1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Kadına şiddet ve ayrımcılık her geçen gün artıyor”
“Kadına şiddet ve ayrımcılık her geçen gün artıyor”

“Kadına şiddet ve ayrımcılık her geçen gün artıyor”

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü... KTÖS gün dolayısıyla mesaj yayımladı

A+A-

 

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), ülkede kadına karşı şiddetin ve ayrımcılığın her geçen gün arttığını, eşitlikçi politikalardan gittikçe uzaklaşıldığını gözlemlediğini belirterek, buna karşı mücadeleyi görev bildiğini vurguladı.

KTÖS, eğitim sisteminin cinsiyetçi, ırkçı, gerici, homofobik, transfobik ve militarist unsurlardan arınması için çalışmayı önemsediğini de kaydetti.

KTÖS Genel Başkanı Semen Saygun, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, 8 Mart’ta taleplerini yüksek sesle söylemek için sokakta olacaklarını bildirdi. Saygun, “Gerici, ırkçı, cinsiyetçi eğitime ‘Hayır’ diye hep birlik de haykıracağız. Öğretmenlerimizi ve halkımızı yanımızda yer almaya çağırıyoruz” dedi.

“KADINLARIN AKTİF VE EŞİT TEMSİL EDİLEBİLMELERİ İÇİN GEREKLİ YASAL DÜZENLEMELER YAPILMALI”

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün, eşitlik, demokrasi ve adalet mücadelesi veren emekçi kadınların mücadelesini yükselttiği ve bunu daha gür sesle haykırdığı gün olduğunu hatırlatan Saygun, yaşamın her alanında aktif görevlerde yer alan kadınları karar alma mekanizmalarında yeterince göremediklerine dikkat çekti.

“ERKEK ŞİDDETİYLE KARŞI KARŞIYA”

“Kadınlarımız toplumun her alanında erkek şiddetiyle karşı karşıyadır” görüşünü belirten Saygun, kadınların sendikalarda, sivil toplum örgütlerinde, siyasi partilerde aktif ve eşit temsil edilebilmeleri için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti.

“KADINLAR ÇALIŞMA YAŞAMINDAN UZAKLAŞIYOR”

2008 yılından sonra Sosyal Güvenlik Yasası ile kamuda göreve başlayan emekçilerin emeklilik yaşının 60’a yükseltildiğini, primlerin de yüzde 13’e çıkarıldığını, emeklilik ikramiyesi ve kadın emekçilerin yıpranma payı alma hakkının ortadan kaldırıldığını belirten Saygun, kadın öğretmenlerin doğum izinlerinden bir aylarının çalındığını kaydetti.

KTÖS Başkanı Semen Saygun, “Göç Yasası” diye nitelendirdiği yasayla emekçilerin ekonomik ve sosyal haklarının gasp edilerek, kölelik düzeni yaratıldığını; bunun da kadınların çalışma yaşamından ve sosyal ortamdan uzaklaştırılıp ev işlerini ve bakım hizmetlerini üstlenme riskini doğuracağını öne sürdü.

“ÇOCUK BAKIMI HİZMETLERİ EŞİT BİÇİMDE SAĞLANMALI”

Özellikle çocuk bakımı yükümlülüğünün kadınlık görevi olduğu algısından uzaklaşılarak, bu yükün kadınların omuzlarından kaldırılması gerektiğini dile getiren Saygun, şunları kaydetti:“Bu bağlamda kamusal bir hak olarak ücretsiz ve kadın-erkek ayırımı olmadan ebeveynlerin eşit biçimde yararlanabilecekleri çocuk bakımı hizmetinin sağlanması için devlet tarafından gerekli adımlar atılmalıdır. Ayrıca, yukarıda bahsedilen kurum ve kuruluşlar üyelerine toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri vererek ve örgütlerinde çocuk bakımı odalarını açarak kendi kadın üyelerinin katılımını teşvik etmelidirler.”

“KTÖS OLARAK MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası olarak bu eşitsiz ve ayrılıkçı politikalarla mücadele etmeyi görev bildiklerini ve eğitim sisteminde cinsiyetçi, ırkçı, gerici, homofobik, transfobik ve militarist unsurlardan arınması için çalışmayı önemsediklerini vurgulayan Saygun, 5. Eğitim Şurası’nda alınan kararlar uyarınca toplumsal cinsiyet eşitliği gözetilerek müfredatın ve ders ortamlarının düzenlenmesini istedi.

(tak)

Bu haber toplam 1191 defa okunmuştur