1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı yeni grup çalışmaları ile devam ediyor!
Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı yeni grup çalışmaları ile devam ediyor!

Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı yeni grup çalışmaları ile devam ediyor!

Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı yeni grup çalışmaları ile devam ediyor!

A+A-

Feminist Atölye (FEMA)
feministatolye2016@gmail.com

 

Feminist Atölye olarak 2011 yılından beridir Kıbrıs’ın çeşitli şehir ve köylerinde yaptığımız Kadının İnsan Hakları çalışmaları için başvurularımız başladı. Nisan ayı sonunda başlayacak olan KİHEP atölyeleri 25 kişilik gruplarla yapılıyor. Başvurular için 0548 862 77 57 veya 0533 862 50 69 numaralı telefonları arayabilirsiniz.

KADININ İNSAN HAKLARI EĞİTİM PROGRAMI (KİHEP)
1. Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı nedir?
Kısa adı KİHEP olan Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı, ilk defa 1995 yılında İstanbul’da uygulanmaya başladı ve 20 yıl boyunca kadınların ihtiyaçları, değişen yaşam koşulları ve toplumsal konumları göz önünde bulundurularak sürekli yenilenip geliştirildi. Türkiye’de toplam 52 ilde uygulanan şimdiye dek toplam 12.000 kadına ulaştı. Uluslararası düzeyde kabul gören bir program olan KİHEP, İnsan Haklarında Yeni Çözümler ödülünü de alan sertifikalı bir programdır.  Feminist Atölye’nin gönüllü girişimleri ve çabaları sonucunda KİHEP 2011 yılından beridir Kıbrıs’ın kuzeyinde de FEMA aktivistleri tarafından uygulanıyor.

2. KİHEP’in amacı nedir?
• Kadınlar olarak hepimizin yasal ve toplumsal haklarımız ile ilgili farkındalığımızı artırmak ve pekiştirmek,
• Ülkemizde ve dünyada yaşanan insan hakları ihlalleri konusunda toplumsal bilincimizi güçlendirmek,
• Hem bireysel yaşantımızda hem de aile hayatımızda karşılaştığımız sorunlar karşısında uygun çözümler üretmemize yönelik donanım kazanmak,
• Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda güçlenmeyi, kadınlar olarak demokratikleşme süreçlerine özgür ve eşit bireyler olarak katılmamızı sağlamak,
• Hayatın her alanında karar alma süreçlerine aktif, cesur ve dayanışmacı bir biçimde katılmamızı sağlamak,
• Kendi bağımsız örgütlenmelerimizi yaratmak ve/veya faaliyet gösterdiğimiz örgütlerde aktif politika üretimine güçlü bir şekilde katılmamızı desteklemek,
• Eşimiz, dostumuz, sevgilimiz, çocuklarımız, arkadaşlarımız, kısacası çevremizde bulunan herkesle sağlıklı ve uzlaşıcı iletişim kurabilmenin yöntemlerini öğrenmek,
• Bedenimiz, cinselliğimiz, doğurganlık haklarımız, ekonomik ve siyasal haklarımız vb. konularda daha detaylı düşünmek,
• Birlikte öğrenmek; öğrenirken eğlenmek ve keyif almak.

3. KİHEP, Kıbrıs’ta nerelerde uygulandı? Ne gibi faydaları oldu?
Kıbrıs’ta KİHEP ilk kez 2011 yılının Mart ayında Lefkoşa’da uygulanmaya başladı. 2016 yılına kadar geçen süreçte Lefkoşa’da 4 grup çalışması, Mağusa’da  2 grup çalışması ve Girne’de 1 grup çalışması tamamlandı. Üç ay süren grup çalışmaları yanında birçok yerel kadın örgütü de programdan seçilmiş spesifik modülleri aldı ve yapılan çalışmalar ile KİHEP Kıbrıs’ın kuzeyinde 230’a yakın kadına ulaştı. Yapılan bu çalışmalar sonucunda programa katılan kadınların bir kısmı dâhil oldukları örgütlerde karar alma süreçlerine daha aktif katılmaya ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yeni proje ve politikalar üretmeye başlarken, bir kısmı da kendi bulundukları bölgelerde bağımsız örgütlerini kurdular. 
1. Kadının İnsan Hakları
2. Anayasal Haklar ve Medeni Haklar
3. Kadına Karşı Şiddet ve Aile İçi Şiddet
4. Şiddete Karşı Stratejiler
5. Kadının Ekonomik Hakları
6. İletişim - Bölüm I
7. İletişim - Bölüm II
8. Toplumsal Cinsiyet Rollerine Duyarlı Çocuk Eğitimi ve Çocuk Hakları
9. Kadın ve Cinsellik
10. Kadın ve Doğurganlık Hakları
11. Kadın ve Siyaset
12. Feminizm ve Kadın Hareketi
13. Kadın Örgütlenmesi

