1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. İŞTE ‘KAMU REFORMU’NUN DETAYLARI
İŞTE ‘KAMU REFORMU’NUN DETAYLARI

İŞTE ‘KAMU REFORMU’NUN DETAYLARI

YENİDÜZEN, henüz sadece milletvekilleriyle paylaşılan, önümüzdeki günlerde sendikalarla da paylaşılması beklenen tasarının son şekline ulaştı.

A+A-

Meltem SONAY

Ne olacak, ne olmayacak?

Müşavirlik sistemi TAMAMEN ortadan kalkacak

ÜÇLÜ KARARNAME İLE ATAMA SADECE 23 DANIŞMAN KADROSU İLE SINIRLANDIRILACAK…

Her bakanın 2 danışmanı, Başbakan’ın 1 Başdanışman, 2 Danışmanı olacak.

MÜSTEŞARLIK yükselme pozisyonu haline gelecek, KAMU HİZMETİ KOMİSYONU SINAVI İLE DOLDURULACAK,

Üçlü kararname ile atanan DANIŞMAN KAMUDAN GELMİŞSE, GÖREV SÜRESİ SONUNDA GELDİĞİ BAREME VE POZİSYONA DÖNECEK, Üst Kademe Yöneticisi olarak görev yaptıkları süre, emeklilik maaşlarına etki edecek şekilde ‘prorata usulü’ ile hesaplanacak,

KAMU DIŞINDAN ATANAN DANIŞMAN, BAKANLA BİR BİRLİKTE GİDECEK. Adaptasyon süreci kapsamında 3 ay maaşını almaya devem edecek,

Daire Müdürleri, Üçlü Kararname’den çıkacak, Kamu Hizmeti Komisyonu sınavı ile atanacak, SİYASİ GEREKÇE İLE GÖREVDEN ALINAMAYACAK.

Daimi kadro pozisyonu olacak. Bakanlık Müdürleri için ‘Genel Müdürlük’ pozisyonu ihdas edilecek…

LİYAKAT ESAS
“Kamu görevlilerinin hizmete alınmaları, yükselmeleri ve ilerlemelerinde hakkaniyetin ve verimliliğin sağlanabilmesi için objektif kriterler belirlenir ve görevi yerine getirmedeki yeterlilikleri (liyakatları) esas alınır.”

İKİ SINAV
Tasarı, Kamu görevine atanmada, sınıflar içinde veya sınıflar arası yükselmelerde, yani terfilerde, ‘Yeterlilik’ ve ‘ Yarışma Sınavı’ olmak üzere, iki tür sınav öngörüyor.

İŞÇİ İSTİHDAM KOMİTESİ
Tasarı işçilerin istihdamında, ‘İşçi İstihdam Komitesi’ düzenliyor.

SÖZLEŞMELİ, DANIŞMAN, İŞÇİ…
Tasarı’ya göre, ‘Kamu görevi dışındaki kamu hizmetleri için Sözleşmeli Personel, Danışman ve İşçi istihdam edilebilecek’.   

GÖREVİ SONA EREN ESKİ MAAŞINA

Görevi sona eren kamu görevlileri, kamu sağlık çalışanları ve öğretmenler önceki kadrolarına geri dönecek ve önceki kadrolarının maaşını almaya başlayacak. Yasa ‘Sözleşmeli Personel’ istihdamına izin veriyor.

Geçiciler ne olacak?
Yeterlik sınavını geçmiş olup asıl ve sürekli bir kadroya atanmayan geçici personel, bu madde uyarınca görevine son verilmediği ve/veya görevi sona ermediği sürece, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik maaşı/yaşlılık aylığı almaya hak kazanıncaya kadar görevine devam edecek.
Geçici personelin nakil, görevden çekilme, görevden uzaklaştırma, göreve son verme dahil tüm işlemlerini yürütmek üzere aşağıda belirtilen üyelerden oluşan Geçici Personel Komisyonu kurulacak.

Görevdeki Üst Kademe Yöneticileri ne olacak?
Görevden alınan Üst Kademe Yöneticileri (mevcut Müşavirler), görev yaptıkları kurumda veya bağlı oldukları hizmet teşkilatında görevlendirilecekler. Ancak, ilgili kurumların en üst hiyerarşik amirlerinin karşılıklı istişaresi ve mutakabatı ile başka kurumlarda da görevlendirilebilecekler.

Sözleşmeli personel ne olacak?
Sözleşmeli personelin sözleşmesi performansının olumlu olması ve hizmetine ihtiyaç duyulması halinde ilgili kurumun önerisi üzerine, Bakanlar Kurulunca sözleşme koşullarına bağlı olarak yenilenecek.

Sözleşmeli Personel ile imzalanacak sözleşmelerin süreleri her defa için 2 (iki) yılı aşamayacak.
Ancak Sözleşmeli Personelin performansının olumlu olmasına rağmen hizmetine ihtiyaç duyulmaması halinde SÖZLEŞMESİ YENİLENMEYECEK.

Haberin tüm detayları bugün Yenidüzen gazetesinde...

Bu haber toplam 1981 defa okunmuştur