1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘KALP’TEN ÖLÜMLER PEŞ PEŞE GELİYOR!
‘KALP’TEN ÖLÜMLER PEŞ PEŞE GELİYOR!

‘KALP’TEN ÖLÜMLER PEŞ PEŞE GELİYOR!

Son aylarda kalp rahatsızlıklarından kaynaklı ölümlerde ortaya çıkan tablo ürkütücü

A+A-

 

Fehime ALASYA 


“Kalp yetmezliği” ya da “kalp krizi” kaynaklı ölümler, Kıbrıslı Türkler fazlası ile üzüyor. 2017 yılının yarısını geride bıraktığımız şu günlerde toplumda artan kalp rahatsızlıklarından dolayı yaşanan ölüm sayısı yediye ulaştı.

2017 yılının ilk yedi ayında yedi kişi kalp rahatsızlığı sonucu yaşama veda etti.

Kalp sorunundan dolayı yaşanan ani ölümlerin pek çoğu 30’lu, 40’lı yaşlarda… Son yıllarda kalp krizi vakalarında gençler arasında görülen artış ise dikkat çekici bir başka ayrıntı oldu.

En sık 30’lu ve 40’lı yaşlarda…

Bu yıl içerisinde kalp rahatsızlığı sonucu hayatını kaybeden toplam 7 kişiden ikisi 30’lu yaşlarda, ikisi 40’lı yaşlarda, biri de 50 yaşında… Diğer iki kişinin ise 66 ve 80 yaşında olduğu görüldü.

Hayatını kaybeden 7 kişiden birinin kadın, diğerlerini ise erkek olduğu göze çarpan bir diğer ayrıntı…

Erkeklerde, kadınlara oranla 3 - 4 kat daha fazla…

Ani kardiyak ölümlerinin, erkeklerde, kadınlara oranla 3 - 4 kat daha fazla görüldüğü, hatta bu oranın 45 - 60 yaş arasında 7 kata kadar çıktığı ifade edildi.

Toplumdaki ‘Genel’ ve ‘Ani’ ölümlerin en önemli sebebinin kalp ve damar hastalıkları olduğuna dikkat çeken Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamza Duygu, kalp hastalıklarının neden olacağı kötü sonuçlardan korunmak için, 30 yaşın üzerindeki herkesin, yılda bir kez düzenli olarak kalp sağlığı taramasından geçmesi gerektiğini belirtirken bunların başında öncelikle ailesinde ani kalp durması olan kişilerin, pilot, şoför, emniyet görevlisi ve sporcuların geldiğini kaydetti. 

Toplum sarsıldı

Ocak, Mart ve Temmuz aylarında her ay iki ölüm vakası görülürken, haziran ayında da bir kişinin kalp rahatsızlığı sonucu yaşamını yitirdiği görüldü. Ocak ayında Aygün Gazinocu ve Kamuran Arsan, mart ayında Tamay Göktepe ve Ekrem Çağer, haziran ayında Hakan Çakmak, Temmuz ayında ise Serhan Erkurt ve Tarık Güneş’in yaşamını yitirdiği görülüyor.

2017 yılının ilk yedi ayında yedi kişi kalp rahatsızlığı sonucu yaşama veda etti.  Ölümlerin çoğu 30’lu 40’lı yaşlarda…

Bilirkişiler uyarıyor!

Aşırı sıcak günlerin yaşandığı yaz aylarında ise bilirkişiler sürekli uyarıda bulunuyor. Sağlık Bakanlığı, Tabipler Birliği ve bunun gibi birçok kurum ve kuruluşun yanında, özel hastane doktorları da kalp krizine karşı duyarlı olunması ve aşırı sıcaklardan korunulması yönünde sürekli çağrıda bulunuyor.

Toplumdaki ‘Genel’ ve ‘Ani’ ölümlerin en önemli sebebinin kalp ve damar hastalıkları olduğuna dikkat çeken Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamza Duygu, kalp rahatsızlığına bağlı ani ölüm risklerini arttıran durumlara değindi. Duygu, önceden hiçbir belirti vermeyen kalp hastalıklarının neden olacağı kötü sonuçlardan korunmak için, 30 yaşın üzerindeki herkesin, yılda bir kez düzenli olarak kalp sağlığı taramasından geçmesi gerektiğini, Check-Up yaptırması gerektiğinin altını çizdi.  

Duygu, öncelikle ailesinde ani kalp durması olan kişilerin en kısa zamanda mutlaka tam donanımlı bir kalp merkezine başvurması gerektiğini hatırlattı. Özellikle yaptığı iş nedeniyle büyük sorumluluk taşıyan pilot, şoför, emniyet görevlisi ve sporcuların düzenli olarak ayrıntılı kalp sağlığı tarama programından geçmesi gerektiğini vurgulayan Duygu, kalp damar tıkanıklığı, aort damarda genişleme, ritim bozukluğu, kalp yetmezliği, doğuştan kalp hastalığı gibi ani ölüme eğilim yaratan durumların saptanarak, erken tanı ile ani kalp ölümünün önlenebileceğini ifade etti. 


