1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kabloyla elektrik projesi
Kabloyla elektrik projesi

Kabloyla elektrik projesi

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, kabloyla elektrik getirilmesi için şu anda hiçbir fizibilite çalışması olmadığını açıklayarak, böyle bir projenin hayata geçmesi için en az 5 yıla ihtiyaç olduğunu söyledi

A+A-

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘suyun ardından kabloyla elektrik de getirileceği’ söyleminin ardından yetkililer YENİDÜZEN’e konuştu, açıklamaları değerlendirdi 

 

Ayşe GÜLER

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki günkü Kuzey Kıbrıs ziyaretinde kablo ile Kuzey Kıbrıs’a elektrik getirilmesine yönelik çalışmalarının sürdüğünü açıklaması tartışma yarattı.
YENİDÜZEN’e konuşan yetkililer, şu anda bu konuda hiçbir bilimsel veri ve çalışmanın bulunmadığını açıkladı.

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim ise kablolarla Türkiye’den elektrik enerjisi getirilmesine yönelik fizibilite çalışması ve bilimsel verinin bulunmadığını söyleyerek, böyle bir çalışmanın hayata geçmesi için en az 5 yıla ihtiyaç olduğunu belirtti.

Elektrik ile ilgili Güney Kıbrıs’tan gelecek doğalgazın maliyetini düşüreceğini, bu yüzden doğalgazla üretim yapılmasının ilk tercihler arasında yer aldığını vurgulayan Akim, böyle bir uygulamanın hayata geçmesi halinde yatırımı bu alana yapmak istediklerini kaydetti.

El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer, kabloyla elektrik getirilmesini ek külfet olarak değerlendirerek, enerji sektöründe hiçbir bilimsel veri olmadan ‘dışa bağımlılığının’ doğru olmadığını dile getirdi.

Cesurer ayrıca Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında 20 Temmuz törenlerinde yaptığı bir konuşmada Kuzey Kıbrıs’a elektrik enerjisi verilmesine gerek olmadığını, Güney Kıbrıs’a da buradan elektrik verildiğini söylediğini hatırlattı. Cesurer, şu anda kullanılan ifadelerin ise geçmiştekilerin tam tersi olduğunu sözlerine ekledi.

Elektrik konusunda çalışmaları bulunan, akademisyen Dr Hasan Ulaş Altıok ise hiçbir çalışma olmadan Türkiye’den kabloyla elektrik getirilmesine yönelik yapılan açıklamaların ‘siyasi’ olduğunu savunarak, doğal gaz ile de çalışabilecek 7 santral alınması halinde Türkiye’den daha ucuza elektrik enerjisi üretebileceğine dikkat çekti.

Bu konuda ülkedeki 10-20 yıllık elektrik ihtiyacının belirlenerek,  bilimsel çalışma yapılması gerektiğini ifade eden Altıok, “söylemler şu an baz alınarak yapılıyor. Böyle bir çalışma yapılacaksa 10-20 yıllık elektrik ihtiyacının belirlenmesi şarttır. Dünyada böyle bir örnek daha yoktur”  şeklinde konuştu.

Haberin devamı için TIKLAYINIZ

Bu haber toplam 1820 defa okunmuştur