1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Kamu Hizmeti Komisyonu’ için taslaklar tartışılıyor
‘Kamu Hizmeti Komisyonu’ için taslaklar tartışılıyor

‘Kamu Hizmeti Komisyonu’ için taslaklar tartışılıyor

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kamu Hizmeti Komisyonu’na tüm atamaları Cumhurbaşkanı’nın, CTP ise bir üyeyi Cumhurbaşkanı, diğerlerini ise tüm siyasi partilerin yer aldığı Cumhuriyet Meclisi’nin atamasını istiyor.

A+A-

 

Cumhurbaşkanı’nın KHK Yasa Taslağı’na göre;

-Bir Üye Cumhurbaşkanı’nca,
-Bir Üye Meclis’in önereceği kişiler arasından Cumhurbaşkanı’nca,
-Bir Üye sendikaların önereceği kişiler arasından Cumhurbaşkanı’nca atanacak.
-Görevden alma konusunda Cumhurbaşkanı’na bir takdir yetkisi verilecek.

CTP’nin KHK Yasa Taslağı’na göre;

-Bir üye Cumhurbaşkanı’nca,
-Bir üye Cumhuriyet Meclisi’nin önereceği kişiler arasından Cumhuriyet Meclisi’nce,
-Bir üye sendikaların önereceği kişiler arasından Cumhuriyet Meclisi’nce atanacak.
-KHK Yönetim Kurulu sadece ‘suç işlemesi’ veya ‘sağlık nedenleri’ ile görevden alınabilecek.


Meltem SONAY

İstihdamların demokratik, şeffaf ve adil yapılması için ‘Kamu Hizmeti Komisyonu’na yönelik yeni yasa tasarısı gündemde. Hem Cumhurbaşkanlığı hem de hükümetin büyük ortağı Cumhuriyetçi Türk Partisi ‘yasa taslağı’ önerisi hazırladı. Ulusal Birlik Partisi’nin de bir taslak sunması bekleniyor. Hükümet, tüm taslakları değerlendirerek bir sonuca ulaşmayı hedefliyor.

Cumhurbaşkanı’nın taslağında ‘önerilecek’ kişileri Cumhurbaşkanı’nın seçerek ataması öne çıkarken, Cumhuriyetçi Türk Partisi ise ‘çoklu atama’ formülünü ortaya koyuyor. CTP’nin formülüne göre bir üyeyi Cumhurbaşkanı’nın, diğer üyeleri ise Cumhuriyet Meclisi’nin ataması isteniyor.

Taslaklar tartışılıyor…

Kamu Yönetimi’nin iyileştirilmesinde ‘en önemli adımlardan biri’ olarak görülen ‘Kamu Hizmeti Komisyonu’nun yapısının değiştirilmesi’ ile ilgili çalışmalar başladı.

Seçimden önce ‘demokratik’, ‘çoğulcu’ bir Kamu Hizmeti Komisyonu vaadinde bulunan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Bakanlar Kurulu’na sunduğu yasa taslağının yanı sıra, CTP-BG’nin de önce hükümet döneminden hazırda bekleyen yasa taslağı var.

Cumhurbaşkanı ve CTP’nin Kamu Hizmeti Komisyonu’na ilişkin yasa taslaklarından ayrı UBP’nin de ‘taslak’ çalışmasında olduğu öğrenilirken, Hükümet Programı’da da 9 AY içerisinde Kamu Hizmeti Komisyonu Yasası’nın değiştirileceği yazıyor.

---------------------------------------------------------------------------------

Cumhurbaşkanlığı ‘basınla paylaşmadı’

Seçimden önce ‘demokratik’, ‘çoğulcu’ bir Kamu Hizmeti Komisyonu vaadinde bulunan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Ömer Kalyoncu’ya ‘yasa taslağı’ sundu.

YENİDÜZEN Cumhurbaşkanlığı’ndan Hükümet’e sunulan ‘Kamu Hizmeti Komisyonu Yasa Taslağı’nı’ talep etti, taslağın ‘basınla paylaşılmayacağı’ ifade edildi.

-----------------------------------------------------------------


CTP’nin taslağı da hazır!

CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun yapısının değişmesine ilişkin Özkan Yorgancıoğlu’nun Başbakanlık döneminde Hükümet’in büyük ortağı olarak CTP’nin hazırladığı bir taslak olduğuna işaret etti.

Üzerinde son çalışmaların da yapılmasına karşın, ‘Kamu Reformu’nda belirli bir aşamaya gelinmesi ve ikisinin birlikte ele alınması hedefiyle beklendiğini ve taslağın Meclis’e sunulmadığını ifade eden Erhürman, Kamu Reformu konusunda yaşanan gecikmenin, KHK ile ilgili taslağın da Meclis’e sunulmadan kalmasına neden olduğunu kaydetti.

HEDEF 9 AY

Hükümet Programı’nda da ‘9 AY İÇERİSİNDE KAMU HİZMETİ KOMİSYONU YASASI DEĞİŞTİRİLECEK’ yazdığını anımsatan Erhürman, “Elimizde zaten taslak hazırdı, dolayısıyla 9 ay içerisinde bunun tamamlanması gerçekçi bir takvimdi, o yüzden kısa bir takvim koyduk” şeklinde konuştu.

Yasa Taslağı hazır olmasına rağmen Cumhurbaşkanı Akıncı’nın sunduğu taslağın da önemli olduğuna işaret eden Erhürman, temel ilkeler açısından, Cumhurbaşkanı’nın düşünceleri ile kendi düşüncelerinin örtüştüğüne vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı’nın önerisi ‘zenginleştirici’

KHK’nın şu anda tamamen Cumhurbaşkanı tarafından atanan kişilerden oluşan bir komisyon olduğunun altını çizen Erhürman, “Sayın Cumhurbaşkanı seçim döneminde de yaptığı konuşmalarda bunun doğru olmadığını söylemişti, şu anda da Bakanlar Kurulu’na bunun yapısını değiştiren bir taslak sundu. Bu bizim açımızdan zenginleştirici bir şey, o yüzden de Sayın Cumhurbaşkanı’na teşekkür ederiz” dedi.

