1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'KAÇAK AV YAPMALARI İMKANSIZ'
KAÇAK AV YAPMALARI İMKANSIZ

'KAÇAK AV YAPMALARI İMKANSIZ'

Kıbrıs Türk Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan’dan Karpaz açıklarına yanaşan gırgır tekneleriyle ilgili açıklama

A+A-

Didem MENTEŞ

Orkinos avı döneminde her yıl Türkiye’den gelerek 'KKTC karasularına' giren gırgır tekneleri ‘kaçak av’ endişesiyle yine tartışma konusu oldu. Ekolojik dengeye verdikleri zarar ile bilinen av türü trol ağı ile yapılan gırgır gemilerinin, kötü hava şartları nedeniyle KKTC karasularına sığındığı belirtildi.

Yaşanan olay yurttaş ve çevrecilerin endişe ve tepkisine neden olurken, Kıbrıs Türk Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, gırgır teknelerinin kaçak av yapmadığını savunarak, kötü hava şartları nedeniyle sığınma haklarını kullandıklarını söyledi.

‘Gırgır teknelerinin kaçak av yapmaları imkansız’ diyen Atakan, bu gemilerin kendi ülkelerindeki bakanlığa bağlı izinleri olduğunu ve her gemide ‘kaçak avı’ önleyici denetimciler bulunduğunu ilerisi sürdü. 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy ise gırgır gemilerinin kötü hava koşullarından dolayı sığınma hakkı istediklerini belirterek, Sahil Güvenlik gemisinin, gırgır gemilerinin yanlarında olduğunu söyledi. Taçoy, hava koşulları düzelinceye kadar kalacaklarını belirtirken herhangi bir faaliyet yapmadıklarını vurguladı. Taçoy karaya çıkmak isterlerse özel bir izin almaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Atakan: “Kaçak av yapmıyorlar”

Kıbrıs Türk Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, “Karadeniz bölgesinden gelen bir gırgır teknesi daha az mesafe kat etmek için KKTC karasularını tercih ediyor bu nedenle bizim karasulara demir atıyorlar” diyerek gırgır teknelerinin kaçak av yapmadığını ileri sürdü. ‘Gırgır teknelerinin kaçak av yapmaları imkansız’ diyen Atakan, bu gemilerin kendi ülkelerindeki bakanlığa bağlı izinleri olduğunu ve her gemide ‘kaçak avı’ önleyici denetimciler bulunduğunu söyledi. Karpaz açıklarında görülen gırgır teknelerinin Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kontrol edildiğini ve KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın kendilerine gösterdiği bir noktaya demir attıklarını dile getirdi. Karpaz bölgesi dışında kendilerine gösterilen noktalara demir atan teknelerin, kötü hava koşulları nedeniyle sığındığını savunan Atakan, “kaçak av yapan gemiler var mı şüpheli. Sahil Güvenlik ekipleri kaçak av yapanları tespit edip yakalayacaktır. Biz Sahil Güvenlik ekibine güveniyoruz. Bizim balıkçılarımız ne zaman uzakta bir ışık görse gırgırlar geldi diyerek veryansın ederler ancak bunlar denetim altındadırlar. Kaçak av yapamazlar” dedi.

Kemal Atakan, KKTC karasularında bir deniz polisinin olması gerektiğine de vurgu yaptı.

Yektaoğlu: “Canlılara ciddi zarar verir”

Denizcilik hususunda önemli çalışmaları bulunan, Meclis Eski Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Yektaoğlu, bu gemilerin tüm denize ve canlılara zarar verdiğini söyledi. Yektaoğlu, sürü balıklarının İspanya ve İtalya denizlerinden sonra % 60 ile en çok Kuzey Kıbrıs’ta olduğunu belirtti, gırgır gemilerinin birçok ülkede yasak olduğunu anımsattı.

Yektaoğlu, kendi denizimizde çıkan balıkları ne tutma ne de satma hakkına sahip olan tek ülke olduğumuzu söylerken, Güney Kıbrıs’ın orkinos balıkçılığından yılda 20-22 milyon euro kazandığını vurguladı.
Yektaoğlu, Kuzey Kıbrıs’ın uluslararası örgütler nazarında avlama hakkı olmadığını söyledi.

 

 

Bu haber toplam 3167 defa okunmuştur