1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Kadın Dilinde EŞİTLİK'
Kadın Dilinde EŞİTLİK

'Kadın Dilinde EŞİTLİK'

Mağusa'da 8 Mart etkinlikleri, Kadın Sanatçılar Karma Sergisi ve Kadınların Dilinden Eşitlik Paneli ile başladı.

A+A-

Gazimağusa Belediyesi, her yıl geleneksel olarak düzenlediği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dün akşam açılışı yapılan Kadın Sanatçılar Karma Sergisi ve Kadınların Dilinden Eşitlik Paneli ile başladı.
Kadının toplumsal statüsünün iyileştirilmesi temelinde çalışmalar yapan Mağusa Kadın Merkezi(MAKAMER) 3-8 Mart tarihlerinde yapacağı etkinliklerle kadınlarla buluşacak. Mağusa Kültür ve Kongre Merkezi’nde 140 kadının eserinin sergilendiği serginin açılışını Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp ve Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu yaparken, CTP Gazimağusa Milletvekili Ertkut Şahali ve çok sayıda  kişi açılışa katıldı. Sergi,10 Mart tarihine kadar saat 10:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
Açılışta konuşan Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp, etkinliğe gösterilen büyük ilgiye teşekkür ederek sözlerine başlayarak, belediyenin kadın çalışmalarına yıllar önce başladığını, 8 Martı sadece bir gün değil bir hafta olarak kutladıklarını, kadının toplumun her alanında daha aktif olabilmesi için çalışma yürüttüğünü, bu yıl MAKAMER ile belediye çatısında çalışmaların kurumsallaştığını söyledi. MAKAMER’in gönüllü katılımcılar ve eğitmenler tarafından yürütüldüğünü, amaçlarının kadınları erkeklerle birlikte aktif olmalarını sağlamak olduğunu, bundan sonra da bu alanda çalışmalara devam edeceklerini, kadınların olmadığı her noktada erkeklerin bir kolu eksik olduğunu, bunun tamamlanması gerektiğini söyledi.
MAKAMER Başkanı Sıdıka Özdoğan da konuşmasında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün BM tarafından tanımlanmış uluslararası bir gün olduğunu, 1978’de ilk defa yurtsever kadınlar birliği tarafından kutlandığını, Mağusa Belediyesi’nde kurulan Mağusa Kadın Merkezi olarak kadının hak arama mücadelesine katkı yaptığını, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak, kadının insan hakları konusunda farkındalığı artırmak ve kadın sağlığı için eğitim çalışmalar yapmak için faaliyet sürdürdüklerini, 6 atölyede devam eden eğitim çalışmalarında 450 kadına ulaşıldığını, yeni kursların açıldığını, 2. altı aylık dönemde karar mekanizmalarında yer almaları için çalışmalar yapacaklarını, güçlü olmaları ve güç birliği yapmalarının gerekli olduğunu söyledi.

Kadın Dilinde Eşitlik Paneli yapıldı
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde serginin ardından saat 19:30’da  Kadınların Dilinden Eşitlik konulu panel de yapıldı.  Panele, Av. Hülya Gülbahar, Bianet Köşe Yazarı Çiçek Tahaoğlu, DAÜ Kadın Araştırmaları ve Eğitim Merkezi (KAEM) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Güven Lisaniler konuşmacı olarak katıldı. Bianet Yazarı Çiçek Tahaoğlu, toplumda cinsiyet eşitliğinin ailede başladığını, kadına karar verme hakkı tanınmadığını, ataerkil aile yapısında kadının ailedeki sorumluluklarının öne çıkarıldığını ve Türkiye’de yarıgının ataerkil düzenin dişlisi gibi çalıştığını anlattı.
Avukat Hülya Gülbahar da konuşmasında, kadınına şiddete dikkat çekmek için yapılan sosyal sorumluluk projelerinin kadını küçük düşürdüğünü, ünlü kadınların morartılmış fotoğraflarını kullanmanın yanlış olduğunu anlattı. Gülbahar, Türkiye’de üst düzey görevlere getirilen kadınların haber yapılarak evdeki görevlerinin hatırlatıldını, ilk kadın itfaiye müdürünün geçen yıllarda atanmasının uzun cumhuriyet tarihinde utanılacak bir durum olduğunu anlatarak, Türkiye’de sosyalist de libarel da olsa aile konusunda herkesin muhafazakar olduğunu, kadınların her zaman korunmak ve kontrol edilmek istendiğini belirtti.
Türkiye’de normal doğuma zorlanan kadınların ölümlerinde artış olduğununa da dikkat çeken Gülbahar, eski yasada namus cinayeti işleyen erkeklerin sadece 2.5 yıl hapis yattığını da söyledi.
KAEM Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Güven Lisaniler de konuşmasında, Kuzey Kıbrıs’ta eşitsizlik ve şiddetin kabul edilmek istenmediğini, ancak bunun varlığının konuşulmaya yeni başlandığını, kadınların ekonomiye yüzde 30 katılımı olduğunu, mecliste yüzde 8, hükümette ise hiç olmadıklarını ifade ederek, kadının her yerde olduğun söylendiğini ancak üst düzey görevlerde olmadığını, Türkiye’de olduğu gibi kadının evlerinde uyması gereken kuralların olduğunu ifade etti.
 

Yarın Çikolata isimli film gösterilecek
5 Mart Çarşamba akşamı saat 19:00’da Mağusa Kültür ve Kongre Merkezi’nde “Çikolata” isimli film gösterilecek. Joanne Harris’in aynı isimli romanında uyarlanan 2000 İngiliz/Amerikan ortak yapımı olan film, tutucu bir Fransız kasabasına gelen kısa sürede kasaba halkının hayatını değiştiren genç bir anne ile altı yaşındaki kızından ve onların çikolata dükkânından bahsetmektedir. Filmin ardından film hakkında söyleşi de yapılacak.
6 Mart Perşembe günü saat 11:00’da “Kadın emektir, geleceğe yürümektir” sloganı ile  Perşembe Pazarı’nda broşür dağıtacak kadınlar, kutlamaların son günü olan 8 Mart Cumartesi günü aynı temayla saat 16:00’da DAÜ Çemberi ile Sakarya Çemberi arasında yürüyüş yapacak.

Bu haber toplam 2202 defa okunmuştur