1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. İŞTE ANASTASİADİS’İN AÇIKLAMALARI
İŞTE ANASTASİADİS’İN AÇIKLAMALARI

İŞTE ANASTASİADİS’İN AÇIKLAMALARI

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştü. Görüşme yaklaşık 20 dakika sürdü.

A+A-

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiades BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulunarak, BM’nin taraflara yardımcı olmaya devam ettiğini ve BMGS’in Bayan Jane Holl Lute’nin raporunu aldıktan sonra her iki tarafla istişarelerde bulunarak gelecek adımlar üzerine karar alacağını söyledi.
Anastasiades-  Guterres görüşmesi yaklaşık 20 dakika sürdü ve görüşmeye BMGS ile Anastasiades dâhil,  Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides,  hükümet sözcüsü Prodromos Prodromou, Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyannis,  Kıbrıs’ın BM Daimi temsilcisi Büyükelçi Kornilios Kornilou ve danışman Pantelis Pantelides katıldı.
Görüşmeye BM adına, Bayan Lute ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri`nin (BMGS) Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Bayan Rosemary DiCarlo katıldı.
Guterres ile yaptığı görüşmeyi “önemli” olarak niteleyen Nikos Anastasiades, BMGS’ne Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs sorunundaki görüşlerini aktardığını ifade ederek “Kıbrıs sorununa BM kararları ve topluluk müktesebatı temelinde en yakın zamanda bir çözüm bulunması amacıyla müzakerelerin yeniden başlaması için BM ile işbirliğinde bulunmamız konusunda kararlılığımızı ve hazırlığımızı ifade ettim” dedi.
Anastasiades, “amacımız görüşmenin yeni bir düzeyde yer alması; işlevsellik, canlılık ve süreyi sağlamak ve bunun anakronistik garantilerden veya işgalci bir ordunun varlığından tamamen olmadan gerçekleşmesidir” dedi.
“Yeni bir yoğun süreci, hem BM kararları, hem topluluk müktesebatı, hem bugüne kadar kaydedilen ilerleme hem de 4 Temmuz 2017 tarihindeki BM Genel Sekreteri’nin altı noktası temelinde başlamasının önemine işaret eden Nikos Anastasiades, yeni bir çabanın başarılı olması amacıyla “hem Kıbrıs Türk tarafı hem de Türkiye’nin Kıbrıs Rum tarafının yaptığı gibi; BMGS’nin altı noktası üzerine yazılı bir şekilde görüşlerini sunmaları gerekir” dedi.
Anastasiades, yeni bir başarısızlık yaşamamak amacıyla “BM Genel Sekreteri veya özel görevlisi ve BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi veya bunlardan arzu edilen ülkelerin yeni çabayı hazırlamaları ve araştırmaları gerekir” dedi.
Nikos Anastasiades, BMGS’ne UNFICYP’in adadaki varlığının önemi konusunda da konuştuğunu ifade ederek UNFICYP’ın varlığıyla adada güvenlik ve istikrarlı bir ortam yaratıldığını söyledi.
BM Genel Kurulu çerçevesinde yaptığı görüşmeler hakkında da konuşan Nikos Anastasiades, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ülkelerin temsilcileriyle bir çalışma öğle yemeğinde biraraya geldiğini ve “onlara BM Genel Sekreteri, BMGS’in özel görevlisi ve BM Güvenlik Konseyi  daimi üyesi beş ülkeyle müzakerelerin yeniden başlaması yolunun hazırladırılmasında  önemli rol oynadıkları ile ilgili Kıbrıs Rum tarafının görüşünü aktardım” dedi.


Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştü. Rum haber kaynaklarından elde edilen bilgiye göre, BM merkezinde gerçekleşen görüşme yaklaşık 20 dakika sürdü. Anastasiadis’in kaldığı otelde görüşmeye ilişkin basına açıklama yapması bekleniyor. (tak)

Bu haber toplam 2989 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler