1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Kadın ve çocuk hakları adına merkezler oluşturulmalı”
“Kadın ve çocuk hakları adına  merkezler oluşturulmalı”

“Kadın ve çocuk hakları adına merkezler oluşturulmalı”

Ülkeyi derinden etkileyen Gönyeli’deki cinayetin etkisi altında olan vatandaş, kişilerin yardım alabileceği, kadın ve çocuk hakları adına çalışır merkezler oluşturulması gerektiği, bunun yanında aile ve çocuk birimleri kurulması gerektiği inancında.

A+A-

Fehime ALASYA

Ülkede kadın ve çocuk hakları adına çalışır merkezler oluşturulması gerektiğini dile getiren vatandaşlar, aile ve çocuk birimleri kurulması, var olan merkezlerin ise geliştirilmesi gerektiği inancında.

Ülkeyi yasa boğan ve topluma adeta travma yaşatan Gönyeli’deki cinayetin yankıları hala sürüyor. Özelde Gönyeli’de yaşanan cinayetten ötürü duyduğu üzüntüyü dile getiren vatandaş, toplumun içinde bulunduğu durumu ve buna ilişkin çözüm önerilerini anlattı.    

Psikolojik çıkmazda olan kişilerin, devlet bünyesinde ücretsiz, tam donanımlı ve hızlı işleyişe sahip, çözüm odaklı kurumlardan yardım alabilmesi gerektiğine değindi.

Toplum refahını arttırmak adına önce bireylerin mutlu olmasını sağlamak için ülkedeki şartların iyileştirilmesi gerektiğini belirten vatandaşlar, bu bağlamda hem maddi hem de manevi güvencenin şart olduğunu savundu.

“Toplumda kadın, erkek, genel olarak mutsuz ve çöküntü içindeyiz” diyen vatandaşlar, bunun zaman içerisinde gelişen bir durum olduğunu iddia etti.  

Toplumun veya bireylerin geleceğine dair karamsar olan bazı vatandaşlar, “Giderek daha da bozulacağına da inanıyorum” görüşünde…

Ülkedeki kadın ve çocuk haklarına değinen bazı vatandaşlar, bu konuda hiçbir işleyişin bulunmadığından yakındı.

Özellikle toplumdaki kadın bireylerin kimseye bağımlı olmadan, ön yargılara kulak vermeden ayakta durabilmesi gerektiğine değine bazı vatandaşlar, “Toplumda önyargılardan baskıdan korkup da birçok şeye katlanan insanlar var. Mutsuz olduğu halde evliliğine devam eden pek çok birey var, olmamalı…” şeklinde konuştu.


VATANDAŞ NE DÜŞÜNÜYOR?

 

Feryal Erek: “Toplum olarak kötüye gidiyoruz, nüfus yapımız değişti”

“Artık gelinen noktayı anlamak mümkün değil… Bu tarz suç eğiliminde olan kişilere korku verilmeli, çok önemli belki de hiç olmayan cezalar bile gündeme getirilmeli.

Son yaşanan olayda yapılanları duyunca geceden sabaha kadar ağladık, çok etkilendik. Toplum olarak kötüye gidiyoruz, nüfus yapımız değişti. Toplum içerisindeki bazı öğrenci grupları büyük huzursuzluk yaratıyor. Kapımızı açmaya korkuyoruz.”

Erkin Aday: “Temelde sevgiyle yola çıkıp her sorunun üstesinden gelmeliyiz”

“Yaşananları duyduğumuzda şok olduk, çok etkilendik. Detaylar ortaya çıktıkça da inanmakta güçlük çektik. Konuya ilişkin çok detay çıktı, çok fazla da iddia veya tahmin ortada dolaştı, bilgi kirliliği oldu. Ülkedeki cinayetlerin artması bizleri korkutuyor, eskiden böyle değildi.

İçinde olduğumuz sistem, kişisel yaşam, ruhsal bozukluklar gibi birçok etken bu olaya neden olmuş olabilir.

Nüfus yapımız giderek değişiyor, bizler de değişiyoruz, insana insan gözüyle bakıp ayrım yapmadan yaşamalı, temelde sevgiyle yola çıkıp her sorunun üstesinden gelmeliyiz.”

Güner Özlala: “İhtiyaçlı kişilerin yardım alabileceği merkezler kurulmalı veya iyileştirilmeli”

“Hasta olan insanların gidip yardım isteyebileceği kurum veya kuruluş olmalı. Cinayete varacak vakalarda o aşamaya gelinmeden büyük veya uzun süreli sıkıntılarının olması gerek. Buraya da gelmezden önce devletten yardım alabilmeli. Bu kadın erkek, çocuk her birey için geçerlidir. İhtiyacı olan vatandaşın profesyonel yardım alabileceği ücretsiz ve çalışır durumda, çözüm odaklı merkezler kurulmalı.”

Gözde Özerginli: “Bir kadın hiçbir bireye bağlı olarak yaşaması gerek”

“Bir kadın hiçbir bireye bağlı olarak yaşaması gerek. Ne bir erkek, ne bir koca, ne bir baba olmadan da kendi ayakları üzerinde durup yaşayabilmeli. Kadınlarda özgüven eksikliği olmamalı. Nasıl bir durumdur nasıl bir psikolojidir bilemiyoruz ama hiçbir açıklaması olamaz…

Toplumda önyargılardan baskıdan korkup da birçok şeye katlanan insanlar var. Mutsuz olduğu halde evliliğine devam eden pek çok birey var, olmamalı…”

Aynur Hacim: “Kişilerin yardım alabileceği, güvenebileceği, ücretsiz devlet kuruluşları olmalı”

“Ülkede bu derece sorunlu insanların içimizde yaşaması huzursuzluk veriyor, korkutucu. Çocuklarımızın aileleri nasıl insanlar diye düşünüp korkuyoruz. Maddi sıkıntılar, manevi sorunlar olabilir, bunlar için kişilerin yardım alabileceği, güvenebileceği devlet kuruluşları olmalı. Devlet hizmetleri arttırılmalı. Bizim de çocuğumuz var, yaşanan olaydan çok etkilendik. Birçok cinayet haberi duyduk ama bu olay çok başka, çok kötüydü… Eskiden böyle şeyler olmazdı.”

Hamide Haslıel: “Bundan sonra daha iyi günlerimiz yok diye düşünüyorum”

“Bizleri derinden sarsan bu olayda sadece annenin değil onu bu aşamaya getiren kişilerin üzerinde de gidilmesi gerek. Bence ikinci bir katil de babadır. Birçok bağlantılı sorunlar sonrasında bu hale gelen bir aile var. Toplumda hem erkek hem de kadınların geneli olarak mutsuz ve çöküntü içindeyiz diye düşünüyorum, giderek daha da bozulacağına da inanıyorum.

Topraktan kopan nesiller olarak, acıyı da tatlıyı da artık doğru düzgün yaşayamıyoruz.

Özellikle sanal dünyada yaşayan çocuklarımız aslında gidişatımızın aynası. Bundan sonra daha iyi günlerimiz yok diye düşünüyorum.

Ülkede kadın ve çocuk hakları adına düzgün işleyen bir merci yok. Ülkede aile birimleri, çocuk birimleri kurulmalı, olanlarsa geliştirilip iyileştirilmeli.”

 

yeniduzen-satin-aliniz-473.jpg

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 2688 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler