1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kamu Reformu’nda sona gelindi!..
Kamu Reformu’nda sona gelindi!..

Kamu Reformu’nda sona gelindi!..

1 yıldır üzerinde çalışılan ve bir türlü yaşam bulamayan Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nda Komite çalışmalarında sona geldi

A+A-

Meltem SONAY

‘Kamu Reformu’nda sona gelindi. 1 yıldır üzerinde çalışılan ve bir türlü yaşam bulamayan Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nda Komite çalışmalarında sona geldi, tasarının 2. okumasını tamamladı, son düzenlemelerin ardından yapılacak son okuma için önümüzdeki hafta Cuma günü toplanma Kararı üretti.
Komite, Yasa Tasarısı’nın 26 Mayıs Salı günü madde madde oylanıp Genel Kurul’a sevkini hedefliyor.

Son okuma 17 Mayıs Cuma…
Pek çok farklı gerekçeyle tıkanıklık yaşanan ve bir türlü hedeflenen tarihte sonuçlanmayan Kamu Reformu için çalışmalarını hızlandıran Meclis İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, maddeler üzerindeki görüşmelerini dün gerçekleştirilen toplantı ile tamamladı.
Tasarı önümüzdeki hafta Cuma gününe kadar raportörlerce yazılacak, 17 Mayıs Cuma günü son okuma için komiteye sunulacak.

26 Mayıs’ta Komitede oylama… ardından Genel Kurul
Komite, yasa tasarının önümüzdeki haftaki son okumasının ardından 26 Mayıs Salı günü toplanıp madde madde oylanmasını da prensipte karara bağladı.
Yasa tasarını komitede oylandıktan sonra Genel Kurul’a sunulacak.

Başbakanlık, Maliye Bakanlığı, Başsavcılık, Personel Dairesi ve Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezi yetkilileri de vardı….
DP-UG Milletvekili Menteş Gündüz başkanlığında toplanan İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nüin dünkü toplantısına, Başbakanlık, Maliye Bakanlığı, Başsavcılık, Personel Dairesi ve Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezi yetkilileri de katılarak, tasarıyla ilgili görüşlerini sundu.
Komite toplantısına UBP Milletvekili Dursun Oğuz, CTP-BG Milletvekilleri Doğuş Derya, Hüseyin Erçal, Erkut Şahali ile UBP Milletvekilleri Zorlu Töre ve İzlem Gürçağ katıldı.

Geçicilere ‘iş güvencesi’!
Bu hafta içerisinde gerçekleştirilen son toplantılarda ‘son prüzleri’ gidermeye çalışan komitenin, kamuda çalışan ‘geçici personel’e ilişkin de bir düzenlemede uzlaştığı ve geçici personele ‘iş güvencesi sağlandığı’ elde edilen bilgiler arasında.

Ne olacak, ne olmayacak?
- Müşavirlik sistemi TAMAMEN ortadan kalkacak
- ÜÇLÜ KARARNAME İLE ATAMA SADECE 23 DANIŞMAN KADROSU İLE SINIRLANDIRILACAK…
Her bakanın 2 danışmanı, Başbakan’ın 1 Başdanışman, 2 Danışmanı olacak.
-MÜSTEŞARLIK yükselme pozisyonu haline gelecek, KAMU HİZMETİ KOMİSYONU SINAVI İLE DOLDURULACAK,
-Üçlü kararname ile atanan DANIŞMAN KAMUDAN GELMİŞSE, GÖREV SÜRESİ SONUNDA GELDİĞİ BAREME VE POZİSYONA DÖNECEK, Üst Kademe Yöneticisi olarak görev yaptıkları süre, emeklilik maaşlarına etki edecek şekilde ‘prorata usulü’ ile hesaplanacak,
- KAMU DIŞINDAN ATANAN DANIŞMAN, BAKANLA BİR BİRLİKTE GİDECEK. Adaptasyon süreci kapsamında 3 ay maaşını almaya devem edecek,
- Daire Müdürleri, Üçlü Kararname’den çıkacak, Kamu Hizmeti Komisyonu sınavı ile atanacak, SİYASİ GEREKÇE İLE GÖREVDEN ALINAMAYACAK.
- Daimi kadro pozisyonu olacak. Bakanlık Müdürleri için ‘Genel Müdürlük’ pozisyonu ihdas edilecek…

Bir yılı aşkın süredir komitede…
Yıllardır çalışması yapılan, AB Koordinasyon Merkezi’nce başta sendikalar olmak üzere tüm ilgili kesimlerle görüşülerek Bakanlar Kurulu’na giden, oradan da Meclis’e gönderilen yasa tasarısının komite çalışması ise bir yılı aşkın süredir devam ediyordu.

153 madde, 13 geçici madde…
Katılımcı bir yaklaşımla tüm kesimlerin de sürece dahil edilerek hazırlanan  ve kamuda yetkili tüm sendikaların görüş ve önerileri alındıktan sonra son şekli  verilen Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı, 153 maddeden  ve 13 geçici maddeden oluşuyor.

Bu haber toplam 1819 defa okunmuştur