek, KAMU HİZMETİ KOMİSYONU SINAVI İLE DOLDURULACAK,

-Üçlü kararname ile atanan DANIŞMAN KAMUDAN GELMİŞSE, GÖREV SÜRESİ SONUNDA GELDİĞİ BAREME VE POZİSYONA DÖNECEK, Üst Kademe Yöneticisi olarak görev yaptıkları süre, emeklilik maaşlarına etki edecek şekilde ‘prorata usulü’ ile hesaplanacak,

- KAMU DIŞINDAN ATANAN DANIŞMAN, BAKANLA BİR BİRLİKTE GİDECEK. Adaptasyon süreci kapsamında 3 ay maaşını almaya devem edecek,

- Daire Müdürleri, Üçlü Kararname’den çıkacak, Kamu Hizmeti Komisyonu sınavı ile atanacak, SİYASİ GEREKÇE İLE GÖREVDEN ALINAMAYACAK.

- Daimi kadro pozisyonu olacak. Bakanlık Müdürleri için ‘Genel Müdürlük’ pozisyonu ihdas edilecek…


Bir yılı aşkın süredir komitede…

Yıllardır çalışması yapılan, AB Koordinasyon Merkezi’nce başta sendikalar olmak üzere tüm ilgili kesimlerle görüşülerek Bakanlar Kurulu’na giden, oradan da Meclis’e gönderilen yasa tasarısının komite çalışması ise bir yılı aşkın süredir devam ediyor.

153 madde, 13 geçici madde…

Katılımcı bir yaklaşımla tüm kesimlerin de sürece dahil edilerek hazırlanan  ve kamuda yetkili tüm sendikaların görüş ve önerileri alındıktan sonra son şekli  verilen Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı, 153 maddeden  ve 13 geçici maddeden oluşuyor.

 

Bu haber toplam 3389 defa okunmuştur