1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘İSTİFA’ POLEMİĞİ
‘İSTİFA’ POLEMİĞİ

‘İSTİFA’ POLEMİĞİ

Delegeden toplanan yüzlerce oyla 14 Haziran’da ‘Parti genel başkanlığı ve parti organları’ için Olağanüstü Kurultay’a gidecek CTP-BG’yi ‘istifa’lar gerdi

A+A-

Meltem SONAY

Delegeden toplanan yüzlerce oyla 14 Haziran’da ‘Parti genel başkanlığı ve organları’ için Olağanüstü Kurultay’a gidecek CTP-BG’de şimdi de “istifa” polemiği yaşanıyor.

CTP-BG Gençlik Örgütü ve Lefkoşa İlçe Başkanı Mutlu Azgın’ın istifa açıklamalarının ardından, CTP-BG Örgütlenme Sekreteri Niyazi Düzgün’ün Havadis’e yaptığı açıklama ile “istifa dilekçesi sunulmadı” sözlerinin ardından tüm çevrelerin görüşlerini aldık.

CTP-BG Gençlik Örgütü Başkanı Ongun Talat ve Lefkoşa İlçe Başkanı Mutlu Azgın istifalarının ‘geçerli’ olduğunu ifade ederken, bunun aksini yansıtan açıklamaları yadırgadıklarını kaydetti.
Öte yandan ilçe başkanları da ‘istifalar’ üzerinden süren tartışmalardan duydukları rahatsızlığı belirtirken, kurultayın en sağlıklı ve demokratik şekilde gerçekleşmesi için sorumluluklarını yerine getireceklerine vurgu yaptı.

CTP-BG Gençlik Örgütü Başkanı Talat: “İstifalarımız geçerli, toplu olarak sunulacak”
28 Nisan itibarıyla görevlerinden istifa ettiklerini ifade eden Gençlik Örgütü Başkanı Ongun Talat, Gençlik Örgütü Yönetmeliği gereği, gençlik kongreleri ve kurultayına kadar görevlerini sürdürme yükümlülüklerinin bulunduğuna da işaret etti.

İstifaya ilişkin basına açıklama yapmadan  önce Genel Sekretere istifa kararını bildirdiklerini açıklayan Ongun Talat, yönetmelik gereği görevlerinin örgütü kongrelere ve kurultaya taşımak olduğunu, bunun dışında görevlerinden doğan parti içi tüm doğal üyeliklerinin de istifa etmelerinden dolayı son bulduğunu ifade etti.

Ongun Talat “Bahsedilen bu doğal üyelikler Gençlik Örgütü genel başkan ve sekreterinin PM üyeliklerini ve yöneticilerin delegeliklerini de kapsamaktadır” dedi.

Girne, Lefkoşa ve Mağusa İlçeleri’ndeki istifaları toplu vermeyi planladıklarını, o nedenle prosedürün tamamlanamadığını kaydeden Talat, “Bu durumu parti yöneticilerine de iletmiştik, o nedenle ‘istifa yok’ açıklamasını, prosedürü uygulamadaki gecikmemizden faydalanma olarak değerlendiriyorum ” dedi.

Gençlik Örgütü’nde, yalnızca yeni bir yapılanma içinde olan Güzelyurt İlçesi’nin istifa etmediğini ifade eden Ongun Talat, istifaların toplu olarak sunulacağını ve prosedürün de tamamlanacağını belirtti.

Gençlik Örgütü tarafından toplanan delege imzalarının sunulmasının ardından, MYK’da da ‘bizce doğru olan’ ifadelerini kullandığı  ’14 Haziran’da Genel Başkanlık ve Organları seçimi’ kararının alındığını belirten Talat, “Süreç başladı, gençler olarak değerlendirmelerimizi yapacağız, genç arkadaşlarımızı da Parti Meclisi Adayı olmaları için teşvik edeceğiz. Parti Meclisi adayı olmaktan hiçbir genç arkadaşımızın da çekincesi yoktur, demokratik haklarımızı kullanacağız” şeklinde konuştu.

