1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Kamu Reformu’nda son viraj
Kamu Reformu’nda son viraj

Kamu Reformu’nda son viraj

Cumhuriyet Meclisi, İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi önceki gün yaklaşık 9 saatlik bir toplantıyla, ‘Kamu Reformu’ olarak adlandırılan, Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı üzerindeki çalışmalarını tamamladı, tasarıyı ilgili paydaşlarla paylaşma noktasına

A+A-

 

• Yasa Tasarısı’nın önümüzdeki günlerde siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve sendikalara gönderileceği ve görüş talep edileceği de öğrenilirken, komitenin önümüzdeki hafta içinde tasarının madde madde oylamasını yapıp Genel Kurul’a sevk etmeyi hedeflediği de elde edilen bilgiler arasında.

Meltem SONAY

Cumhuriyet Meclisi, İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi önceki gün yaklaşık 9 saatlik bir toplantıyla, ‘Kamu Reformu’ olarak adlandırılan, Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı üzerindeki çalışmalarını tamamladı, tasarıyı ilgili paydaşlarla paylaşma noktasına getirdi.

Bir yılı aşkın süredir komitede görüşülen ‘Kamu Reformu’ için önümüzdeki hafta ‘kilit’ olacak…
Komitenin önümüzdeki günlerde tasarıyı sendikalar, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerle paylaşma, son görüşlerin verilmesi için 5 günlük bir süre tanıma ardından da ‘madde madde oylamasını’ yapıp Genel Kurul’a sevk etme hedefinde olduğu öğrenildi.

Sendikalar, sivil toplum örgütleri ile paylaşılacak…
Yasa Tasarısı’nın önümüzdeki günlerde siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve sendikalara gönderileceği ve görüş talep edileceği de öğrenilirken, komitenin önümüzdeki hafta içinde tasarının madde madde oylamasını yapıp genel kurula sevk etmeyi hedeflediği de elde edilen bilgiler arasında.

İlgili paydaşlardan görüş alınacak…
Bazı sendikalar bir süre önce, tasarının eksik ve anomaliler içerdiğini savunarak, tasarının ‘daha fazla tartışılması’ gerektiği yönünde açıklamalarda bulunmuştu.
Komite’nin, tasarının yeniden sendikalarca incelenmesine fırsat tanınması açısından, paylaşılması ve önümüzdeki haftaya kadar görüş talep edilmesi yönünde prensip kararı aldığı da duyumlar arasında.

Ek mesai karşılığı izin…
Bazı sendikaların, ‘tahsisat ve vardiya ödeneklerini kişinin maaşı yerine asgari ücrete endekslemekte ek mesainin karşılığının izin olarak verilmesini düzenliyor’ diye eleştirdiği tasarının ilgili maddesinde, sendikalarla da ‘mutabakat’ bulunduğu, tasarıdaki bu düzenlemenin de ‘pratikte uygulanan’ bir düzenleme olduğu da komitede konuşulanlar arasında.

3 ay yaz mesaisi…
‘Yaz Mesaisi’ tasarıda bazı sendikaların itiraz ettiği konulardan bir tanesi… Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı, ‘5 ay’ yerine ‘3 ay’ yaz mesaisinde çalışılmasını öngörüyor.

İşçilerin durumu
Tasarıda bazı sendikalarca eleştirilen bir diğer konu ise, ‘devlet işçilerinin kadrolarının teşkilat yasalarından çıkarıldığı’…
Sendikalar, “İşçilerin sayısı ve ödeneği her yıl ilgili kurumun bütçesinde belirlenir” ifadesinin yasaya konmasıyla devlet işçilerinin geleceğinin kişilerin inisiyatifine bırakıldığını savunurken, yasa tasarısının işçilerle ilgili ‘Karma İşçi Komitesi’ öngördüğü öğrenildi.
Tasarı’nın son düzenlemeye göre, devlet işçileri için ‘sendikaların da dahil olacağı’ münhal sürecinin öngörüldüğü de elde edilen bilgiler arasında

Tasarı’da ve var, ne yok?

-Müşavirlik sistemi TAMAMEN ortadan kalkacak,
-ÜÇLÜ KARARNAME İLE ATAMA SADECE 23 DANIŞMAN KADROSU İLE SINIRLANDIRILACAK… Her bakanın 2 danışmanı, Başbakan’ın 1 Başdanışman, 2 Danışmanı olacak.
-MÜSTEŞARLIK yükselme pozisyonu haline gelecek, KAMU HİZMETİ KOMİSYONU SINAVI İLE DOLDURULACAK,
-Üçlü kararname ile atanan DANIŞMAN KAMUDAN GELMİŞSE, GÖREV SÜRESİ SONUNDA GELDİĞİ BAREME VE POZİSYONA DÖNECEK, Üst Kademe Yöneticisi olarak görev yaptıkları süre, emeklilik maaşlarına etki edecek şekilde ‘prorata usulü’ ile hesaplanacak,
-KAMU DIŞINDAN ATANAN DANIŞMAN, BAKANLA BİR BİRLİKTE GİDECEK. Adaptasyon süreci kapsamında 3 ay maaşını almaya devem edecek,
-Daire Müdürleri, Üçlü Kararname’den çıkacak, Kamu Hizmeti Komisyonu sınavı ile atanacak, SİYASİ GEREKÇE İLE GÖREVDEN ALINAMAYACAK.
-Daimi kadro pozisyonu olacak. Bakanlık Müdürleri için ‘Genel Müdürlük’ pozisyonu ihdas edilecek…

Bu haber toplam 1898 defa okunmuştur