1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. İŞTE SON ANKET SONUÇLARI
İŞTE SON ANKET SONUÇLARI

İŞTE SON ANKET SONUÇLARI

Girne Amerikan Üniversitesi bünyesinde hizmet veren Girne Araştırma Enstitüsü, Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili anket sonuçlarını Ticaret Odası’nda açıkladı.

A+A-

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) bünyesinde hizmet veren Girne Araştırma Enstitüsü’nün (GAE) gerçekleştirmiş olduğu Cumhurbaşkanlığı seçim anket çalışmasını Lefkoşa Kıbrıs Türk Ticaret Odasında basın toplantısı ile komuoyuna açıkladı.

Basın toplantısına;Girne Araştırma Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyeleri ve basın mensupları katıldı. Basın toplantısına GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı, GAE Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, GAE Yöneticileri Erhan Vechi, Erhan Özkan,Yrd. Doç. Dr. Sualp Davut, Gülhan Nalbantoğlu ve Doç. Dr. Zafer Ağdelen anket yöntemi, örnekleme ve anket sonuçlarını aktardı. GAE Koordinatörü Hasan Erçakıca da ayni anket içinde yer alan Cumhurbaşkanlığına yönelik sonuçları açıkladı.

GAE Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, toplantıda yaptığı konuşmada daha önce yapılan Cumhurbaşkanı anketinin büyük ilgi gördüğünü ifade ederek, tüm eleştirileri saygı ile dinlediklerini, bazı kişilerin neticeleri beğenmediklerinden dolayı bilim dışı açıklamalar yaptıklarını ifade ederek, bu açıklamaları kabul etmediklerini kaydetti. Yapılan bu anketin bilimsel ve akademik bir çalışma olduğunu da kaydeden GAE Başkanı Asım Vehbi, Yönetim Kurulu'ndaki herkesin katkı koyduğunu ve anketin tamamıyla arkasında olduklarını belirtti. Girne Arştırma Enstitüsü'nün temel ilkelerinin bazıları dünya barışına katkı koymak ve kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti ve kıbrıs adası içerisinde de bir anlaşmanın gerçekleşmesini  sağlayacak katkı varsa buna yönelik çalışmalar yapmaktır.

GAE Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Vechi, anketin amacının Kıbrıs Türk halkının kısa dönem siyasal, ekonomik ve sosyal beklentilerinin belirlenmesi olduğuna dikkat çekerek, kapsamının ise KKTC genelinde 18 yaş ve üzeri KKTC vatandaşları olduğunu kaydetti. Vechi, anketin yönteminin ise, çok aşamalı tabakalı basit rastgele örnekleme ve yüz yüze olduğunu söyledi.

19 Nisan 2015 günü gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik kamuoyu araştırması yapılmıştır.Anket 8 Mart 2015 günü KKTC Genelinde 18 yaş ve üzeri KKTC vatandaşlarına uygulanmıştır.Çok aşamalı, oransal tabakalı, basit rastgele örnekleme üzerine sokaklarda sistematik örnekleme uygulanarak yüz yüze anket yönetimi kullanılmıştır.

KKTC 2015 Cumhurbaşkanlığı SeçimAnketi; Lefkoşa, Gazi Mauğusa, Girne, İskele, Güzelyurt ilçeleri kent ve kırsalında gerçekleşmiştirildiği belirtilirken, 8 Mart 2015 Günü 126 Anketör, 28 Denetçi, 4 Koordinatör, 1532 katılımcıyla anket çalışmasının yapıldığı vurgulandı.

Anket çalışmasının sonuçlarına göre “19 Nisan 2015 günü yapılacak KKTC Cumhurbaşkanlığı seçiminde oyunuzu hangi adaya vereceksiniz?” sorusuna %32.9 Derviş Eroğlu, %22.9 Sibel Siber, %15.8 Mustafa Akıncı, %12.8 Kararsızlar, %9.3 oy vermiyeceğim, %5.1 Kudret Özersay, %0.8 Mustafa Onurer, %0.4 Arif Salih Kırdağ sunuçları ortaya çıktı. “Sizce seçim ikinci tura kalır mı?” sorusuna ise %46.1 evet, %28 hayır sonucu çıkarken %25.5’in ise fikri yok. “Bu seçimde adaylar  birinci turda salt çoğunluğu elde edememeleri halinde  ikinci turda oluşabilecek eşleşmelerde hangi adaya oy verceksiniz? “ sorusuna karşın %42.8 Derviş Eroğlu, %30.9 Sibel Siber darken %26.3’lük kısım ise oy kullanmayacağım dedi. Bu seçimde adaylar  birinci turda salt çoğunluğu elde edememeleri halinde  ikinci turda oluşabilecek eşleşmelerde hangi adaya oy verceksiniz? “ sorusuna karşın ise %44.2 Derviş Eroğlu, %26.5 Mustafa Akıncı darken, %29.3’lük kısın ise oy kullanmayacağım dedi. “Sizin tahmininize göre 2015 KKTC Cumhurbaşkanlığı  seçimini kim kazanır?” sorusunda ise %41.7 Derviş Eroğlu, %21.7 Sibel Siber, %17.8 Mustafa Akıncı, %15.5 Fikrim yok, %2.3 Kudret Özersay, %0.5 Arif Salih Kırdağ ve %0.5 Mustafa Onurer sonuçları ortaya çıktı.

 

 

 

 

Bu haber toplam 8638 defa okunmuştur