CTP-BG Lefkoşa İlçe Başkanı Mutlu Azgın: “İlçeye yeni yönetim atayabilirler”

“Bütün bu hengamenin nedeni, işin bir suçlama savaşına dönmesi’ diyen Lefkoşa İlçe Başkanı Mutlu Azgın, suçlama savaşının da, partinin icra organlarının istifa etmeden, Parti Meclisi’ni olağanüstü kurultaya götürmesi tartışması olduğu görüşünü belirtti.

Tarafların istifaya zorlanması, ‘bunun da gerekli olduğunun görülmesi’ üzerine, ‘onlar istifa etmedi’ söylentilerinin yayılmaya çalışıldığını ifade eden Azgın, “İstifa etmediler, sizi kandırıyorlar , tavrı söylemler çok üzücüdür” şeklinde konuştu.

Genel Sekreter Kutlay Erk’e istifa eden Lefkoşa İlçe Başkanı olarak ‘yazılı sunmasını gerekli olup olmadığını’ sorduğunu ve ‘hayır’ yanıtı aldığını da aktaran Azgın, “İlçe örgütünün top yekün istifa ettiğinin ve imzalarının da karar defterinde bulunduğunun bilinmemesi mümkün değildir” dedi.

Örgütlenme Sekreteri Niyazi Düzgün’ün kendileriyle ‘göreve birileri gelene kadar boşluk olmaması adına devam etmeleri’ yönünde temasa geçtiğini de aktaran Mutlu Azgın, kendilerin de açıkça Merkez Yönetim Kurulu’nun İlçe Yönetim Kurulu ve Başkanlık için atama yapılabileceğini ilettiklerini belirtti.

“Köşklüçiftlik/Kumsal Örgütü'nün seçilmiş ilçe ve kurultay delegesiyim. İlçe Başkanlığı'ndan kaynaklı doğal delege değilim” diyen Azgın, Lefkoşa İlçe Örgütü’nün, yeni görevlendirmeye kadar boşluk olmaması adına görevini yapacağını da belirtti.

Girne İlçe Başkanı Erkan Eminağa: “Seçimin hemen ardından icraat makamındaki herkes yazılı istifalarını sunmalıydı”

“Gönül arzu ederdi ki partimiz, organ seçimlerini yeni başkan gelip partide kaybolan disiplin ve otoriteyi sağladıktan sonra, mümkün olan en kısa sürece yapsın” diyen CTP-BG Girne İlçe Başkanı Erkan Eminağa, Gençlik Örgütü’nün girişim ve delegelerin imzaları ile hem başkan, hem de organların seçiminin yapılacağına işaret etti.

“Kurultayın bize yakışan şekilde gerçekleşmesi için elimizden gelen katkıyı koyacağız” diyen Eminanağa, ‘istifalara’ ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.
“İstifalar keşke seçim sonuçlarının hemen ardından yapılsaydı, icraat noktasında olan tüm arkadaşlar istifalarını yazıp ortaya koysaydı” diyen Eminağa, bu aşamadan sonra da yetkili organların kararı ile kurultaya, kongrelere kadar görevlerine devam etmeleri yönünde karar üretilmesinin daha doğru olacağı görüşünü belirtti.

İstifanın tek yanlı ve bir erdem olduğuna, siyasi ahlak, etik davranış olarak algılandığı noktasında da alkışlanacağına işaret eden Eminağa, “İstifa tek yanlı olmasına karşın, sözlü yapıldığında, yazılı olarak yetkili makama ulaşmadığında gerçek olmaz. İstifa ettiğini ifade eden bazı arkadaşlarımız da, istifalar sözde kaldığından görevlerinin yetki ve sorumluluklarını kullanmaya devam ediyorlar” dedi.

