1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. KAMU-İŞ ne istedi, Maliye ne dedi?
 KAMU-İŞ ne istedi, Maliye ne dedi?

KAMU-İŞ ne istedi, Maliye ne dedi?

PROTOKOL MASASI… PROTOKOL MASASI… PROTOKOL MASASI… PROTOKOL MASASI…

A+A-

 

İşte madde madde KAMU-İŞ'in 2015 Mali Protokol Talepleri ve Maliye Bakanlığı'nın taleplere verdiği yanıtlar

• KAMU-İŞ'İN TALEBİ:  İşçi maaş ve ücretlerinin 2014 yılında gerçekleşen enflasyon oranında artırılması, Devlet Planlama Örgütü tarafından yayımlanmakta olan hayat pahalılığı indeksinin yasalara uygun olarak saat başı ücretlere ve maaşlara konsolide edilmesinin devam etmesi.
• MALİYE BAKANLIĞI'NIN YANITI:  Ocak 2015 maaşları için yapılan uygulamada eşit artış ve 47/2010 sayılı yasa kapsamında olanlara Refah Payı adı altında ek ilave bir artış verilerek uygulanmış olup ilgili yasal düzenleme Meclise sevk edilmiştir. Temmuz 2014 tarihinde ise 2014 yılının ilk altı aylık Tüfe miktarı olan %4,89 HP maaşlara konsolide edilmiştir. Toplamda ise işçi statüsünde çalışanlar bu iki farklı uygulama neticesinde en üst baremde olan işçiler hariç Eşel Mobil sisteminde alınacak artışın üzerinde maaş artışı almıştır. Hükümet olarak Ocak 2015’te yapılan eşit maaş artışı ve 47/2010 sayılı yasa kapsamında olanlara ek Refah Payı uygulaması Temmuz 2015 maaş düzenlemelerinde de devam edilecektir.

• KAMU-İŞ'İN TALEBİ: 1 Ocak 2011 tarihinden sonra istihdam edilen işçilere 47/2010 sayılı yasa hükümlerine uygun olarak tahsisat verilmesi.
• MALİYE BAKANLIĞI'NIN YANITI: Ocak 2011 tarihinden sonra gerek işçi gerek başka isim altında istihdam edilenlerle ilgili olarak mali düzenlemelerde 47/2010 sayılı yasa esas alınmaktadır. Hükümet olarak bu yasa kapsamında istihdam edilenlerin maaşlarının artırılmasıyla ilgili bütünlüklü adım atılarak bu barem cetvelinin süreç içerisinde ilave artışlarla iyileştirilmesi öngörülmektedir.

• KAMU-İŞ'İN TALEBİ: Toplu İş Sözleşmesinde, saat karşılığı ve/veya sabit rakam olarak belirlenen tahsisatları 47/2010 sayılı yasada ekli Birinci ve İkinci cetvel esas alınarak oranlanarak tahsisat verilmesinin sağlanması.
• MALİYE BAKANLIĞI'NIN YANITI:   Önceki talepte vermiş olduğumuz cevapta belirttiğimiz gibi süreç içerisinde 47/2010 sayılı yasa kapsamında olan barem cetvelinin ek artışlarla eski barem cetveline yakınlaştırılması hedeflenmektedir.

• KAMU-İŞ'İN TALEBİ: Toplu İş Sözleşmesinin 18/3 (2)(a) maddesi gereğince Devlet tarafından yazlık ve kışlık olmak üzere  elbise ve ayakkabı verilir. Bu çerçevede Sanayi Dairesinde, Fuar alanı ve sanayi bölgelerinde drenaj ve temizlik yapan işçilere, Çevre Dairesi’nin Dikmen yakma tesislerinde ve Cumhuriyet Parkı’nda çalışan işçilere’de verilmeli (yazlık-kışlık)
• MALİYE BAKANLIĞI'NIN YANITI:  Konu Karma İşci Komitesinde değerlendirilecektir.

• KAMU-İŞ'İN TALEBİ: Madde 22/4’ten sonra yeni 22/5 maddesinin eklenmesi; 47/2010 Sayılı Yasa kapsamında olup da vardiya, rota veya düzensiz mesai usulü ile çalışılması öngörülen kamu çalışanlarına (işçilere) brüt aylık maaşlarının %15’i kadar rota, düzensiz mesai veya vardiya ödeneği verilir.
• MALİYE BAKANLIĞI'NIN YANITI:   Kamu da memur statüsünde çalışanlara Vardiya Tahsisatı verilmesiyle ilgili düzenleme 7/1979 sayılı Kamu Görevlileri Yasasının yerini alacak olan Kamu Reform Yasasında düzenlenmektedir. Bütçe imkânları çerçevesinde bu aşamada vardiya tahsisatının mevcut Asgari Ücretin %15’i kadar verilmesi öngörülmektedir. Dolayısıyla kamuda çalışan işçilerle ilgili olarak ta yapılacak düzenlemenin Kamu Reform Yasasıyla uyumlu olması gerekmektedir. Bundan dolayı brüt maaşın %15’i yerine Asgari Ücretin %15’i olacak şekilde düzenleme yapılması Kamu Reformu Yasası ile birlikte dikkate alınmalıdır.

• KAMU-İŞ'İN TALEBİ: Toplu İş Sözleşmesinde mevcut olan tarihlerin yeni yapılacak Toplu İş Sözleşmesinde adapte edilerek yazılması. (Madde 11/1, 11/2 ve Madde 53)
• MALİYE BAKANLIĞI'NIN YANITI: Mevcut Toplu Sözleşmede düzenlenmesi gereken diğer açılımlarla birlikte tarihlerle ilgili düzenlemelerde uygulanır.

• KAMU-İŞ'İN TALEBİ: Vergi Yasası düzenlenerek az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi almak yönünde düzenleme yapılarak vergi ödeyenleri yaygınlaştırmak suretiyle vergi yükü çalışanlar üzerinde hafifletilmeli.
• MALİYE BAKANLIĞI'NIN YANITI:  Talebinizle ilgili olarak vergiyi tabana yayarak, ek vergiler koymadan mahalli gelirlerimizi artırmak en önemli hedeflerimiz arasında olup bununla ilgili olarak gerek yasal düzenlemeler gerekse alanda süreklilik içeren çalışmalarımız mevcuttur. Bu süreç içerisinde özellikle gerek kamuda gerekse özelde ücretli kesimin (Çalışanlar) vergi yükünün azaltılması için 2010-2011-2012 ve 2013 yıllarında değiştirilmeyerek sabitlenen Yıllık Kişisel Muafiyet miktarını 2014 ve 2015 yılı başları itibariyle sırasıyla 14.844 rakamından 15.725 ve 16.844 rakamına yükseltilmiştir. Bunun sonucu olarak ta çalışanların Ocak 2015 Gelir Vergisi Aralık 2014 maaşlarında ödemiş oldukları gelir vergisinden daha az olmuştur. Aradaki farkta net maaşlarına artış olarak yansımıştır.

DİĞER SENDİKALARIN TALEPLERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ 

Bu haber toplam 3605 defa okunmuştur