1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Kadınların barış sürecinde temsiliyeti yetersiz'
 Kadınların barış sürecinde temsiliyeti yetersiz

'Kadınların barış sürecinde temsiliyeti yetersiz'

Toplantıda, “Cinsiyet Eşitliği ve Barış İnşası Sürecinde Kadın” konusu ele alındı.

A+A-

Bazı Kıbrıslı Türk ve Rum siyasi partilerin Slovakya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçiliği himayelerinde ara bölgede rutin olarak yaptığı toplantıların bugünkü oturumu sona erdi.

Ev sahipliğini Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG)’nin yaptığı ve saat 10.30’da başlayan toplantıda, “Cinsiyet Eşitliği ve Barış İnşası Sürecinde Kadın” konusu ele alındı.

Toplantının ardından Slovak Büyükelçi Oksana Tomova hazırlanan yazılı ortak metni basına okudu.

Tomova, “Cinsiyet eşitliği ve Barışı inşası süreçlerinde kadın” konusu üzerinde görüşen siyasi partilerin barış inşası süreçlerinde, çatışmaların önlenmesi ve çözümünde kadınların etkin rol oynayabileceği ve kadınların barış sürecinde temsiliyetinin yetersiz olduğuna inandıkları kaydetti.
Açıklamada, kadınların toplumun yarısını oluşturduklarına dikkat çekilerek, tecrübeleri ve kapasitelerinin görmezden gelinemeyeceğine vurgu yapıldı.
Açıklamada ayrıca kadınların tüm barış ve güvenlik süreçlerine BM Güvenlik Konseyi’nin 1325 sayılı kararında öngörüldüğü gibi eşit katılımının sağlanması konusunda partilerin hemfikir oldukları da ifade edildi.

Kadına yönelik şiddetin reddedildiği bunun kadının yükseltilmesine ters düştüğü kaydedilen açıklamada, her iki toplumun Türkler ve Rumlar olmak üzere kadının sömürülmesine karşı birlikte hareket etmeyi kabul ettiği belirtildi.

Kadın ve erkeklerin birlikte ayrımcılığa karşı, ayrıca kadınların sosyal, siyasi ve hukuki kurumlarda ve barış inşası süreçlerindeki karar mekanizmalarında daha çok temsiliyeti için mücadele etmesi de ortak açıklamada hemfikir olunan konular arasında yer aldı.

Partilerin bir sonraki toplantısı 24 Nisan Cuma Ledra Palace Otel’de yer alacak.

Siyasi Partilerin bugünkü toplantısına CTP-BG’den Kutlay Erk, Fazilet Özdenefe, Muhittin Özsağlam ve Emel Kişi, DP-UG’den Serhat Kotak, UBP’den Şahap Tokatlı, TDP’den Deniz Birinci ve Ayşe Öztabay, BKP’den Hediye Yiğiter ve Salih Sonüstün, YKP’den Oğuz Özen ve Alpay Durduran, KSP’den Mehmet Birinci, EDİ’den Julia Haralambus ve Seneli Kyriacou, AKEL’den Andry Kiprianu ve Demetra Konstantinou, DİKO’dan Markos Kiprianu, Rogiros Yrris, Alexis Aleksandr, EPALXI’den Panayiotis Pachomiou, Argiris Tembriotis, DISY’den Phivos Nikolaidis, Xenia Konstantinou, Frangkos Frangou katıldı.

(tak)

Bu haber toplam 1434 defa okunmuştur