 

-------------------------------------------------------

Mor Kitaplık

Sevgiliye Mektuplar
Yazar: Rosa Luxemburg / Çeviri: Nuran Yavuz

“Dyodyuşka, altın kalplim, en sevgili! Bana gönül alıcı, güzel mektuplar yaz, biraz alçakgönüllü ol, inayet et de arada beni sevdiğini söyleyiver. Kendini küçültmekten korkma. Sen bana, bugün benim sana verdiğimden üç kuruşluk daha çok sevgi vermişsin, eee, n’olmuş yani? Benden karşılık görmezsin korkusuyla duygularını açıklamaktan çekinme, utanma -kuşkusuz, duyguların varsa eğer. Yoksa, zaten zorla çekip alamam ki. Ruhunla diz çökmeyi de öğren, yalnızca ben kollarımı açıp seni çağırdığımda değil, ben arkamı döndüğümde de. Kısacası, cömert ol, harca, israf et sevgini benim için. Senden bunu istiyorum! Ne yazık ki seninle sürekli birlikte olmak benim kişiliğimi bozuyor, ama bunu bilmek seninle boğuşma gücü veriyor bana. Unutma, teslim olmalısın, çünkü sevgimin gücü nasıl olsa sana boyun eğdirecek. Ah sevgili, Tanrı şahidim olsun, başka hiçbir çift böyle bir görev üstlenmemiştir: birbirlerinden birer insan yaratmak. Bir tanem, kendine iyi bak, seni kucaklar, öpücüklere boğarım.” Devrimler çağının ve Spartakistlerin önderlerinden Rosa Luxemburg‘un sevgilisi ve yoldaşı Leo Jogiches’e yazdığı, kadın olarak aşkını ve mücadeleye adanmışlığını döktüğü mektupları yeniden okurla buluşuyor…

------------------------------------------------------------------

Cadı Süpürgesi

Daha önce, hayvanlara yaşattığı işkence görüntüleri sosyal medyada yayınlanan veteriner Muzaffer Haloğlu, bu kez de evli olduğu sırada eşine şiddet uyguladığı için Girne Kaza Mahkemesi’nde yargılanmaya başlamış. İster evli ister boşanmış olun, isterseniz herhangi bir resmi ilişki bağınız olmasın; erkek şiddeti, her yerde ve her alanda varlığını sürdürmeye devam ediyor. Hem hayvanlar hem de insanlarla kurulan temasta, iktidar ilişkilerini şiddet üzerinden kurguluyor. Yaşanan erkek şiddetine son verebilmek için Muzaffer Haloğlu’nu ve onun gibileri Cadı Süpürgemiz ile süpürerek, tarihin tozlu sayfaları arasına göndermek istiyoruz. Ayrıca adaletin en erken zamanda tesis edilmesi büyük bir öneme sahip. Erkek adalet değil, gerçek adalet talebimizdir!

--------------------------------------------------------------------

Malumat-ı Nisvan

Birleşmiş Milletler 2015 yılı verilerine göre gelişmekte olan ülkelerde:
• Erkekler ücret karşılığı çalıştıkları işler için günde 6 saat 36 dakika harcarken, kadınlar 5 saat 9 dakika harcıyorlar.
• Kadınlar ev içi ücretsiz emek ve bakım hizmetlerine günde 4 saat 11 dakika ayırırken, erkekler ise benzer işler için yalnızca 1 saat 31 dakika ayırıyor.
Birleşmiş Milletler 2015 yılı verilerine göre gelişmiş ülkelerde;
• Erkekler ücret karşılığı çalıştıkları işler için günde 5 saat 42 dakika harcarken, kadınlar 4 saat 39 dakika harcıyorlar.
• Kadınlar ev içi ücretsiz emek ve bakım hizmetlerine günde 3 saat 30 dakika ayırırken, erkekler ise benzer işler için yalnızca 1 saat 54 dakika ayırıyor.
• Dünya genelinde kadınların ücretli iş hayatına hatılımı %52.4 iken, 2015 yılında dünya genelindeki kadınların sadece %49.6’sı ücretli iş piyasasına katıldı.
• 2015 yılı verilerine göre kadınların ücretli emek piyasasına katılım rakamı erkeklerinkine göre %27 daha azdır.

Bu haber toplam 1939 defa okunmuştur
Gaile 365. Sayısı

Gaile 365. Sayısı