1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. KaliMerhaba Selanik…
KaliMerhaba Selanik…

KaliMerhaba Selanik…

Seçim yorgunu Yunanistan’da 20 Eylül günü bir seçim daha olacak. Krizin gölgesinde yapılacak olan seçime ilginin düşük olması bekleniyor

A+A-


Mertkan HAMİT

Uçak denizin iki metre ilerisinden karaya dokunduğunda, uzun bir süreden sonra geldiğim Selanik’te beni ne bekleyeceği konusunda biraz merak, biraz da uçuşun verdiği gerginlikliğin karışık duygularıyla yeniden Yunanistan’a vardım. Atinaya daha sık gitme şansım olsa da Selanik’e bu 7 yıl aradan sonra ilk ziyaretim.

Selanik’e son geldiğimde, Yunan yakın siyasi tarihinin dönüm noktalarından biri - polis kurşunuyla 14 yaşında bir çocuk olan Alexis Grigopoulos’un katledilmesi - gerçekleşmişti. Yunanistan’ın neredeyse her kentinde günlerce süren eylemler, çatışmalar, biber gazlarının ardından oluşan sokak muhalefeti, bugünkü siyasi ve ekonomik krize karşı oluşan direnişin yeni şeklinin ilk nüvelerini temsil ediyordu.

Yeni şekli diyorum çünkü Yunan siyasi tarihi, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu güne değişik biçimlerde devrimci ve radikal unsurları içinde barındırabilmeyi başardı.

1974’de Kıbrıs’ta cuntanın mağlubiyeti, ardından da Atina Politeknik Üniversitesi’ndeki öğrenci direnişi ise darbe yönetiminin son bulup, Yunanistan’da yeniden demokrasinin oluşturulması denendi. Bu denemenin başarısızlığı, sosyal adaletin gerçekleştirilememiş olması, yolsuzluk ve kapitalizmin yeni dayatmalarına direnen toplumun öfkesi tam da benim daha önce Selanik’te olduğum sırada ortaya çıkmıştı.

Bu öfkenin ardından defalarca seçim yapıldı. Ancak ekonomik krizin gölgesinde, Troyka’nın kemer sıkma politikalarının baskısında oluşan seçimler Yunanistan’da hiçbir siyasi oluşumun iktidar olarak kalmasına fırsat tanınmadı.

Seçim yorgunu Yunanistan’da 20 Eylül günü bir seçim daha olacak. Krizin gölgesinde yapılacak olan seçime ilginin düşük olması bekleniyor. Alışılmışın dışında, kimse çözüm paketine sahip olduğunu iddia edecek bir söylem ortaya koyamıyor. Ortaya koyanlar bile çekinceli ifadeler sunuyor. Özellikle SYRIZA’nın troyka paketini uygulamak için referendum çağrısı yapması, referandum’da “HAYIR” çıkmasına rağmen SYRIZA’nın “EVET” kampıyla beraber halk tarafından reddedilen bir ekonomik paketi uygulamak durumunda kalması insanları aşırı güvensiz bir hale getirmiş durumda. Artık kimse Avrupa Birliği’nin ve troykanın ne demokratik ne de liberal olduğuna inanıyor.

20 Eylül’de Yunanistan’da seçim var. Sonuçları Yunan halkını etkileceği gibi, Kıbrıs politikalarında, özellikle de garantörlük meselesinde, etkili olabilir. Dahası Avrupa Birliği’nin siyasi birlik anlayışının sınırlarını ölçmesi, neoliberal dayatmaların sonuçlarını göstermesi açısından da son derece önemli olacak bu seçim.
Merkez partilerin çekim güçlerini kaybettiği, radikal sol reddetiği planı kabul etmenin verdiği çaresizlikle boğuştuğu bir seçim yaşanacak Yunanistan’da.
Bu hafta hepsini birlikte takip edeceğiz.
Merhaba - Kalimera

Bu haber toplam 2082 defa okunmuştur