2017 yılında Kalp rahatsızlığı sonucu yaşamını yitirenler:

Aygün Gazinocu: (18 Ocak 2017)

Aslen Baflı olan ve Gazimağusa’da Baflılar Bölgesi’nde yaşayan 80 yaşındaki Aygün Gazinocu, Korkuteli’ndeki bahçe evinde tarla içerisinde aniden fenalaşarak hayatını kaybetti.

Gazinocu’nun kısa süre önce anjiyo olduğu ancak tedavisinin devam ettiği ve önümüzdeki günlerde bypass ameliyatı olacağı öğrenilmişti.

Kamuran Arsan: (14 Ocak 2017)

Mutluyakalı 66 yaşındaki Kamuran Arsan, saat 12.00 sıralarında Mutluyaka-Tuzla istikametinde kendi kullandığı araçla tek başına seyahat ederken, rahatsızlanması sonucu aracının kontrolünü kaybederek 300 metre kadar tarlada ilerledikten sonra bir taş bende vurarak durdu.

Olay yerine yakın bir kişinin ifadesine göre, aracından inip yere oturan Kamuran Arsan burada hayatını kaybetti.

Arsan’ın kalp krizi geçirdiği üzerinde durulduğunu belirtmişti. 

Tamay Göktepe: (12 Mart 2017)

Güzelyurt’ta aniden rahatsızlanarak yaşamını yitiren 38 yaşındaki Tamay Göktepe’nin ölüm sebebinin, “kalp yetmezliğine bağlı gelişen kalp krizi” olduğu bildirildi.

Eşini trafik kazasında kaybettikten çok kısa bir süre sonra evinde rahatsızlanan Göktepe, önce Cengiz Topel Hastanesine ardından Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu  Devlet Hastanesine ambulans ile sevk edilmiş, ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirmişti.

Polis Basın Subaylığı’ndan yapılan açıklamaya göre Göktepe’nin cesedi üzerinde, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesinde yapılan otopsi sonucu ölüm sebebinin  “kalp yetmezliğine bağlı gelişen kalp krizi” olduğu tespit edildi.

Ekrem Çağer: (26 Mart 2017)

Lapta'daki evinde hayatını kaybeden 34 yaşındaki Ekrem Çağer'in ölüm sebebi açıklandı.

Ölümün sebebi "Kalp yetmezliği sonucu gelişen kalp krizi" olarak belirlendi.

Polis Basın Subaylığı, Çağer'in ölüm nedeninin yapılan otopsiyle belirlendiğini bildirdi.

Hakan Çakmak: (22 Haziran 2017)

Program yapımcısı ve yazar Hakan Çakmak’ın ölüm sebebinin “kalp yetmezliği” olduğu açıklandı.

Polis Basın Subaylığı’ndan verilen bilgiye göre, saat 07.00’de Minareliköy’deki evinde hayatını kaybeden 50 yaşındaki Hakan Çakmak’ın otopsisi tamamlandı. Otopsi neticesinde ölüm sebebinin “kalp yetmezliği” olduğu tespit edildi.

Serhan Erkurt: (1 Temmuz 2017)

Düzova’daki evinin bahçesinde sabah aniden rahatsızlanarak yaşamını yitiren 47 yaşındaki Serhan Erkurt’un ölüm sebebi “kalp yetmezliği” olarak açıklandı.

Polisin açıklamasına göre, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yapılan otopside Erkurt’un “kalp yetmezliği” nedeniyle hayatını kaybettiği belirlendi.

Tarık Güneş: (7 Temmuz 2017)

Alsancak’ta sakin Tarık Güneş (E-41), saat 05.00 sıralarında,  evinde aniden rahatsızlanması sonrası Girne Dr. Akçiçek Hastanesi’ne kaldırıldığı sırada yaşamını yitirdi.

Polis açıklamasında, Güneş’in cesedi üzerinde, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yapılan otopsi sonucu ölüm sebebinin “kalp yetmezliği” olarak tespit edildiği belirtildi.


 

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamza Duygu;

“Toplumdaki genel ve ani ölümlerin en önemli sebebi kalp ve damar hastalıkları”

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamza Duygu, yazılı açıklamasında sık karşılaşılan ve ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alan ani kalp durmasına bağlı ölümler hakkında bilgiler verdi.  Toplumun büyük bir kısmının, önceden hiçbir belirti vermeyip, kişilerde beklenmedik bir şekilde ve zamanda ortaya çıkan ani kardiyak ölüm nedenlerinin altında yatan kalp hastalıklarından habersiz olduğuna dikkat çeken Prof. Hamza Duygu, ani kardiyak ölümün erkeklerde kadınlara oranla 3 - 4 kat daha fazla görüldüğünü, hatta bu oranın 45 - 60 yaş arasında 7 kata kadar çıktığını ifade etti.