Ortaya çıkan durumun ‘şık olmadığı’ görüşünü de belirten Eminağa, “istifa bir erdemdir ama gereği de yerine getirilmelidir. Partimiz açısından da bu kabul edilebilir bir davranış olmamalıdır” şeklinde konuştu.

Genel Başkan’ın görevini iade edeceği ve sadece Genel Başkanlık için kurultaya gidileceği açıklamasının kendisine ait bir açıklama ve kendi iradesi olduğunu da belirten Eminağa, bunun ‘Genel Başkan’ın tek başına günah keçisi ilan edildi’ gibi lanse edilmesinin, hem CTP’lilere, hem de Parti Meclisi’ne haksızlık olduğunu ifade etti.
Kurultayın en sağlıklı bir şekilde yapılması için sorumluluklarını yerine getireceklerine vurgu yapan Erkan Eminağa, kurultay sürecinin, ‘demokratik, sulh ve sükun içinde’ geçmesi temennisini de belirtti.

İskele İlçe Başkan Vekili Hüseyin Mülazım: “Çok zor bir süreçten geçiyoruz”

“Çok enteresan bir süreçte geçiyoruz” diyen CTP-BG İskele İlçe Başkan Vekili Hüseyin Mülazim, Gençlik Örgütü’nün istifasını açıkladığını ancak bir belirsizlik ve karmaşıklığın da sürdüğü görüşünü belirtti.

Delegelere yönelik de çalışması yapılması gerektiğini ifade eden Mülazim, “Gençlik Örgütü’nde istifasını açıklayan bu arkadaşların delegeliklerin düşüp düşmediğini bilmiyorum. Herkes istifa ettiğini söylüyor ama olduğu yerde de duruyor” şeklinde konuştu.

İstifaların merkeze ulaştırılması gerektiği görüşünü belirten Mülazim, “Bu sefer gerçekten olanları çözemiyorum. İlçe Sekreteri olarak görev yaptığım için Parti Meclisi toplantılarına da katılmıyorum. Oralarda neler olduğunu daha çok duyumlardan öğreniyorum” dedi.
Etik olanın istifa açıklaması yapıldığı zaman merkeze de sunulması olduğunu yineleyen Hüseyin Mülazim, “Çok zor bir süreçten geçiyoruz. Çok karmaşık bir durum” şeklinde konuştu.

CTP’nin örgüt yapısını artırırken, değer yargılarının da kaybedildiğini üzülerek izlediği görüşünü belirten Mülazim, “Katkı koyarak bu durumun düzeleceğine inanıyoruz.
Biz ısrarla iyiyi, doğruyu, güzeli bulmak zorundayız, çünkü bu ülke CTP’siz olmaz” şeklinde konuştu.

Güzelyurt İlçe Başkanı Doğan Şahali: “Delege iradesini ortaya koydu, Kurultay’a eğilmeliyiz”

Güzelyurt İlçe Başkanı Doğan Şahali, Ocak, delegenin iradesini ortaya koyduğunu belirtti.
“Gelinen aşamada kurultay yapılacaksa, hem Genel Başkanlık, hem de organlar için seçim yapılması yönünde delege zaten iradesini ortaya koymuştur. Bu kurultay da böyle gerçekleşecek” diyen Şahali, bunun ötesinde konuşmaların yarar getirmeyeceğini, kurultaya kısa bir süre kaldığına ve CTP’nin bu ülke adına sorumlulukları olduğuna ve bunun üzerine eğilinmesi gerektiği görüşünü belitti.

Mağusa İlçe Başkanı Erkut Şahali: “Bu bir geçiş dönemi olarak nitelendirilmedir”

Parti Meclisi kararının, delegenin iradesi ile şekil değiştirdiğine işaret eden Mağusa İlçe Başkanı Erkut Şahali, tabanın iradesini ortaya koyduğunu ve bu iradeye herkesin saygılı olması gerektiği görüşünü belirtti.