“Uyuşmayan bir- iki nokta var…”

“Elimizdeki verilere bir veri daha eklendi, bunu da tabi değerlendireceğiz” diyen Erhürman, Cumhurbaşkanı’nın sunduğu taslakla, CTP’nin taslağı arasında uyuşmayan bir -iki nokta olduğuna da değindi.

‘Atama’da farklı düzenlemeler…

Uyuşmayan noktalardan birinin, ‘üyelerin yine Cumhurbaşkanı tarafından atanması’ meselesi olduğuna işaret eden Erhürman, “Biraz yumuşatılmasına karşın Sayın Cumhurbaşkanı’nın sunduğu taslakta bu durum devam ediyor. Yine bir üyeyi doğrudan Cumhurbaşkanı atıyor, geriye kalan üyeler de, başka kurumların önerdiği üyeler arasından yine Cumhurbaşkanı tarafından atanıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı’nın önerisinde, ‘yine Cumhurbaşkanı atıyor’

Cumhurbaşkanı’nın sunduğu öneride, KHK Üyeleri’nin bazılarının doğrudan, bazılarının da ‘dolaylı olarak’ yine Cumhurbaşkanı’nca atandığına işaret eden Tufan Erhürman, “Oysa bizim düşüncemiz ki bu konuda kendisi ile hemfikir olduğumuzu sanıyoruz, böyle olmaması gerektiğidir” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı’nın yürütmeyi temsil eden, yürütmeden gelen bir kişi olduğuna işaret eden Genel Sekreter Erhürman, “Üyelerin tamamen yürütme tarafından belirlenmesi bize çok doğru bir yöntem gibi gelmiyor” dedi.

“Bizim kafamızdaki ‘çoklu’ bir yöntem”

‘Çoklu atama’ yöntemini tercih ettiklerine vurgu yapan Erhürman, bir üyeyi Cumhurbaşkanı’nın, bir üyeyi önerilen kişiler arasından Cumhuriyet Meclisi’nin, bir üye de sendikalardan önerilen kişiler arasından yine Meclis’in ataması yönteminin öngörüldüğünü kaydetti.

“Bizim kafamızda daha çoklu bir yöntemdir ki bütün üyeler aynı kaynaktan gelmesin, oysa Cumhurbaşkanı’nın sunduğu taslakta bütün üyeler sonuç itibarıyla aynı kaynaktan geliyor” diyen Erhürman, Cumhurbaşkanı’nın önerisinde, üyeleri başkaları da önerse, önerdikleri kişiler arasından seçimi Cumhurbaşkanı’nın atamasının öngörüldüğünü açıkladı.

“Sadece üniversite mezunu değil… Belli mesleklere mensup olma”

Genel Sekreter Erhürman, iki taslağın örtüşmediği bir diğer noktanınsa ‘kriterler’de olduğunu ifade etti.

“Biz kriterleri belirlerken, sadece üniversite mezunu olmanın çok yeterli olmadığını düşündük. Hangi üniversiteden mezun olacağı da bizim açımızdan önemli” diyen Erhürman, KHK Üyeleri arasında muhakkak hukukçu, kamu yönetiminden gelen insanlar da olması gerekliliğine işaret etti.

“Bizim taslağımızda kriterler belirlenirken, üniversite mezunu olmak temel şart ama belli mesleklere mensup olma şartı da var” diyen Erhürman, Cumhurbaşkanı’nın Bakanlar Kurulu’na sunduğu taslakta ‘sadece üniversite mezunu olma’nın yeterli kabul edildiğini belirtti.

‘Görevden alma’…

Cumhurbaşkanı’nca sunulan taslakla, CTP’nin hazırladığı taslak arasında uyuşmayan bir diğer nokta ise ‘görevden alma’ya ilişkin düzenlemede…

Erhürman, Kamu Hizmeti Komisyonu ‘bağımsız’ olacağı için ve Anayasa da bunu böyle öngördüğü için, komisyona atanan üyelerin doğrudan doğruya Cumhurbaşkanı tarafından görevden alınabilmesinin, ya da bu konudaki takdir yetkisinin Cumhurbaşkanı’na bırakılmasının kendilerine doğru gelmediğinin altını çizdi.

Bağımsız komisyonlarda atanma biçimi kadar, görevden alınma biçiminin de önemli olduğuna işaret eden Erhürman, ‘görevden alınabilirim’ tehdidi altında hissetmenin, alınacak kararları da etkileyeceği görüşünü belirtti.

“Biz üyelerin bağımsızlığını sağlamak için sadece suç işlemek ve sağlık nedenleri hariç hiçbir noktada görevden alınamaması gerektiğini düşünüyoruz” diyen Erhürman, Cumhurbaşkanı’nın önerisinin ise ‘Görevden alma konusunda Cumhurbaşkanı’na bir takdir yetkisi’ öngörüldüğünü açıkladı.

Erhürman: “İlkesel bir sorun yok…

Bu üç konunun ‘örtüşmeyen’ konular gibi görünse de ‘ilkesel olarak’ bir sorun olmadığının altını çizen Erhürman, “Cumhurbaşkanı ile aslında görüş ayrılığımız olmadığını düşünüyorum. Muhtemelen farklı düzenlemeler, bu konuda yeterince karşılıklı görüş- alış verişi yapamadığımız içindir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

Bu haber toplam 3391 defa okunmuştur