Ani Kardiyak Ölüm

Ölümcül hastalığı bulunmayan kişilerde, beklenmedik şekilde ve şikayetlerin başlamasının kısa bir süre ardından kalp durmasına bağlı olarak oluşan ölümün, Ani Kardiyak Ölüm olarak tanımlandığını ifade eden Duygu, bu durumun sıklıkla öldürücü ritm bozukluklarının ortaya çıkmasıyla gerçekleştiğini belirtti.  Ölümün en az 1 veya 2 saat içerisinde gerçekleşmesinin nedeninin genellikle aritmi sorununa bağlı olduğunu söyleyen Duygu,  uzun saatler içerisinde oluşan ölümlerde ise kalp fonksiyonunun bozulduğunu ve kalpte pompa yetersizliğinin yaşandığını ifade etti.

UZMANLAR UYARDI: “Kalp hastalıklarının neden olacağı kötü sonuçlardan korunmak için, 30 yaşın üzerindeki herkes, yılda bir kez düzenli olarak kalp sağlığı taramasından geçmeli, öncelikle ailesinde ani kalp durması olan kişiler, pilot, şoför, emniyet görevlisi ve sporcular bu taramaları hiç ihmal etmemeli”

Ani Kardiyak Ölüm Riskini Artıran Durumlar;

  • Kalp damar tıkanıklıkları ve buna bağlı kalp krizleri
  • Aort damar yırtılması
  • Akciğer embolisi
  • Kalp yetersizliği, doğuştan kalp kası hastalıkları
  • Kalp kapak hastalıkları
  • Kalp kası iltihabı
  • Doğumsal kalp hastalıkları
  • Toksik madde kullanımı
  • Bazı ciddi ritm bozuklukları (uzun QT sendromu, kısa QT sendromu, WPW sendromu, brugada sendromu, aritmojenik sağ ventrikül displazisi)

“30 yaşın üzerindeyseniz, ani kalp durmasına bağlı ölümleri önlemek için yılda bir kez düzenli olarak kalp Check-Up’ı yaptırın”

Ani kardiyak ölümün başlıca nedeninin kalp damar tıkanıklığı nedeniyle gelişen kalp krizi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hamza Duygu, ölüme genellikle kalp krizi sırasında gelişen kalp ritmi bozukluğunun neden olduğunu belirtti. 

Duygu açıklamasına şöyle devam etti: “Ventriküler fibrilasyon diye adlandırılan bu ölümcül ritim bozukluğu esnasında, kalp pompalama görevini yerine getiremez ve kan akımı kesilir.  Dakikalar içinde elektroşok yapılarak kalp ritmi normale döndürülmez ise ölüm gerçekleşir.  Dolayısıyla koroner arter hastalığı riskini artıran hipertansiyon, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, sigara kullanımı ve aile öyküsü gibi durumlar, ani kardiyak ölüm için de risk faktörleridir.” 

Ani kardiyak semptom gelişmeden önce en sık görülen belirtilerin nefes darlığı, çarpıntı, gözlerde kararma, fenalık hissi olduğunu söyleyen Duygu, bazen hiçbir belirti vermeden de aniden kalbin durabileceğini ifade etti.  Duygu, önceden hiçbir belirti vermeyen kalp hastalıklarının neden olacağı kötü sonuçlardan korunmak için, 30 yaşın üzerindeki herkesin, yılda bir kez düzenli olarak kalp sağlığı taramasından geçmesi gerektiğini belirtti.

“Özellikle yakın akrabalarını beklenmedik ani ölümlerle kaybedenlerin bir kardiyoloji merkezinde değerlendirilmeleri büyük önem arz etmektedir”

Öncelikle ailesinde ani kalp durması olan kişilerin en kısa zamanda mutlaka tam donanımlı bir kalp merkezine başvurması gerektiğini hatırlatan Duygu, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kalp Merkezi’nde kalp sağlığına ilişkin çeşitli tarama programları bulunduğunu söyledi.  Özellikle yaptığı iş nedeniyle büyük sorumluluk taşıyan pilot, şoför, emniyet görevlisi ve sporcuların düzenli olarak ayrıntılı kalp sağlığı tarama programından geçmesi gerektiğini vurgulayan Duygu, kalp damar tıkanıklığı, aort damarda genişleme, ritim bozukluğu, kalp yetmezliği, doğuştan kalp hastalığı gibi ani ölüme eğilim yaratan durumların saptanarak, erken tanı ile ani kalp ölümünün önlenebileceğini ifade etti. 

Duygu şöyle devam etti: “Sağlık açısından düzenli kontroller yaptırarak, bazı olayları önlemek mümkündür.  Nadir görülen ailesel geçişli genetik hastalıklar, sağlıklı genç bireylerde ani ölüme neden olabilmektedir.  Bu açıdan yüksek riskli hastalar çeşitli tanısal yöntemlerle saptanabilmektedir.  Özellikle yakın akrabalarını beklenmedik ani ölümlerle kaybedenlerin bir kardiyoloji merkezinde değerlendirilmeleri büyük önem arz etmektedir.” 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 8230 defa okunmuştur
Etiketler : ,