Gençlik Örgütü’nün inisiyatif aldığını ancak 500’ün üzerindeki imza sonucunun aslında bunun parti tabanın talebini otaya koyduğuna işaret eden Şahali, bu durumda iki yıl önce belirlenmiş delegelerle kurultayda bir seçime gidileceğini belirtti.

Olağan kurultay sürecine, Ocak, Bucak ve İlçe kongrelerinin ardından, yenilenmiş delege ile gidileceğini ifade eden Şahali, ancak Genel Başkan’ın da kurultayda yeniden görev talep etmeyeceğini açıklamasını ardından, delegenin de ortaya koyduğu irade ile olağanüstü kurultayın yapılacağını anımsattı.

Olağanüstü kurultayın ardından, ocak, bucak, ilçe kongreleri ve delegelerin yenilenmesi sürecinin yaşanacağına da değinen Şahali, “Bu bir geçiş dönemi olarak nitelendirilmedir” şeklinde konuştu.

Parti ve ülke yararına sorumluluklara işaret eden Şahali, sorumlu siyasetin de bunu gerektirdiğini ve CTP’nin hükümet partisi olması nedeniyle, hükümet etme sorumluluğunu da yürüttüğüne vurgu yaptı.

Kendisinin de ‘istifa’yı dillendirdiğini ancak çalışmalara engel olmamak açısından idari çalışmaların yürütüldüğünü kaydeden Şahali, hem Mağusa İlçesi’nin, hem de diğer ilçelerin kurultaya yönelik görevlerini yerine getirdiğini belirtti.

CTP-BG Örgüt Sekreteri Niyazi Düzgün neler söylemişti: “Kamuoyuna açıklama var, istifa mektubu yok”

“Genel merkeze ulaşan bir istifa mektubu yok. Sadece kamuoyuna yapılan açıklamalar var”

“Seçim sonucunda tüm örgütler sorumluluğu kabul etti. Olağanüstü kurultayın ardından tüm kurulların  görevlerini devretme kararı aldık. 14 Haziran’dan sonra CTP’de yeniden yapılanma
olacak”

“CTP içerisinden bazı kesimler, “14 Haziran’da genel başkan yeniden aday
olmayacağını açıkladı. MYK, İYK, Gençlik Örgütü, Ocak ve Kadın Örgütleri bu
kurultaydan sonra herkes görevini iade edecek” şeklinde konuştu.”

“Olağanüstü kurultayda genel başkanlık seçiminin yanı sıra Parti Meclisi seçimi
de yapılacak. Yüksek onur kurulu seçimi ise kurultayın olağanüstü kurultay
şeklinde yapılacak olması nedeniyle yapılamayacak.”

“Kamuoyunda kurulların istifa ettiği ile ilgili yanlış bir algı oluştu. Siyasal sorumluluğu yetkili organlarımız kabullendi ve kurultay sonrası görevlerini iade etme kararı aldı. Bu esasında sol harekette yönetici olarak çalışan insanların sorumluluğudur. Bütün örgütler bu
sorumlulukla davrandı. Yeni ekibe görev devredecekler. Biz de devredeceğiz.”

“Delegenin imza toplamasının tüzüksel bir hak. İsyan hareketi olarak bakmak doğru değil.”

“Kurultay gündeminde genel başkan ve Parti Meclisi seçimi var. Var olan
delegelerle gideceğimiz için delegelerimizin güncelleşmesi için takvimi
çıkardık. 13 Mayıs’a kadar. İlçelerde delege güncelleme toplantıları yapacağız.
Bu dönem zarfında niteliğini kaybetmiş üyelerimiz var. Rakip partilerin
adaylarının propagandasını yapıyor olanlar. Tüzüksel haklardan yola çıkarak
güncellemesini yapacağız. 14 Mayıs’a kadar Parti Meclisi için aday başvurusu
kabul edeceğiz”

Bu haber toplam 3125 defa okunmuştur